Colorful B450M-K anakart bozuk olabilir mi?

Ryze0

80+
Reaksiyon skoru
1
Merhaba, birkaç gün önce bir sistem topladım. Fiyatı nedeniyle Colorful B450M-K anakartı tercih ettim. Ancak birkaç gün sonra anakartın işlemcime otomatik olarak 1.5 volt verdiğini gördüm, bunu 1.1’e düşürdüm. İşlemcim R5 5600X, ekran kartım RX 9060 XT. Ekran kartının voltajları düzgün gibi görünüyor fakat BIOS’ta ve açılışta görüntü sağa sola kayıyor, bozuluyor. Windows’a girince sorun düzeliyor. Sizce iade etmeli miyim, ileride bana sorun çıkarır mı?

1 ay sonra askere gideceğim için 15-20 gün bilgisayarsız kalmak da istemiyorum. BIOS’u en son sürüme güncelledim, bütün sürücülerim güncel ancak sorun devam ediyor.

sürekli 1.5 voltajda mı gözüküyor arada sıçrıyor mu? pbo kapatıp voltaja bakarmısınız? a-xmp de kapalı olsun.

performance boost overdrive olarak geçiyor olabilir ayar. enabled ise ve off yok ise auto da bırakın. ek olarak gaming mode falan varsa onu da kapatın. biosda arama kısmına gaming yazınca birşeyler çıkabilir.

sürekli 1.5 voltajda mı gözüküyor arada sıçrıyor mu? pbo kapatıp voltaja bakarmısınız? a-xmp de kapalı olsun.
Sürekli 1.5 voltajdaydı ben düşürdüm. Pbo nedir bilmiyorum,xmp seçeneği yok güç seçeneği vardı. Defalult performance gibi hiçbir ayarla oynamadım zaten kutusundan çıktığı haliyle anormal voltajlar veriyordu işlemciye.

hwinfo programını indirip sensors only başlatır mısınız?

anakart modelinin yazdığı yerde vcore diye bir şey olacak. buradaki değer nasıl hareket ediyor 1.5 sıçrıyor mu?
1767816818137.webp

hocam bu görüntüyü manuel 1.1 voltajı iptal edip aldınız değil mi? öyle değilse bir iptal edip bakalım.

ayrıca 113-111 derece olan doğru değil bunlara itibar etmeyin panik olacak bir sıcaklık yok.
Voltajı yine auto ya getirdim 1.088 ile 1.096 arasında gidip geliyor şuan normal gözüküyor. Ben manuel olarak düşürmeden önce ryzen master ile kontrol ettiğimde 1.56 sabit voltaj veriyordu işlemciye ve işlemci boşta 60 dereceydi şuan 30 derecelerde. Yine sapıtma ihtimaline karşı 1.1 e sabitlemeli miyim sizce? Açılıştaki ve biostaki görüntü kayması ve bozulması hakkında öneriniz var mıdır ?

Voltajı yine auto ya getirdim 1.088 ile 1.096 arasında gidip geliyor şuan normal gözüküyor. Ben manuel olarak düşürmeden önce ryzen master ile kontrol ettiğimde 1.56 sabit voltaj veriyordu işlemciye ve işlemci boşta 60 dereceydi şuan 30 derecelerde. Yine sapıtma ihtimaline karşı 1.1 e sabitlemeli miyim sizce? Açılıştaki ve biostaki görüntü kayması ve bozulması hakkında öneriniz var mıdır ?
ryzen master hic tecrubem yok acikcasi. orada yazan deger her zaman kesin dogruyu gosteriyor mu bilmiyorum. belki tecrubeli birisi yardimci olabilir forumdan.

eger 1.1 sabit verirseniz sistemi kasitli sakat birakiyorsunuz stabil olmayacaktir sistem.

bunun yerine offset ayari yapabilirsiniz. pbo autoda negatif offset -15 yaparsaniz iyi olabilir. eksi 15 iken oyun sirasinda bir anda hatasiz uyarisiz masaustunu gorurseniz -10 ile devam edersiniz.

-15 yaptiktan sonra yarim saat occt testi yapin, bu sure zarfinda voltaji da gozlemleyin. eger hatasiz sag cikarsa sistem cok buyuk ihtimalle stabildir.

a-xmp de kapali kaldiysa acmayi unutmayin hocam bakalim nasil olacak

ryzen master hic tecrubem yok acikcasi. orada yazan deger her zaman kesin dogruyu gosteriyor mu bilmiyorum. belki tecrubeli birisi yardimci olabilir forumdan.

eger 1.1 sabit verirseniz sistemi kasitli sakat birakiyorsunuz stabil olmayacaktir sistem.

bunun yerine offset ayari yapabilirsiniz. pbo autoda negatif offset -15 yaparsaniz iyi olabilir. eksi 15 iken oyun sirasinda bir anda hatasiz uyarisiz masaustunu gorurseniz -10 ile devam edersiniz.

-15 yaptiktan sonra yarim saat occt testi yapin, bu sure zarfinda voltaji da gozlemleyin. eger hatasiz sag cikarsa sistem cok buyuk ihtimalle stabildir.
Yapay zekaya sorup o değeri vermiştim performans kısmındada eksisi var mı bilmiyorum ama performans olarak tatmin ediyor şuan. Cyberpunk 2077 de ortalamada 200 210 fps veriyor ultra ayarlarda sıcaklığı da işlemcinin 48 ila 56 derece arasında dolanıyordu. 1 1.5 saat oynadım atma falan da olmadı. Bunlarıda yapay zekaya sordum dün fps değerlerin sistemine göre çok iyi sıcaklık değerlerinde mükemmel anakartı iade etmene gerek yok demişti.Voltaj otomatiğe çekersem yine kafayı yiyip yüksek voltaj verebilir anakart diye 1.1 de tutuyorum voltajı.

Son düzenleme:
Yapay zekaya sorup o değeri vermiştim performans kısmındada eksisi var mı bilmiyorum ama performans olarak tatmin ediyor şuan. Cyberpunk 2077 de ortalamada 200 210 fps veriyor ultra ayarlarda sıcaklığı da işlemcinin 48 ila 56 derece arasında dolanıyordu. 1 1.5 saat oynadım atma falan da olmadı. Bunlarıda yapay zekaya sordum dün fps değerlerin sistemine göre çok iyi sıcaklık değerlerinde mükemmel anakartı iade etmene gerek yok demişti.Voltaj otomatiğe çekersem yine kafayı yiyip yüksek voltaj verebilir anakart diye 1.1 de tutuyorum voltajı.
hocam eger o voltajla performans dususu olmuyorsa demekki kaliteli silikon denk gelmis size. hayirli olsun gule gule kullanin. 1.1 dusuk performans gosterirse 1.2 de yapabilirsiniz madem sabit olmasi icinizi rahatlatiyor.

cinebench r23 single ve multi (cekirdekler max kac mhz gorecek hwinfo ile takip edersiniz) uzerine bir occt testi yarim saatlik cok guzel olur.

Geri