İlerde kariyer sahibi olamazsam diye korkuyorum

GermiyanWithPlan

80+ Silver
Reaksiyon skoru
967
Dostlar şimdi ben 2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyorum,son senem,babam tanıdıklar sayesinde beni staj için belediyeye sokacak,kul hakkı olmasın diye ben önden gidip konuşup özgeçmiş sunmayı düşünüyorum

Benim
C
HTML/CSS
JS
PHP
Deneyimim var

Game development yaptım,bizim okulun kütüphanesi için veri tabanı sistemi kurdum,Kendim sıfırdan kernel bölümü olan işletim sistemi geliştirmeye çalışmışlığım var,BTK dan aldığım çoğu işe yaramaz olsa da sertifikalarım var şuan STM32 kursu alıyorum, ASELSANnet de kariyer toplantısına katıldım onun belgesi vardı,

Yaptığım bir kaç projeye şuradan da ulaşabilirsiniz

Bölümü bitirdikten sonra kısa vadede amacım,4 yıllık açıköğretim YBS ye girip bitirmek,o sırada çalışıp geleceğim için birikim yapmayı düşünüyorum,ondan sonra 1 yıl maaşlı subaylık yapmayı düşünüyorum,fakat işte dananın kuyruğu burada kopuyor

Ben bundan sonra bilişim sektöründe iş bulamam diye korkuyorum, maaş beklentisi hiç olan birisi değilim ben işin rahatlığına bakan birisiyim,mesela bugün asgarî ücret 26-27K iken 30K ile işimi yaparım,ama işte o işi nasıl kaparım,onu bilmiyorum,bana bu konu hakkında yardımcı olabilir misiniz acaba?

He geçen bir arkadaş konu açmıştı ya çalışamazsam diye, öyle bir şey değil benim durum tam olarak,para gene alın teriyle kazanılır Allah rızkımızı eksik etmez de ben KENDİ SEKTÖRÜMDEN rahatlık içerisinde para kazanmak istiyorum

it geçmişi olan biri olarak söylüyorum fabrikaya girdim teknisyen olarak bilişim sektörü ve yazılım artık personel alma taraftarı değil 1 yıl yazılım şirketinde backend ve sunucu taraf odaklı çalıştım 100 kişiydik gemini çıktıktan sonra 20 kişiye düştü :D en kıdemli yazılımcılar ve seniorlar kaldı kariyer yapmak istiyorsan doktor gibi yıllarca çalışman gerekli öğrenmen gerekli malesef

it geçmişi olan biri olarak söylüyorum fabrikaya girdim teknisyen olarak bilişim sektörü ve yazılım artık personel alma taraftarı değil 1 yıl yazılım şirketinde backend ve sunucu taraf odaklı çalıştım 100 kişiydik gemini çıktıktan sonra 20 kişiye düştü :D en kıdemli yazılımcılar ve seniorlar kaldı kariyer yapmak istiyorsan doktor gibi yıllarca çalışman gerekli öğrenmen gerekli malesef
Peki kendi istihdamımı oluşturma durumu nasıl, gerçi ben projeleri nasıl "monetize" ederim hiç bilmiyorum

Peki kendi istihdamımı oluşturma durumu nasıl, gerçi ben projeleri nasıl "monetize" ederim hiç bilmiyorum
kesin kariyer korkun varsa fabrika ya da askerliktir memurluktansa asker kariyeri daha statülü ve sağlamdır yazılım bilişim sektörü ölü artık zenginlerin ilgilenebiliceği bir hal aldı herkes uygulama çıkarabiliyor herkes web sitesi yapıyordu 10 yıldır zaten kod bilmek hiçbir anlam ifade etmiyor küçümsemek olarak değilde mühendislik taraflarına at kendini mühendis olmadanda iş bulmak zor bu devirde yazılım tarafında mimari tarafına kayman gerekli oda inanılmaz uzun bir yol dediğim gibi doktor gibi yaşayıp çalışman öğrenmen gerekli her çıkan gelişimi takip etmen takip etmenin ötesinde öğrenmen gerekli detaylıca

sana bir de şöyle sorayım,sence ben umutsuz vaka mıyım peki usta?
kesin kariyer korkun varsa fabrika ya da askerliktir memurluktansa asker kariyeri daha statülü ve sağlamdır yazılım bilişim sektörü ölü artık zenginlerin ilgilenebiliceği bir hal aldı herkes uygulama çıkarabiliyor herkes web sitesi yapıyordu 10 yıldır zaten kod bilmek hiçbir anlam ifade etmiyor küçümsemek olarak değilde mühendislik taraflarına at kendini mühendis olmadanda iş bulmak zor bu devirde yazılım tarafında mimari tarafına kayman gerekli oda inanılmaz uzun bir yol dediğim gibi doktor gibi yaşayıp çalışman öğrenmen gerekli her çıkan gelişimi takip etmen takip etmenin ötesinde öğrenmen gerekli detaylıca

sana bir de şöyle sorayım,sence ben umutsuz vaka mıyım peki usta?
Sen umutsuz vakaysan biz çöpüz kral tek bildiğim java ve html üstüne de bilgisayar parçaları ile ilgili genel ortalamaya göre üstün bir bilgim var ama bir işe yaramıyor bu kadar.

Neyi kapmaya çalıştığını ben bile anlamadım buradan. Öncelikle bir alanın olsun onun profesyonel alanında kullanılan tool'larını tech stack'ine ekle.

Oyun geliştirdin, backendcisin, veritabanı uzmanısın, os geliştiriyorsun, embedded yapıyorsun ve 2 yıllık mezunu bir juniorsın. Bu cv kimin önüne düşse bomboş bir şey der geçer. Ciddiye alınacak gibi durmuyor yani.

Onun dışında alanın ve yetkinliğin belli olduktan sonra girip başvuru spamlıyorsun. Referansın yoksa 500 başvurudan 400'ü yokmuşsun gibi davranıyor, 100'ü ai ret maili atıyor 3 tanesi online görüşmeye çağırıyor. Onlardan birine kapak atmaya çalışıyorsun.

Umutsuz bir durum yok. Önüne düşen ilanlar yerine arge şirketlerine mail yoluyla ulaşıp durumunu anlatırsan ve daha azına çalışabileceğini belli edersen daha rahat ulaşabilirsin. Ama salın kimseye gidip asgari ücretle de çalışırım deme veya çalışma. 50k altına hiçbir yere girme.

Neyi kapmaya çalıştığını ben bile anlamadım buradan. Öncelikle bir alanın olsun onun profesyonel alanında kullanılan tool'larını tech stack'ine ekle.
bize hep tek bir konuda ustalaşmak yerine bir sürü konuda ustalaşmamız gerektiğini öğrettiler,babam bile bana "ingiliz anahtarı gibi ol,her yere uy" derdi

bize hep tek bir konuda ustalaşmak yerine bir sürü konuda ustalaşmamız gerektiğini öğrettiler,babam bile bana "ingiliz anahtarı gibi ol,her yere uy" derdi
Tamam tamam troll olduğunu anlamadım javayı sonradan gördüm

Umutsuz bir durum yok. Önüne düşen ilanlar yerine arge şirketlerine mail yoluyla ulaşıp durumunu anlatırsan ve daha azına çalışabileceğini belli edersen daha rahat ulaşabilirsin. Ama salın kimseye gidip asgari ücretle de çalışırım deme veya çalışma. 50k altına hiçbir yere girme.
işte bir diğer sorun da o,karşımdaki işveren ben az söyleyip "hmmm,bak bu adam bize kar ettirir,aza çalışır,işimizi görür" diye mi düşünür yoksa "ne diyor lan bu,daha kendi değerini ölçemiyor" diye mi düşünür,bunu bilemiyorum

çünkü ben şahsen işveren olsam,he kara geçiriyorsa,300K da veririm 1M de,ben bu adamın aylık 50-70K lık masrafını karşılayabilir miyim,bu adama aylık 50-70K harcadığıma değecek mi diye düşünürüm
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Tamam tamam troll olduğunu anlamadım javayı sonradan gördüm
reis,sana bir şey diyeyim mi

hakikaten konu ragebait değil
btk dan java kursuna başladım ve mesela Cde/Python da ekrana nasıl yazdıracağın belli basit,ingilizcesinden komut ne olduğunu anlıyorsun,Java da öyle değil gibi geliyor bana

Geri