Rehber Güncel parçalar ile F/P bilgisayar toplama rehberi (26.04.2026)

Hocam öyle çalışmıyor :D 8+4+4 olması 8 fazı işlemciye ayırıp diğer 4'ü işlemcinin çekirdekleri dışında şeylere ayırıyor igpu , memory controller gibi. sondaki 4 ise yardımcı güç hattı genelde bir olayı olmuyor.
He tamam tamam pardon. O faz işlerini tam bilmiyodumda sağolun. Öğreniyoz işte. :D teşekkürler.

Hocam öyle çalışmıyor :D 8+4+4 olması 8 fazı işlemciye ayırıp diğer 4'ü işlemcinin çekirdekleri dışında şeylere ayırıyor igpu , memory controller gibi. sondaki 4 ise yardımcı güç hattı genelde bir olayı olmuyor.
VRM Bölgeleri :
14+2+1 diye gördüğümüz şeyler bölge ayrımlarıdır. Hepsi bir olup işlemciyi beslemez.
  • 14 - Vcore / Core Phase: İşlemcinin ana çekirdeklerine güç sağlar. Yani işlemcinin yük altında harcadığı enerjinin %80+'i bu hat üzerindendir.
    Yüksek güç tüketimi veya overclock merakınız varsa en önemli bölgedir.
    Bazen "2x4+...+..." dizilimi şeklinde de olabilir. Bu dizilimde mosfet'ler kontrolcüye paralel bağlanıyor.
    Ekstrem overclock işlerine bulaşmıyorsanız farkı hissetmezsiniz.
    • DİP NOT : 2x... dizilimleri kötü DEĞİLDİR! Hatta maliyeti yüzünden yaygındır.
  • 2 - SoS: İşlemcinin içindeki, çekirdek dışındaki parçalara güç sağlar.
    Infinity Fabric (AMD) Memory Controller (IMC) PCIe Controller iGPU (APU’larda)

• 1 - Misc / AUX / VCCIO / VCCA: Yardımcı güç hattıdır. Genelde 1 faz falan olur. Pek bir önemi yoktur.
@Telefonunu Çıkra 'nın rehberinden alıntı aldım daha detaylı yardımcı olur.

@jombo @K1dot @kyemre058 Hacılar size çok konuyu saptırmadan bişey sormak istiyorum. Konu açtımda pek görülmedi. Ben kendime donanım defteri oluşturmak istiyorum. Amacım hem donanım kavramlarını daha iyi öğrenmek. Hem de bilgi birikimi yapmak bir deftere. Mesela anakart listesi yapıcam diyelim. Excel de var ya onda her şey yazıyo. Ben sadece en önemlileri yazıp defter yapıcam. Yazmak böyle şeyleri hoşuma gidiyo çünkü. Yardım edebilirseniz çok çok memnun olurum. Rehberin altına yazmak istemezdim. Ama kims bakmayınca siz yardım edersiniz dedim.
Konuyu kirletmek istemezseniz
https://forum.donanimarsivi.com/konu/donanim-defteri-olusturmak-istiyorum.1223167/
Açtığım konuya yazadabilirsiniz cidden çok memnun olurum.

@jombo @K1dot @kyemre058 Hacılar size çok konuyu saptırmadan bişey sormak istiyorum. Konu açtımda pek görülmedi. Ben kendime donanım defteri oluşturmak istiyorum. Amacım hem donanım kavramlarını daha iyi öğrenmek. Hem de bilgi birikimi yapmak bir deftere. Mesela anakart listesi yapıcam diyelim. Excel de var ya onda her şey yazıyo. Ben sadece en önemlileri yazıp defter yapıcam. Yazmak böyle şeyleri hoşuma gidiyo çünkü. Yardım edebilirseniz çok çok memnun olurum. Rehberin altına yazmak istemezdim. Ama kims bakmayınca siz yardım edersiniz dedim.
Konuyu kirletmek istemezseniz
https://forum.donanimarsivi.com/konu/donanim-defteri-olusturmak-istiyorum.1223167/
Açtığım konuya yazadabilirsiniz cidden çok memnun olurum.
Yani yardım ederim de ben seçtiğin parçaların hepsine bilgi vermeye kalkışsak sayfalarca yazılar çıkar :D

Yani yardım ederim de ben seçtiğin parçaların hepsine bilgi vermeye kalkışsak sayfalarca yazılar çıkar :D
Hocam siz bilgi vermiceniz. Parçaların neyini not alayım. Onu diceksiniz. Mesela ekran kartı. Bunun işte teknolojisini yaz. Gddr ını yaz. İşte cuda çekirdeklerini yaz vb vb işlemci, çekirdek sayısı kaç ghz destekliyo zen 4 mü 5 mi gibi. Yanlış anladınız heralde :)

(Anakart, ssd ve ram için halletim. Ekran kartı, işlemci, bunlar kaldı.) İşlemciyi yazmanız en iyisi olur kyemre hocam ekran kartıyla da ilgili az çok yazdı.

• Muhteşem
Reaksiyonlar: MEJA
  • Muhteşem
Reaksiyonlar: MEJA
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,205,918
Üyeler
192,829
Son üye