Yardım 9800X3D Isınma problemi

Bencede dert edilecek bir sorun yok. Benim 2. Pc'de işlemci 13600kf soğutucu perless assasin. Macun noctua h1 var yük testinde r24 te 76 oyunlarda maks 67 falan görüyor 9800x3d için o değerler aşırı yüksek değil hocam.
7800x3d kullanıcısıydım. Makul bir fiyata gelince 9800x3d ye geçtim. Eski işlemci oyunlarda +10 derece fazlası vardı. Testlerde ise occt 82 derecede takılıyordu. 9800x3d ye geçtim , assassin peerless soğutucum mevcut. Hatta hevesliydim çünkü heryerde 9800x3d nin daha serin çalıştığı yazıyordu. Occt yi bir açtım beynimden vuruldum. 90 deeceyi görünce şok geçirdim. Sonra oyunlara girince youtube benchmark testlerindeki değerlerle aynı olduğunu gördüm , eski işlemcime görede -10 derece çalışıyor. Benim anlamadığım ve bir türlü kavrayamadığım nokta. Boşta 37 derece oyunlarda 55 derece. Ama internet olsun ya da reddit olsun occt testlerinde çoğu insan 80 derece alırken ben neden 90 derece alıyorum ? 10 derece fark çok fazla. kasam hava sirkülasyonum macunum ve soğutucum gayet yeterli ve iyi. Aklımın takıldığı tek nokta bu açıkçası. Mesela arkadaşta occt de 360 sıvı soğutucuda 90 derece alıyor. Ama bütün youtube testleri olsun benchmarklar olsun hepsi maksimum 85 minimum 80 veriyor.

7800x3d kullanıcısıydım. Makul bir fiyata gelince 9800x3d ye geçtim. Eski işlemci oyunlarda +10 derece fazlası vardı. Testlerde ise occt 82 derecede takılıyordu. 9800x3d ye geçtim , assassin peerless soğutucum mevcut. Hatta hevesliydim çünkü heryerde 9800x3d nin daha serin çalıştığı yazıyordu. Occt yi bir açtım beynimden vuruldum. 90 deeceyi görünce şok geçirdim. Sonra oyunlara girince youtube benchmark testlerindeki değerlerle aynı olduğunu gördüm , eski işlemcime görede -10 derece çalışıyor. Benim anlamadığım ve bir türlü kavrayamadığım nokta. Boşta 37 derece oyunlarda 55 derece. Ama internet olsun ya da reddit olsun occt testlerinde çoğu insan 80 derece alırken ben neden 90 derece alıyorum ? 10 derece fark çok fazla. kasam hava sirkülasyonum macunum ve soğutucum gayet yeterli ve iyi. Aklımın takıldığı tek nokta bu açıkçası. Mesela arkadaşta occt de 360 sıvı soğutucuda 90 derece alıyor. Ama bütün youtube testleri olsun benchmarklar olsun hepsi maksimum 85 minimum 80 veriyor.
İlginç ilk defa duydum hocam ama oyunlarda serinse, sizde işlemciyi genelde oyun için kullanıyorsanız boşverin çok sorun edilecek bişey değil gibi.

95 dereceye kadar sorunsuz 7/24 çalışabilecek şekilde tasarlanmış bir işlemci diye biliyorum, occt stres testinde güç tüketimi maksimumda olacağı için sıcaklık değerinin daha fazla olması normal. Biraz daha düşürmek isterseniz Thermalright AM5 secure frame satıp alıp bu ürünle birlikte kullanın 4-5 derece kadar daha düşürür işlemci sıcaklığını.

95 dereceye kadar sorunsuz 7/24 çalışabilecek şekilde tasarlanmış bir işlemci diye biliyorum, occt stres testinde güç tüketimi maksimumda olacağı için sıcaklık değerinin daha fazla olması normal. Biraz daha düşürmek isterseniz Thermalright AM5 secure frame satıp alıp bu ürünle birlikte kullanın 4-5 derece kadar daha düşürür işlemci sıcaklığını.
bahsettiğiniz secure frameden aylar önce almıştım. Ama ne yazıkki ne 7800x3d ne de 9800x3d sıcaklıklarına bir etkisi oldu. Eskisi ne ise secure ile de aynı. Securenin tek avantajı macunu aşağıya sızdırmayıp soğutucunun ağırlığını işlemciye bindirmemesi. Aynı şekilde onuda bir hevesle aldık ama nafile yine etki yok.

bahsettiğiniz secure frameden aylar önce almıştım. Ama ne yazıkki ne 7800x3d ne de 9800x3d sıcaklıklarına bir etkisi oldu. Eskisi ne ise secure ile de aynı. Securenin tek avantajı macunu aşağıya sızdırmayıp soğutucunun ağırlığını işlemciye bindirmemesi. Aynı şekilde onuda bir hevesle aldık ama nafile yine etki yok.
Benim 7800x3d işlemcimde gayet güzel işe yarıyor hocam bilemedim

Benim 7800x3d işlemcimde gayet güzel işe yarıyor hocam bilemedim
hatta şöyle söyleyim. Secure frameden önce boşta 40 derece çalışan 7800x3d boşta 45 dereceye yükselmişti :D Böyle enteresan bir şey işte. Aynı fabrikalarda üretilen işlemcilerin bu kadar farklı şeyler vermesi aşırı saçma. Paket gibi çıkar o zaman hepimiz rahat edelim. plat-gold-silver-bronze diye ayır kardeşim. Öyle hepsini farklı kalitede ve boostta çıkarıp aynı fiyattan pazara sürmek akıl işi değil.

Bios ayarlamasından oc ile undervolt yaptıktan sonra boşta 33-37 derece arasında bir değer alıyorum hatta. Soğutucum Phantom Spirit 120 SE

Bios ayarlamasından oc ile undervolt yaptıktan sonra boşta 33-37 derece arasında bir değer alıyorum hatta. Soğutucum Phantom Spirit 120 SE
Assassin peerles 120 soğutucu , mastergel maker macun , x870 anakart , dark maxima v30 kasa ve bunun yanında yaklaşık işlemci soğutucusu ve ekran kartı hariç 7 adet kasa içi fan var. Sirkülasyon harika. Ama... Aması işte occt ve cinebecnh testlerinde yükte 85-90 takılıyor.

NZXT H5 Flow 2023 kullanıyorum ben kasa olarak bu da gayet güzel, dediğimiz gibi ama 85-90 yük altında gayet normal güç tüketimi fazla olduğu için. Undervolt yapıp kullanın herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.

hocam oyunlarda dereceler nasıl onu denediniz mi? he birde 90 olması çok sorun değil gibi geliyor bana. kasayı temizleyip macunu değişmenizi de tavsiye ederim bu arada. yetmiyor ise kasa fanları veyahut soğutucuyu değiştirebilirsiniz. undervoltta yapılabilir. yazın daha yüksek sıcaklıkları görmediğiniz sürece bir sorun yok gibi

hocam oyunlarda dereceler nasıl onu denediniz mi?
Cs 2 - 1080p - low : 51 derece
Valorant - 1080p - low : 55 derece
Rocket league - 1080p - low : 51 derece
Bf6 - 1080p - low : 71 derece (oyunda optimizasyon sorunu mevcut)
Rdr 2 - 1080p low : 52 derece

Şimdilik test ettiğim oyunlar bunlar. Önceki işlemcim 7800x3d ye göre 10 derece daha serin. Ama dediğim gibi. Stress testlerinde ise 7800x3d ye göre 10 derece daha sıcak. Anormal gibi geldi sanki.

Cs 2 - 1080p - low : 51 derece
Valorant - 1080p - low : 55 derece
Rocket league - 1080p - low : 51 derece
Bf6 - 1080p - low : 71 derece (oyunda optimizasyon sorunu mevcut)
Rdr 2 - 1080p low : 52 derece

Şimdilik test ettiğim oyunlar bunlar. Önceki işlemcim 7800x3d ye göre 10 derece daha serin. Ama dediğim gibi. Stress testlerinde ise 7800x3d ye göre 10 derece daha sıcak. Anormal gibi geldi sanki.
hocam sıcaklıklara bakarsak gayet normal olduğunu düşünüyorum sadece undervolt yaparsanız işiniz çözülür gibi. amd ryzen master üzerinden.

Hocam konuyla alakasız ama msi anakarttan memnun musun? Ben de 9800x3d aldım fakat anakart kısmında çok kararsız kaldım asus ve msi arasında gidip geliyorum.

Geri