Darboğaz mı? RTX 5070 ve Ryzen 5 7600 Sistemde Battlefield 6 Ani Fps Düşüşü

Berqq

80+
Reaksiyon skoru
2
Herkese merhaba,

Aktif olarak Battlefield 6 oynuyorum ancak son 1-2 gündür FPS değerlerimde inanılmaz bir düşüş fark ettim. Donanım Arşivi'nin darboğaz ile ilgili videosunu izledikten sonra sorunun bundan kaynaklanabileceğini düşündüm ve videoda bahsedilen testleri uyguladım. Test sonuçlarımı görsellerde paylaşıyorum.

Sistem Özelliklerim:

• Ekran Kartı: Gigabyte RTX 5070
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7600
  • Anakart / RAM: 2 slotlu anakart üzerinde 1x16 GB RAM kullanıyorum (Tek modül)
Sizlere sormak istediklerim şunlar:

1. Paylaştığım sonuçlara göre sistemimde gerçekten bir darboğaz var mı, yoksa bu değerler normal mi?
  2. Bildiğim kadarıyla bu donanımların darboğaz yapmaması gerekiyor. Eğer darboğaz varsa, neden ilk zamanlarda hiçbir sorun yokken son birkaç gündür aniden yapmaya başladı?
Değerli fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

1781104866585.webp

evet yeni bir güncellemeden sonra oldu bu olay darboğaz olup olmadığını dying light the beast gibi bir oyunda test edebilir miyim
Evet edebilirsin işlemci kullanımı yüzde 80-90 veya üzeri olup ekran kartı kullanımı yüzde 70-80lerde kalıyorsa vardır, ha yok ekran kartı rahat yüzde 90 95 görüyorsa yoktur
ayrıca dediğim gibi nvidia driverlarını sıfırdan kurup oyunun da dosyalarını doğrularsanız belki bi güncelleme falan yaparken bir şeyleri tam kuramamıştır. Son 1-2 gündür olduğunu söylüyorsunuz sistemde gerçekten bi darboğaz olsa ilk kullanmaya başladığınız günden beri darboğaz olurdu o yüzden sorunun darboğaz olduğunu düşünmüyorum (nvidia driverını sıfırdan kurmak için DDU diye bi program var onu kullanın temiz kurulum için)

Herkese merhaba,

Aktif olarak Battlefield 6 oynuyorum ancak son 1-2 gündür FPS değerlerimde inanılmaz bir düşüş fark ettim. Donanım Arşivi'nin darboğaz ile ilgili videosunu izledikten sonra sorunun bundan kaynaklanabileceğini düşündüm ve videoda bahsedilen testleri uyguladım. Test sonuçlarımı görsellerde paylaşıyorum.

Sistem Özelliklerim:

• Ekran Kartı: Gigabyte RTX 5070
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7600
  • Anakart / RAM: 2 slotlu anakart üzerinde 1x16 GB RAM kullanıyorum (Tek modül)
Sizlere sormak istediklerim şunlar:

1. Paylaştığım sonuçlara göre sistemimde gerçekten bir darboğaz var mı, yoksa bu değerler normal mi?
  2. Bildiğim kadarıyla bu donanımların darboğaz yapmaması gerekiyor. Eğer darboğaz varsa, neden ilk zamanlarda hiçbir sorun yokken son birkaç gündür aniden yapmaya başladı?
Değerli fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.

Alıntıyı görüntüle
Selamlar, foruma hoş geldin. Evet, paylaştığın görselde kelimenin tam anlamıyla devasa bir işlemci darboğazı (CPU Bottleneck) yaşanıyor. Ekran kartın (GPU) %39 gibi çok düşük bir kullanım oranında çalışırken (ve bu yüzden 52 derece gibi buz gibi bir sıcaklıkta yatarken), işlemcinin (CPU) genel kullanımı %94'e dayanmış. Üstelik işlemcinin 12 izleğinin (Thread - CPU1'den CPU12'ye kadar) tamamı %91 ile %96 arasında tam yükte çalışıyor. Yani RTX 5070 bana iş ver diye beklerken, Ryzen 5 7600 veri yetiştirebilmek için can çekişiyor. işlemcin 2k çözünürlükte 5070'i bu bu kadar ağır dar boğaza sokacak bir işlemci değil bence. ancak sisteminde bu darboğazı tetikleyen iki durum var bence 1. Ram single channel 1x16gb kaynaklı olabilir bir diğer sebep ise oyun güncellemesi ile bozulan optimizasyon, grafik ayarı değişimi (örn: 1080p'den 720p'ye) veya DLSS gibi teknolojileri "Ultra Performans" moduna aldıysan, ekran kartının yükü tamamen boşalmış ve tüm görev işlemcinin sırtına binmiş olabilir veya herhangi bir indirdiğin uygulamadan kaynaklı virüs veya mining olabilir

1080p de bu şekilde gözüküyor bide arkadaşın dediği gibi dsr ayarıyla 2k yaptım o şekilde de 2. attığım görseldeki gibi oluyor

1781107889199.webp

1781108013604.webp

Selamlar, foruma hoş geldin. Evet, paylaştığın görselde kelimenin tam anlamıyla devasa bir işlemci darboğazı (CPU Bottleneck) yaşanıyor. Ekran kartın (GPU) %39 gibi çok düşük bir kullanım oranında çalışırken (ve bu yüzden 52 derece gibi buz gibi bir sıcaklıkta yatarken), işlemcinin (CPU) genel kullanımı %94'e dayanmış. Üstelik işlemcinin 12 izleğinin (Thread - CPU1'den CPU12'ye kadar) tamamı %91 ile %96 arasında tam yükte çalışıyor. Yani RTX 5070 bana iş ver diye beklerken, Ryzen 5 7600 veri yetiştirebilmek için can çekişiyor. işlemcin 2k çözünürlükte 5070'i bu bu kadar ağır dar boğaza sokacak bir işlemci değil bence. ancak sisteminde bu darboğazı tetikleyen iki durum var bence 1. Ram single channel 1x16gb kaynaklı olabilir bir diğer sebep ise oyun güncellemesi ile bozulan optimizasyon, grafik ayarı değişimi (örn: 1080p'den 720p'ye) veya DLSS gibi teknolojileri "Ultra Performans" moduna aldıysan, ekran kartının yükü tamamen boşalmış ve tüm görev işlemcinin sırtına binmiş olabilir veya herhangi bir indirdiğin uygulamadan kaynaklı virüs veya mining olabilir
1080p de oynamak ve dlss açmak, tek ram bu oyunda fps katili, pbo vs açıkmı ona bak ayrıca oyunun çözünürlük kısmını ayarları vs hepsini at bakalım grafik kısmının

ettim test
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

1080p de oynamak ve dlss açmak, tek ram bu oyunda fps katili, pbo vs açıkmı ona bak ayrıca oyunun çözünürlük kısmını ayarları vs hepsini at bakalım grafik kısmının
1781109003478.webp

1781109029339.webp

Son düzenleme:
1080p de 1. attığım görselde ki değerler var arkadaşın dediği gibi dsr ayarıyla 2k ya aldığımda 2. görselde ki gibi oluyor

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle
Fotolara göre 1080pde darboğaz var, ama aklıma takılan soru sistemi aldığın günden beri böyle olması lazım eğer durum buysa. Bios ayarların yapılı dimi? (resize bar pbo ramlerin xmp ayarı vs.)
Darboğazı çözmek için grafikleri fullemeyi oyun içi ayarlardan resolution scale (çözünürlük ölçeğini) %130-%140 civarına getirmeyi ve DLSS kalite vs. yerine DLAA kullanmayı dene. DLSS kalite yaptığın zaman görüntüyü 720p'den 1080 e upscale ediyor işlemciyi daha da öldürür. DLAA yaparsan direkt 1080p scale yapar. DSR açtığında bence input lagdan dolayı çok rahatsız olacaksın çünkü rekabetçi bi oyun

ettim test

Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle
Bence darboğazın en büyük sebebi bu. Dlss performans dediğin net hatırlamıyorum ama 360p veya 480pden görüntüyü scale edip araya yapay kare koyup senin önüne öyle getiriyor demek. Yani ekran kartını yormak yerine işlemciye daha çok yük bindiren bi ayar.

Fotolara göre 1080pde darboğaz var, ama aklıma takılan soru sistemi aldığın günden beri böyle olması lazım eğer durum buysa. Bios ayarların yapılı dimi? (resize bar pbo ramlerin xmp ayarı vs.)
Darboğazı çözmek için grafikleri fullemeyi oyun içi ayarlardan resolution scale (çözünürlük ölçeğini) %130-%140 civarına getirmeyi ve DLSS kalite vs. yerine DLAA kullanmayı dene. DLSS kalite yaptığın zaman görüntüyü 720p'den 1080 e upscale ediyor işlemciyi daha da öldürür. DLAA yaparsan direkt 1080p scale yapar. DSR açtığında bence input lagdan dolayı çok rahatsız olacaksın çünkü rekabetçi bi oyun

Bence darboğazın en büyük sebebi bu. Dlss performans dediğin net hatırlamıyorum ama 360p veya 480pden görüntüyü scale edip araya yapay kare koyup senin önüne öyle getiriyor demek. Yani ekran kartını yormak yerine işlemciye daha çok yük bindiren bi ayar.
battlefiled oyununda dsr açtım ama ayarı oyunda uyguladığımda ekran bozuluyor o yüzden onda deneyemedim ama dying light the beast oyununda test ettiğim gibi sonuçlar çıktı bios ayarlarım yapılı olması lazım aldığım yer yapıp göndermişti ekstradan bende üç beş bişe değişmiştim ve dediğim gibi bu fps düşüşü battlefield oyunu için yeni yaşanan bi olay ama diğer oyunlarda gözle görülen bir fps düşüşü yaşamadığım için test etmemiştim

Yani kalite de bile değil muhtemelen yanlış anladı performans yazınca :)

grafik ayarlarını da atar mısın? hepsini en yükseğe çektiğinde de mi böyle? dsr ile 2kda da dene bakalım yine oluyor mu

az önce attığım ayarlar herkesin kullandığı gibi düşük ayarlardaydı isteğin üzerine high ayarlara alıp bir de öyle kontrol ettim sanırım yine aynı şekilde sadece arada gpu kullanımı 70 i görüp düşüyor dsr ayarıda oyunda çalışmıyor

1781110821152.webp

1781110924118.webp

Son düzenleme:
O dlss ayarı olan yerin en üst tarafını atar mısın

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,217,696
Üyeler
197,251
Son üye