Arkadaşlar ryzen 5 5600 sıcaklık sorunu

darksason

80+
Reaksiyon skoru
12

Ekler

• Ekran görüntüsü 2026-01-06 220833.webp
    Ekran görüntüsü 2026-01-06 220833.webp
    325.1 KB · Hit: 37
kasan nasıl bişey aynı soğutucu işlemci kullandım mx4 ile boşta 40 filandı

boşta olduğuna emin misin o masaüstünde :D

Hocam bilgisayarda virüs bulaştırmış olabilir misin ?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

En son ne zaman termal macun yenilediniz soğutucuyu doğru şekilde taktınız mı ?
windows 11 yeni güncelleştirmesini attım bi anda sıcaklık fırladı işlemcinin
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

boşta olduğuna emin misin o masaüstünde :D
hocam altta oyun falan acık değil hatta bir şey bile acık değil güç yönetimi dengeli modda

Bence bir sorun yok. Yazılımsal bazı ayarlar ile biraz daha düşürebilirsiniz. Hava soğutucularda da ekran kartı gibi yüke bağlı olarak fan ayarlanıyorsa, boştayken fanı fazla çalıştırmıyordur. Eğer böyleyse en ideal testi oyun vb. oynarken kıyaslayabilirsin.

Arka planda gereksiz fazla işlem ve hizmet olduğunu düşünüyorum. Şöyle bir yazılım temizliği, güncelleme vb. denetlemeleri yapın.

Anakart marka ve modelini yazıp, destek kısmından BIOS, Ses, Ağ vb. sürücüleri güncelleyin.
BIOS ayarlarını sıfırlayıp XMP ve Resizebarı ayarlayın. Oyunlara göre Secure boot da açılabilir.
Bağlantıdan güncel Chipset'i yükleyin. Geçen ay yeni bir sürümü gelmişti.

Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp yeniden yüklemeyi de yapabilirsiniz. Varsa yazılımsal pürüzleri çözecektir.

Kullanmadığınız ve arka planda çalışan uygulamaları kaldırın. Veya otomatik başlangıç ayarlarını uygulama içerisinden kapatın.
Aynı şekilde bakım amaçlı çöp dosya, kayıt defteri temizleyen veya sürücü güncelleştiren garip uygulamalar varsa kaldırın.

Wintoys için önerdiğim ayarları uygulayın.

Son düzenleme:
Spotify'de bu arada GPU tüketebiliyor. Core Temp Çekirkdek 0 %51 civarı kullanılıyor. Walpaper Engine keza CPU ve GPU tüketiyor.
Konuyla çok alakası yok ama Bittorrent yerine qBittorrent öneririm. Reklamsız daha iyi bir alternatifdir.

2026-01-06_22-21.webp

Ben şu ayarları kapatıyorum ve çok dinlediğim listeleri indiriyorum. Böylece ağ tüketimi düşüyor ve olabilecek en yüksek kalitede dinliyorum. Yani Canvas videolarını izlemiyorum, ayrıca ses kalitesini gösterdiğim şekilde ayarlarsan en yüksek ağ kullanımını yapıyor. Bu yüzden listeleri indirip, ses kalitesinden kısmadan Spotify kullanıyorum.

2026-01-06_22-22.webp

Spotify dışında Discord, Whatsapp vb. açıksa da gayet kaynak tüketen uygulamalar. Yani bunlar açıkken aslında boşta olmuyor. Sıcaklığı ani artırıyor olabilirler. Dediğim gibi fan da yüke göre hareket ediyorsa boşta ₺45-50 dereceye kadar fan kısık devirde çalışacaktır. Ekran kartında da keza bu böyle oluyor.

İlk mesajda yaptıklarımı kontrol ettikten sonra sistemi yeniden başlatın. Sonra oyunda sıcaklıkları test edin.

1 yıl oluyor macun yenilemeyeli
yani hocam önceden kullandığım macuna göre de kalitesine göre de değerler farklılık gösterir ama sen sıcak diye konu açıp öncesinde macun bakımı yapmazsan sıkıntı sıcaklık diyince akıla direkt macun geliyor sonra soğutucu düzgün takılmış mı sonra acaba fanlarda mı sıkıntı var diye macun yenilemeni öneririm

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,181,949
Üyeler
187,594
Son üye
ALİ42
Geri