Aslında gamepower önerisine katılmasamda doğru söylüyor. Amaç renk doğrulu ise iki şeye bakılır. dE değeri ve renk kapsamı. dE değeri örnek veriyorum kırmızıyı ne kadar az sapmayla doğru gösterdiğini gösterir.
Alıntıyı görüntüle
Renk kapsamı ise rengi ne kadar canlı/doygun gösterebildiğini belirtir.
Alıntıyı görüntüle
İkinci fotoğrafta renk alanı SRGB ye limitlenmiş, ilk fotoğrafta monitörün doğal renk alanı (hepsi) kullanılmış. Bu yüzden srgb görüntüyü DCI-P3 gibi geniş renk uzaylarında görüntüleyince insan teni kırmızıya dönmüş.
Alıntıyı görüntüle
Bit değeri ise renk geçişlerinin ne kadar iyi olacağını etkiler. Renk doğruluğu ile ilgisi yoktur. Yani bir monitör 8 bit olsada dE<2 olabilir. Yine bir monitör 8 bit olsa da %99 DCI-P3 veya %99 Adobe RGB çıkabilir.
Alıntıyı görüntüle
Ayrıca izlediğimiz içeriklerin çoğu 8 bit olduğundan ötürü 10 bit ekranda kullansanız gözle görülür farklılık oluşturmaz. 10 bit içerikler genelde HDR içerikler olur. Nvidia denetim masasından ekranı 8 bit'e düşürerek sizde deneyebilirsiniz. 8 bit ile 10 bit arasında gözle görülür fark olmayacak (hdr içerikler hariç)
Profesyonel incelemeciler de bu yüzden bit mevzusuna pek önem vermezler. İncelemecilerin çoğu bunu test etmez bile en fazla kaç bit olduğunu söyler o kadar.
Sizin kullandığınız monitör ile arkadaşınızın kullandığı monitör arasında büyük fark olmasının sebebi bit derinliğinden kaynaklı değil. Panel farkı, arka aydınlatma kalitesi gibi faktörler. Çağ dışı eski nesil 60hz herhangi bir monitörden 200-240hz IPS monitöre geçtiğinizde zaten çağ atlarsınız.
İsterse her ikiside IPS panel kullansın, yine fark olacak. Teknoloji gelişiyor, 10 sene önceki monitörle şu anki monitörler bir mi?
IPS diyince aklınıza 1 tane mi panel geliyor? Hepsinin kalitesi farklı. Örnek veriyorum monitör üreticisisin, BOE marka 180hz IPS panel alıcaksın. 1 tane BOE 180HZ IPS panel yok. Onlarca BOE 180HZ IPS panel var. Her birinin kalitesi ve fiyatı farklı. Iphone gibi tek bir seri ilerlemiyor. Samsung gibi farklı farklı telefonları (BOE panelleri) var gibi düşün. Arkadaşınızda eski nesil giriş seviye bir panel kullanan monitör var, siz de yeni nesil panel kullanan bir monitör var. Innolux, CSOT (namıdeğer TCL), hkc, Samsung, LG gibi bir çok üretici var. Hepsinin S Tier, A Tier, B Tier panelleri var.
Arka aydınlatma kalitesi de önemli. Sizin monitörünüz ile arkadaşınızdaki monitörün arka aydınlatma kalitesi aynı düzeyde olacak diye bir şey yok. Daha iyi arka aydınlatma daha yüksek parlaklık, kontrast oranı vs sağlar. Yani çağ dışı bir monitör ile 8 bit FRC (10bit) monitörü kıyaslayıp 10 bit olmasından ötürü görüntü farkı bu kadar demek yanlış. Kalibrasyon da çok önemlidir. Philips sizdeki monitörü daha iyi kalibre etmiştir, size daha iyi bir ünite denk gelmiştir bu da etkiler. Bit değeri önemsiz demiyorum ama pazarlama amaçlı tüketiyici kandırmak için kullanıyorlar genelde. Günümüz içeriklerinin hala çoğunun 8 bit olduğunun renk, kontrast oranı, parlaklık gibi değerlerin daha önemli olduğunu söylemeye calısıyorum. Umarım anlaşılmıştır.
Panel bilgisi monitörü satın almadan önce ön bilgi edinmemizi sağlıyor. Örneğin cof değeri gibi. Cof değeri de monitörün ömrüne etki eden unsurlardan birisi. Ne kadar fazlaysa o kadar iyi. Bu arşivin içinde aynı paneli kullanan modeller de göreceksiniz. Aynı paneli kullanması aynı görüntüyü vereceği anlamına gelmez. Çünkü kalibrasyon, piksel tepki süresi, yazılım ve arka aydınlatmanın kalitesi gibi farklılıklar da olacaktır.
- G4 240Hz 24" IPS = LG LM245WF9-SSD1
- G4 240Hz 27" IPS = LG LM270WF9-SSA1
- G5 S32AG524PI (1440p)...