I5-14600K "Buz Gibi" Performans Rehberi: 51 Derecede 5.4 GHz Stabilite!

Çokluda ne kadar hocam? Bu arada İntel işlemciler zaten render gibi konularda iyi. Oyunlarda o kadar iyi değil. Özellikle L3 önbellekten kaybediyor çoğu zaman. Rekabetçi oyunlarda daha gözle görülüyor hatta.

Alıntıyı görüntüle

13600KF'de benzer sonuçlar aldı. Tabii ufak bir thottle yiyor fakat yapacak bir şey yok. 240mm ile bu kadar.
9800x3d 132 puan alıyor tek çekirdekte :) ona göre kıyasla Çoklu testi yapmadım ama senin için yapayım 10 dk sonra atarım testi

9800x3d 132 puan alıyor tek çekirdekte :) ona göre kıyasla Çoklu testi yapmadım ama senin için yapayım 10 dk sonra atarım testi
1275 puan verdi ancak senin puan multicore için çok yüksek büyük ihtimalle voltaj eğrin çok yüksek anlık peak atıyor yani stabil çalışmıyor gibi geldi

1275 puan verdi ancak senin puan multicore için çok yüksek büyük ihtimalle voltaj eğrin çok yüksek anlık peak atıyor yani stabil çalışmıyor gibi geldi
Genelde 1.2V - 1.3V civarı çalışıyor aslında. 180W çekti test boyunca. Tabii bir de anakart yüzünden thottle yiyor işlemci. Soğutucuda dahil buna. 52 dereceye göre bence gayet güzel o değerde.

1770422287465.webp

1.4 olduğunu pek görmedim. 1.3 üstünü geçmiyor.

Genelde 1.2V - 1.3V civarı çalışıyor aslında. 180W çekti test boyunca. Tabii bir de anakart yüzünden thottle yiyor işlemci. Soğutucuda dahil buna. 52 dereceye göre bence gayet güzel o değerde.
Ben zaten oyun ağırlıklı oc yaptım Tekli çekirdek scorunu en verimli halde en yüksek ne yapabilirim diye sonuç böyle çıktı gayet memnunum.
Şu tabloya bakarsak bence 9800x3d ye yetişebilirim gibi duruyor :) Stock

1770422816036.webp

Beyler selamaleyküm

İnternette 14. nesil çok ısınıyor, çöp falan filan diye çok konuşuluyor ama ben 12500'den 14600k'ya geçince biraz kurcaladım ve olayı çözdüm. İşlemciyi nasıl dizginledim, 50 derecelerde nasıl tutuyorum kısaca anlatayım belki birinin işine yarar.

Sistem Özelliklerim:

• İşlemci: Intel Core i5-14600K
  • Anakart: MSI MPG Z790 Edge WiFi DDR4
  • Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 420mm
  • Termal Macun: Arctic MX-6
  • RAM: 32GB DDR4 4400 MHz (Gear 2 modunda, taş gibi stabil)
Neyi Değiştirdim? İşlemciyi stok halde bırakınca anakart gereksiz bir voltaj veriyor ve sıcaklıklar fırlıyor. Ben de "en verimli noktayı" bulmak için şu 3-4 ayarı yaptım:

1. MSI Lite Load Mode 10: Voltajı doğrudan düşürmek yerine bu modu seçerek işlemcinin ihtiyacı olan en kararlı ve düşük voltajı (Vcore: 1.21V civarı) yakaladım.
  2. Güç Limitleri (PL1/PL2): PL1'i 200W, PL2'yi ise 253W olarak limitledim. Böylece işlemci gereksiz yere 300W'lara çıkıp kendini yakmıyor.
  3. Fast Boot Kapatıldı: Hem BIOS hem Windows tarafında hızlı başlatmayı kapattım. Sistem her açılışta temiz bir başlangıç yapıyor, ayarlarım tıkır tıkır yükleniyor.

Sonuçlar şaka gibi:Şu an Helldivers 2 veya BF2042 gibi işlemciye asılan oyunlarda bile sıcaklık 51-52 dereceyi geçmiyor. İşlemci serin çalıştığı için frekans da kısmıyor, çatır çatır 5.4 ghz alıyorum. Tek çekirdek performansı bu ayarlarla çoğu amd 7000-9000 serisine kafa tutuyor zaten.

Benchmark ve Kıyaslama (Güncel):
Tekli çekirdek puanlarında (CPU Mark) bu ayarlarla i5 14600K yaklaşık 4.800 - 4.850 puan civarı alıyor. Piyasadaki "en iyilerle" kıyaslarsak durum şöyle:

• Ryzen 7 9800X3D: ~4.800 - 4.900 puan (Adamların son çıkan oyun kralıyla tekli çekirdekte kafa kafayayız resmen).
  • Ryzen 7 7800X3D: ~4.300 - 4.400 puan (Tekli çekirdekte net fark atıyoruz).
  • Ryzen 9 7950X: ~4.700 - 4.800 puan (Burada da ya öndeyiz ya kafa kafaya).
Olay şu; 9800X3D çok güçlü bir işlemci ama fiyatı ve anakart/ram masrafını düşününce, i5-14600K'yı bu ayarlara çekip 51 derecede kullanmak bence çok daha mantıklı. Özellikle 4K hedefleyenler için işlemciye o kadar fark vermeye hiç gerek yok, aradaki parayı ekran kartına Saklamak daha akıllıca

NOT: OCCT Testinde 5dk agrasif mod 5.38 ghz 52 derece

FOTOĞRAF ÇEKMEYİ UNUTTUM İSTERSENİZ PAYLAŞIRIM
Bende de 12700kf var Tüm limitleri kaldırdığımda 364wattlık bir güç tüketimine ulaşmıştı. Soğutucum artic 420mm. Şuan 5.2 ghz 250watta ve işlemci sıcaklıgı max 80 dereceye sabit halde kullanıyorum.Testlerde max 81 derece görüyor.

Ekler

• 360watt.webp
    360watt.webp
    211.8 KB · Hit: 13
Bende de 12700kf var Tüm limitleri kaldırdığımda 364wattlık bir güç tüketimine ulaşmıştı. Soğutucum artic 420mm. Şuan 5.2 ghz 250watta ve işlemci sıcaklıgı max 80 dereceye sabit halde kullanıyorum.Testlerde max 81 derece görüyor.
Önemli olan yüksek güç tüketmesi değil Tek çekirdek performansının yüksek olup ısınmaması Cinebach 2024 te tek çekirdek performansının olması gerekenden daha fazla olup yine olması gerekenden daha az enerji ve sıcaklıkta olmasını sağlamakta verimlilik artışı sağlayabilirsin Bunun dışında yüksek frekansa olması gerekenden fazla enerji tüketimi ile çıkarak verimliliği artırmaz aksine stabilite düşer ve pc kararsız çalışır. Stok halde 114 score veriyor sen bunu 120-125 lere çıkartabilirsen ve güç tüketimini sıcaklığını düşürebilirsen ozaman işlemcini en verimli halde kullanabilirsin demektir. Ve ömrü çok uzamış olur

Önemli olan yüksek güç tüketmesi değil Tek çekirdek performansının yüksek olup ısınmaması Cinebach 2024 te tek çekirdek performansının olması gerekenden daha fazla olup yine olması gerekenden daha az enerji ve sıcaklıkta olmasını sağlamakta verimlilik artışı sağlayabilirsin Bunun dışında yüksek frekansa olması gerekenden fazla enerji tüketimi ile çıkarak verimliliği artırmaz aksine stabilite düşer ve pc kararsız çalışır. Stok halde 114 score veriyor sen bunu 120-125 lere çıkartabilirsen ve güç tüketimini sıcaklığını düşürebilirsen ozaman işlemcini en verimli halde kullanabilirsin demektir. Ve ömrü çok uzamış olur.
Haklısın ama ben güç limitlerini anakarttan kaldırıp bi denemek istemiştim nerelere kadar çıkabiliyor diye. Şuan 250watt sabit çok güç gerektirecek şekilde kullanmıyorum. Discord chrome arada cod valorant tarzı oyunlar oynuyorum profesyonel olarak değil.

Haklısın ama ben güç limitlerini anakarttan kaldırıp bi denemek istemiştim nerelere kadar çıkabiliyor diye. Şuan 250watt sabit çok güç gerektirecek şekilde kullanmıyorum. Discord chrome arada cod valorant tarzı oyunlar oynuyorum profesyonel olarak değil.
Max 110w tüketmesi lazım senin işlemcinin verimli kabul edilmesi için stok performansıda daha iyi olması sebebi ile ben 14600k yı şuanda 14700k seviyesine çıkardım ve işlemci 100w tüketiyor tam yükte

İyi de tek çekirdek kullanımında o işlemci ısınmıyor ki? Çoklu çekirdek gücünden kısmışsın gibi geldi. Vaktin varsa R23 multi çekirdek testi yapıp ss paylaşabilir misin? 10 dakika yapmana gerek yok, tek seferlik olsa yeterli.

İyi de tek çekirdek kullanımında o işlemci ısınmıyor ki? Çoklu çekirdek gücünden kısmışsın gibi geldi. Vaktin varsa R23 multi çekirdek testi yapıp ss paylaşabilir misin? 10 dakika yapmana gerek yok, tek seferlik olsa yeterli.
Testi occt de yaptım zaten tekli çekirdek performansını oyunlardaki performansı için söyledim. Yapayım atayım hemen
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

1770561273119.webp

Son düzenleme:
çok iyi bence emeklerinize sağlık bendede 14700kf z790 anakart 2*16 5200mhz ram var keşke sizin gibi anlasamda yapsam en iyi ayarı :)

çok iyi bence emeklerinize sağlık bendede 14700kf z790 anakart 2*16 5200mhz ram var keşke sizin gibi anlasamda yapsam en iyi ayarı :)
14700kf bişey yapmana gerek yok sadece Biostan tek yapman gereken şey Üreticilerin işlemciye gereksiz fazla voltaj vermesini sağlayan bir ayar var onu dengele yeterli 14700k Fiziksel olarak zaten sınırlarda üretilen bir işlemci 14600k kadar rahat oynayamazsın alanı yok Sadece gereksiz Peak voltajını dengelemen sistemin daha kararlı çalışmasını sağlayacaktır
1770561510036.webp

Bunu Normal çekip altında mode listesi çıkacak hafif gri slik yazıyla hangi modda kullandığını yazacak 1 den başlar 30 a doğru gider dünyanın en iyi sisteminde bu 5-6 dır mesela benim sistemimde 10 sende o slik yazıyla çıkan yani otomatik verdiği değer kaçsa onun yarısı kadarını seçip kaydet çık ve pc test et bakalım sorun çıkacakmı mavi ekran kitlenme v.s yaşarsan 1 mod yukarı al öyle sorunsuz noktaya kadar ilerle bunu yapman işlemci üzerindeki gereksiz voltaj yükünü tamamen kaldırır buda hem yüksek frekansları sürekli çalıştırmanı hemde sıcaklığı düşürür .

14700kf bişey yapmana gerek yok sadece Biostan tek yapman gereken şey Üreticilerin işlemciye gereksiz fazla voltaj vermesini sağlayan bir ayar var onu dengele yeterli 14700k Fiziksel olarak zaten sınırlarda üretilen bir işlemci 14600k kadar rahat oynayamazsın alanı yok Sadece gereksiz Peak voltajını dengelemen sistemin daha kararlı çalışmasını sağlayacaktır Alıntıyı görüntüle

Bunu Normal çekip altında mode listesi çıkacak hafif gri slik yazıyla hangi modda kullandığını yazacak 1 den başlar 30 a doğru gider dünyanın en iyi sisteminde bu 5-6 dır mesela benim sistemimde 10 sende o slik yazıyla çıkan yani otomatik verdiği değer kaçsa onun yarısı kadarını seçip kaydet çık ve pc test et bakalım sorun çıkacakmı mavi ekran kitlenme v.s yaşarsan 1 mod yukarı al öyle sorunsuz noktaya kadar ilerle bunu yapman işlemci üzerindeki gereksiz voltaj yükünü tamamen kaldırır buda hem yüksek frekansları sürekli çalıştırmanı hemde sıcaklığı düşürür .
tek tek mavi ekran verene kadar artırıp deneyecek miyim

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,188,684
Üyeler
188,636
Son üye
Katana34
Geri