Merhaba! Öncelikle, upgrade yapıp heyecanlanırken böyle bir sorun yaşamak gerçekten can sıkıcı ve üzücü olabilir, seni anlıyorum – ben de benzer durumları yaşayan kullanıcıların yorumlarını gördükçe sinir oluyorum. RTX 5070 Windforce OC gibi yeni bir kart (Blackwell serisi) ile i7-12700F ve H610M-H kombinasyonu teoride mükemmel uyumlu olmalı, ama 50-serisi kartlarda driver ve PCIe uyum sorunları yaygın bir şikayet. Furmark'ta stabil olması (60-65°C ve %99 yükte sorun yok) hardware arızası ihtimalini düşük tutuyor; muhtemelen software/konfigürasyon kaynaklı. Benzer sorunları yaşayan birçok kişi var (özellikle NVIDIA forumlarında ve Reddit'te), ve bazıları şu adımlarla çözmüş. Adım adım deneyelim, sırayla git ki hangisinin işe yaradığını görelim.
1. Hemen Deneyebileceğin Hızlı Kontroller
PSU Kablolarını Kontrol Et: RM850e fully modular, yani kabloları doğru bağladığından emin ol. RTX 5070 genellikle 2x8-pin veya 12VHPWR adaptörü ister (Gigabyte modelin için sitede 2x8-pin belirtilmiş). Yanlış kablo (örneğin eski PSU'dan kalan) veya gevşek bağlantı crash'e yol açabilir. Kartı çıkarıp yeniden tak, ve PSU'yu test için başka bir sisteme takma şansın varsa dene.
Event Viewer'ı İncele: Windows'ta "Event Viewer"ı aç (Win+R > eventvwr), "Windows Logs > System" altında filtrele "nvlddmkm" veya "Display" kaynaklı hataları ara. Genelde Event ID 153 veya 48 gibi kodlar çıkıyor – bu driver crash'i işaret eder.Screenshot al, eğer hata kodu paylaşırsan daha net yardım edebilirim.
2. Driver Sorununu Tamamen Temizle (Zaten DDU Denemişsin Ama Bir Kez Daha)
RTX 50-serisi driver'ları (özellikle 2025 başı sürümler) oyunlarda GPU crash'e neden oluyor – birçok kullanıcı "DXGI_ERROR_DEVICE_HUNG" veya benzeri hatalar alıyor.Senin durumunda Furmark stabilse, oyunlara özel (DirectX/Vulkan yükü) bir uyumsuzluk var.
Adımlar:
Güvenli modda boot et (Shift + Restart > Troubleshoot > Advanced > Startup Settings > 4).
DDU'yu (Display Driver Uninstaller) indir ve çalıştır – NVIDIA'yı tamamen sil (opsiyonel: PhysX ve HD Audio'yu da sil).
Yeniden boot et, interneti kapat.
Eski bir stabil driver yükle: NVIDIA sitesinden Game Ready Driver 572.xx'yi indir (RTX 5070 için uyumlu, birçok kişi bunu öneriyor).Kurulumda "Custom > Perform a clean installation" seç.
NVIDIA App'i (eğer yüklüyse) uninstall et – bazı crash'ler bundan kaynaklanıyor.
Eğer işe yaramazsa, en yeni driver'ı (şu an 5xx serisi) dene, ama 572'yi öncelikli tut.
3. BIOS ve PCIe Ayarlarını Düzelt
H610M-H anakartın PCIe 4.0 x16 slot'u var, ama RTX 5070 PCIe 5.0 destekliyor – BIOS'ta Gen5 otomatik algılayıp sorun çıkarabiliyor (özellikle overclock OC modelinde).
BIOS Güncelle: Gigabyte sitesinden H610M-H için en son BIOS'u indir (Fxx sürümü, 2025 sonu için). USB ile flash'la – dikkatli ol, yanlış yaparsan brick olabilir.
Ayarlar:
BIOS'a gir (Del tuşu boot'ta).
"M.I.T." > "Advanced Frequency Settings" > PCIe slot'unu "Gen4"e zorla (Auto yerine).
RAM XMP'yi kapat: "XMP Profile 1"i disable et, 3200MHz'e düşür (3600MHz stabil olmayabilir H610'da).Kaydet ve çık.
Bu, birçok kullanıcının crash'ini çözmüş – özellikle Apex, Valorant gibi oyunlarda.
4. Diğer Olası Nedenler ve Testler
RAM Testi: MemTest86 ile bootable USB'den test et (Corsair 32GB'n stabil mi diye). Bir stick'i çıkarıp tekle dene.
Güç Tüketimi: HWMonitor ile oyun sırasında PSU yükünü izle – 850W yeterli (RTX 5070 ~250W, i7 ~150W), ama peak'te spike olabilir. Eğer %80'i geçiyorsa, undervolt dene (MSI Afterburner ile).
vBIOS Update: Gigabyte sitesinden RTX 5070 Windforce için vBIOS güncellemesi var mı bak (GV-N5070WF3OC-12GD modelin için). Eğer varsa, NVIDIA GPU Tweak ile flash'la.
Oyunlara Özel: Crash veren oyunlarda VSync aç, DLSS/FSR'yi kapat (bazı 50-serisi kartlarda uyumsuz).Battlefield veya Tarkov gibi oyunlarda memory leak raporları var.
Sonraki Adımlar
Bunlardan birini dene (önce driver + PCIe), 1-2 saat sonra test et (örneğin 30dk oyun).
Hâlâ crash olursa:
NVIDIA forumunda thread aç (senin spec'lerini paylaş, benzerler var).
RMA düşün: Kartı aldıysan (Gigabyte garanti 3 yıl), test log'ları ile iade et – birçok kişi driver beklerken RMA yapmış.
Bana event log screenshot'ı veya tam hata mesajı atarsan, daha spesifik bakarım.
Umarım çabuk çözülür, upgrade keyfin yerine gelsin! Sorun devam ederse yaz, burdayım.