Ryzen 5 5600 Abartı Derecede Sıcak Çalışması (Boşta 80°C)

Dontaçhi

80+ Gold
En İyi Cevap
10
Reaksiyon skoru
12,717
LÜTFEN KONUYU OKUMADAN MESAJ ATMAYINIZ.

İşlemci : Ryzen 5 5600
Soğutucu : AMD wraith spire kırmızı led şeritli ufak yuvarlak bakırı olan model
Kasa : Everest Spectrum (Ön mesh yapıda olmadığından yan kapak açık kullanılıyor)
Anakart : Asrock B450M-HDV R4
Son kullanılan Termal Macun : Zalman ZM-STC9 ( Termal iletkenlik 9,1 W / m · K)

İşlemci boştayken 79-80 Derecelerde çalışıyor ve aylardır da böyle. Birkaç farklı sağlam sayılabilecek Termal macun ile yenilemesini yaptım.
Son kullandığım termal macunu da ekledim zaten yukarıya. Son yenilemenin üstünden 1-2 ay geçti fazla olmadı.
Herhangi bir oyuna girdiğimde veya yayın açtığımda işlemci 90 derecenin altında asla düşmüyor. Boştayken de 77-78 derecenin altını göremiyorum

Biostan birkaç ayar denedim, ryzen master programını biraz kurcaladım aklıma gelebilecek herşeyi yaptım ancak nafile.
Yan kapak açık olmasına rağmen gördüğüm değerler bunlar, ek olarak oda sıcaklığı da genel olarak normal seviyede.
ısıtıcı veya kalorifer açık değil hatta çoğu zaman oda soğuk olur cam açık şekilde otururum.
İşlemcim zaten normal şartlarda ekstra soğutucu isteyen bir işlemci değil. Evet kule tipi yada sıvı iyi olur ancak stok fan ile bu değerler de zaten normal değil.
Sorunun anakarttan kaynaklanabileceğini düşünüyorum, Anakart gurmeleri yorum yaparsa sevinirim

İşlemci oyuna geçtiğimde 93 derecelerde seyrediyor çoğu zaman ve kapanmamak için frekans kısıyor.
Sorunu ne yaptıysam çözüme kavuşturamadım.
Bir soğutucu şart gibi ancak sorun şayet ki anakart ise önce onu değiştirmek gerek diye düşünerek bu konuyu açtım.

Konuyu açmadan hemen önce aldığım SS
Ekran görüntüsü 2026-03-19 052358.webp

Umarim sende farkindasindir konunda hic farkli bir sogutuc ile denedim gibi cumle gormedim sorun sence anakartta mi
tabii ki anakartinda sicakligi etkisi var ama sogutucu kadar değil bios ve ryzen masterda yaptığın tum ayarlari stok haline getir ve en yakin zamanda 4 bakir borulu (en az ) bir kule tipi sogutuc al bu zamana kadar harcadigin macunlara yazik etmissin

Umarim sende farkindasindir konunda hic farkli bir sogutuc ile denedim gibi cumle gormedim sorun sence anakartta mi
tabii ki anakartinda sicakligi etkisi var ama sogutucu kadar değil bios ve ryzen masterda yaptığın tum ayarlari stok haline getir ve en yakin zamanda 4 bakir borulu (en az ) bir kule tipi sogutuc al bu zamana kadar harcadigin macunlara yazik etmissin
Aynı setupu kullanan farklı bir arkadaşım daha vardı. Pearless Assasin alınca bu soğutucuda ufakta olsa bir bakır var biraz daha iyi soğutur diye bana vermişti. Bundan önce düz amd stok fan kullanıyordum
Setup neredeyse birebir aynı olmasına rağmen onun sıcaklıkları gayet normal seviyedeydi bu soğutucu ile. Benim gibi ısı problemleri çekmiyordu.

Zaten yazdığım gibi bir kule tipi veya sıvı soğutucu elbette ki ısıları düşürecektir bu kaçınılmaz bir gerçek. Ancak Ryzen 5 5600 gibi bir işlemcinin boşta 80 derece oyunda 93 derece çalışmasının ardındaki sebebi arıyorum.

şimdi öncelikle kasanın hava akışı berbat ama tek sorun bu değil kasa en rezalet kasa bile olsa boşta 80 derecede çalışmaz

birinci ihtimal muhtemelen işlemciyi veya hava soğutucuyu tam düzgün monte edemedin

ikinci ihtimal işlemcinin veya hava sogutucunun üzerindeki şeffaf kağıdı kaldırmadın

üçüncü ihtimal termal macunu düzgün süremedin veya az sürdün

dördüncü ihtimal (ihtimal vermiyorum ama söyleyeyim dedim) fan dönmüyor olabilir sen fark etmemişsindir

o yüzden yapacağın şey belli fanı sök düzgünce tekrar tak %90 montaj veya temas sorunu var termal macunu tam ortadan sür fan sıkı oturuyor mu diye iyice kontrol et işlemciye tamamen bastırması gerekiyor

eğer soğutmadan kaynaklı bir problem varsa kırdıysan veya gevşediyse düzelmiyorsa thermalright peerlees assassin al 2 bin liraya işini çözer ömürlük ürün reklam değildir kendim de kullanıyorum öneridir

Aynı setupu kullanan farklı bir arkadaşım daha vardı. Pearless Assasin alınca bu soğutucuda ufakta olsa bir bakır var biraz daha iyi soğutur diye bana vermişti. Bundan önce düz amd stok fan kullanıyordum
Setup neredeyse birebir aynı olmasına rağmen onun sıcaklıkları gayet normal seviyedeydi bu soğutucu ile. Benim gibi ısı problemleri çekmiyordu.

Zaten yazdığım gibi bir kule tipi veya sıvı soğutucu elbette ki ısıları düşürecektir bu kaçınılmaz bir gerçek. Ancak Ryzen 5 5600 gibi bir işlemcinin boşta 80 derece oyunda 93 derece çalışmasının ardındaki sebebi arıyorum.
Montaj hatasi
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Montaj hatasi yoksa bile sistemde islemciye yuk bindiricek surekli calismasini saglayacak seyler yukluyse ya da bir virus falan varsa ondan da olabilir format attin mi hic bu surecte

Montaj hatasi yoksa bile sistemde islemciye yuk bindiricek surekli calismasini saglayacak seyler yukluyse ya da bir virus falan varsa ondan da olabilir format attin mi hic bu surecte
güzel bir noktaya değindin bilgisayarda gizli mining yapan bir virüs olabilir

Temizlik yaptıktan sonra mı böyle oldu?
Termal macunu doğru yaymaya dikkat et yapmazsan içinde hava boşlukları kalabilir ve bu da ısınmasına sebep olur.

Soğutucunda problem yoksa muhtemelen sıkıntı soğutucuyu tam oturtmadığın için olabilir , biraz bile bir kısmı mm olarak havada kalırsa ısınmayı çok etkiler.
Vidaları takarken çapraz tak böylece basınç eşit dağılsın ve tam oturmasına dikkat et.
Farklı bir kule tipi alıp deneyebilirsin

Kaspersky gibi bir virüs programı indir bi kontrol et.
Biostan soğutucunun RPM değerlerini kontrol etmeyi dene

dostum işlemciyle gelen stok fan varsa onu taksana madem bu arkadaşının verdiği fan 80 derecede çalışıyor? hiç bunu denemek aklına gelmedi mi? soğutucudan mı kaynaklı yoksa sen mi yanlış monte etmişsin onu anlardın bunun başka çözümü yok açacaksın kasayı söküp tekrar takacaksın kontrol edeceksin internette tonla videosu var çok basit bir işlem yapabilirsin

üşenme telefondan donanım arşivi forumu aç bilgisayarı kapat koy halının üstüne güzelce sök şuan biz yardımcı oluruz uyumuyorum ben zaten bu gece halledelim sorununu

şimdi öncelikle kasanın hava akışı berbat ama tek sorun bu değil kasa en rezalet kasa bile olsa boşta 80 derecede çalışmaz

birinci ihtimal muhtemelen işlemciyi veya hava soğutucuyu tam düzgün monte edemedin

ikinci ihtimal işlemcinin veya hava sogutucunun üzerindeki şeffaf kağıdı kaldırmadın

üçüncü ihtimal termal macunu düzgün süremedin veya az sürdün

dördüncü ihtimal (ihtimal vermiyorum ama söyleyeyim dedim) fan dönmüyor olabilir sen fark etmemişsindir

o yüzden yapacağın şey belli fanı sök düzgünce tekrar tak %90 montaj veya temas sorunu var termal macunu tam ortadan sür fan sıkı oturuyor mu diye iyice kontrol et işlemciye tamamen bastırması gerekiyor

eğer soğutmadan kaynaklı bir problem varsa kırdıysan veya gevşediyse düzelmiyorsa thermalright peerlees assassin al 2 bin liraya işini çözer ömürlük ürün reklam değildir kendim de kullanıyorum öneridir

Montaj hatası olduğunu düşünmüyorum. Neredeyse 1 yıldan fazla oldu bu şekilde kullanıyorum sistemi ve Temizlik, bakım için sık sık macun yenilemesi ve genel temizliğini yaparım. Pek eksik etmem; Her seferinde montaj hatası yapıyor olamam özellikle kontrol etmeden ve herşeyin doğru şekilde olduğunu teyit etmeden sistemi açmıyorum.

Bu saçma değerin Anakart kaynaklı olmasının ihtimali nedir? Çünkü aklıma pek farklı bir şey gelmiyor
Kasa gerçekten berbat değiştirmem gerekiyor ancak işlemci soğutucu alınca kasaya param kalmıyor maalesef. Sorunun ekstra iyi bir soğutucu alınca ortadan kalkacağının da farkındayım ama gene de şuan bu haliyle bu değerlerin anormalliğinin sebebini merak ediyorum.

Aynı şeyleri düşünerek format attım ancak sorun çözülmedi valla

Genel olarak görev yöneticisinde şuanda işlemci kullanımı ortalama %15-20 arası falan bunun zaten hatrı sayılır kısmını Brave kullanıyor.

dostum işlemciyle gelen stok fan varsa onu taksana madem bu arkadaşının verdiği fan 80 derecede çalışıyor? hiç bunu denemek aklına gelmedi mi? soğutucudan mı kaynaklı yoksa sen mi yanlış monte etmişsin onu anlardın bunun başka çözümü yok açacaksın kasayı söküp tekrar takacaksın kontrol edeceksin internette tonla videosu var çok basit bir işlem yapabilirsin

üşenme telefondan donanım arşivi forumu aç bilgisayarı kapat koy halının üstüne güzelce sök şuan biz yardımcı oluruz uyumuyorum ben zaten bu gece halledelim sorununu
İşlemcinin nasıl montajlanacağını biliyorum. konuyu iyice anladığınızdan emin değilim.
Zaten işlemci ile gelen stok fanda durumlar daha berbat olduğu için arkadaş bunu verdi.

Montaj hatası veya elimdeki imkanlarla deneme yanılma olasılıklarını düşünmeden denemeden konuyu açtığımı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Montaj hatası olduğunu düşünmüyorum. Neredeyse 1 yıldan fazla oldu bu şekilde kullanıyorum sistemi ve Temizlik, bakım için sık sık macun yenilemesi ve genel temizliğini yaparım. Pek eksik etmem; Her seferinde montaj hatası yapıyor olamam özellikle kontrol etmeden ve herşeyin doğru şekilde olduğunu teyit etmeden sistemi açmıyorum.

Bu saçma değerin Anakart kaynaklı olmasının ihtimali nedir? Çünkü aklıma pek farklı bir şey gelmiyor
Kasa gerçekten berbat değiştirmem gerekiyor ancak işlemci soğutucu alınca kasaya param kalmıyor maalesef. Sorunun ekstra iyi bir soğutucu alınca ortadan kalkacağının da farkındayım ama gene de şuan bu haliyle bu değerlerin anormalliğinin sebebini merak ediyorum.

Genel olarak görev yöneticisinde şuanda işlemci kullanımı ortalama %15-20 arası falan bunun zaten hatrı sayılır kısmını Brave kullanıyor.
şimdi şöyle söyleyeyim gayette her seferinde montaj hatası yapıyor olabilirsin bir hata bir kez gözden kaçarsa sürekli kaçar ayrıca sistemsel bir hata değilse bilgisayarı aşırı yoran bir uygulama açık değilse başka sebep olamaz anakart maksimum 3-5 derece ekstra katar o da maksimum yani asla daha fazla olamaz net %90 montaj hatası ilk önce dediğimi yap işlemciyle gelen stok fanı tak güzelce termal macununu sür fazla sürme ince bir tabaka halinde yayarak sür israf olmasın sonra o şekilde dene sorun çözülüyorsa o şekilde kullan ya arkadaşının verdiği fanda sıkıntı vardır ben biliyorum diyip kafana göre yapma aç doğru şekilde takmayı gösteren video izle belki atladığın bir yer vardır tüm aşamaları tek tek sıfırdan tekrar yapacaksın sonra dilersen tekrar diğer fanı takarsın veya direkt diğer fanı söküp yeniden takmayı dene bir vidayı eksik sıkmış olabilirsin bunun montaj hatası hariç başka bir sebebi olamaz

Hava akışında bir o kadar önemli sıcak havayı disari atacak kadar hava akimi olmazsa da bu degerler olabilir

Arkadasindan sogutucusunu kendi islemcisinde denemek icin isteyebilirsin izin verirse dene ya da kendi sogutucun ile uzay montoj olarak da deneyebilirsin

Anakarttan olma ihtimaline gelirsek anakartin sıcaklığa etkisi cok fazla x ve y marka anakartlar birbirine yakin segment modeller olsun x markali anakartta 50 y markali da 53 derece falan olur o kadar cok olmaz yani

Eger sorunun anakartta oldugnu dusunuyorsan bile uste arkadasinin sistemiyle cok benzedigni soylemistin arkadasin sana verdiği fani kullanirken kac derece oldugnu sordun mu

ayrıca şunu da sorayım sistemi açtığın an 80 derece mi oluyor çok kısa bir sürede yoksa ilk açtığında 50 sabit kaliyor belli bir süre sonra mı 80'e çıkıyor? eğer böyleyse ilk söylediğim sebep kasanın hava akışı yüzünden oradaki sıcak hava dışarıya yönlenmiyor birikiyor olabilir

Hava akışında bir o kadar önemli sıcak havayı disari atacak kadar hava akimi olmazsa da bu degerler olabilir
Evet bunun da etkisi olduğunu düşünüyorum çünkü kasanın modeline internetten bakarsanız bi hayli kötü bir kasa olduğunu görürsünüz. Ön panel mesh değil ve yeni model kasalarda fix olarak gelen üst ve alt kısımdaki hava tahliye alanları bu kasada mevcut değil. Sistem içeride boğulmasın diye mecbur yan kapak açık şekilde sistemi kullanıyorum.

Eger sorunun anakartta oldugnu dusunuyorsan bile uste arkadasinin sistemiyle cok benzedigni soylemistin arkadasin sana verdiği fani kullanirken kac derece oldugnu sordun mu
Evet hatta ilk getirdiğinde kendisi montajladı, sonra sorun düzelmeyince bir kere daha montaj yaptık baktık olmuyor biosu falan biraz kurcaladık ısıyı düşürebilmek adına ancak sonucunda herhangi bir şey olmadı. Bu fan ile sadece birkaç derece aşağı çekildi kısaca.

ayrıca şunu da sorayım sistemi açtığın an 80 derece mi oluyor çok kısa bir sürede yoksa ilk açtığında 50 sabit kaliyor belli bir süre sonra mı 80'e çıkıyor? eğer böyleyse ilk söylediğim sebep kasanın hava akışı yüzünden oradaki sıcak hava dışarıya yönlenmiyor birikiyor olabilir
Kapıyı 70'den açıyoruz son düzlüğe girmiş arap atı misali 77'ye emin adımlarla çıkıyoruz :D 😅

Kasa ve Fan yenilemesinin ardından sorun tamamen ortadan kalkacak başka çaresi yok zaten bu yenilemelerin ardından
Sadece normalde bu düzende bu değerlerin anormal olması ve mevcut düzende ekstra anlamadığım gözden kaçırabileceğim bir sorun olup olmadığını merak ettim açıkcası. Belki anakarttan belki farklı bir ayardan vs.vs.

Geri