- Bütçe
- 120000
Selamlar dostlar,
Yazılım geliştirme, Docker/konteyner mimarileri, RTX 3060 12GB üzerinden lokal yapay zeka (LLM - Llama/Mistral vb.) testleri ve sim-racing (iRacing/Assetto Corsa) odağında, geleceğe yatırım niteliğinde uzun ömürlü bir AM5 sistem omurgası topluyorum.
Elimde halihazırda bulunan RTX 3060 12GB ekran kartını, sırf lokal LLM testlerindeki 12GB VRAM avantajından dolayı geçici olarak bu sistemde tutacağım. Bu yıl bitmeden doğrudan RTX 5070 Ti modeline geçiş yapacağım.Sistemi tamamen bu geçiş senaryosuna göre hazırlıyorum.
İnternet üzerindeki en dip fiyatları kovalayarak şöyle bir sepet listesi çıkardım:
Yazılım geliştirme, Docker/konteyner mimarileri, RTX 3060 12GB üzerinden lokal yapay zeka (LLM - Llama/Mistral vb.) testleri ve sim-racing (iRacing/Assetto Corsa) odağında, geleceğe yatırım niteliğinde uzun ömürlü bir AM5 sistem omurgası topluyorum.
Elimde halihazırda bulunan RTX 3060 12GB ekran kartını, sırf lokal LLM testlerindeki 12GB VRAM avantajından dolayı geçici olarak bu sistemde tutacağım. Bu yıl bitmeden doğrudan RTX 5070 Ti modeline geçiş yapacağım.Sistemi tamamen bu geçiş senaryosuna göre hazırlıyorum.
İnternet üzerindeki en dip fiyatları kovalayarak şöyle bir sepet listesi çıkardım:
- İşlemci: AMD Ryzen 7 9700X 3.8GHz 32MB Önbellek 8 Çekirdek AM5 -> Alındı
- Anakart: Gigabyte X870 Aorus Elite WIFI7 AMD AM5 DDR5 ATX -> Alındı
- Bellek (RAM): Corsair Vengeance 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 AMD EXPO DDR5
- Sıvı Soğutma: Arctic Liquid Freezer III 360 ARGB Siyah -> Alındı
- Depolama (SSD): Kioxia Exceria Plus G4 2TB PCIe 5.0 NVMe M.2 (10.000 MB/s Okuma / 8.200 MB/s Yazma)
- Kasa: Lian Li Lancool 216 ARGB Fanlı E-ATX Siyah Oyuncu Kasası
- Güç Kaynağı (PSU): Corsair RM850e 850W 80+ Gold Full Modüler (ATX 3.0 / PCIe 5.1 uyumlu) -> ASUS ROG Strix 1000P Platinum → alındı
- Ekran Kartı: RTX 3060 12GB (Mevcut kartım - Yıl sonu RTX 5070 Ti ile güncellenecek)
- Arctic Liquid Freezer III 360 sıvı soğutmanın radyatör ve fan kalınlığı malum (toplam 63 mm). Lian Li Lancool 216 kasada üst panel montajında anakartın VRM bloklarına veya RAM'lere çakışma/sürtme sorunu yaşatır mı? Bu ikiliyi beraber kullanan var mıdır?
- Seçtiğim yeni nesil ATX 3.0 destekli Corsair RM850e 850W güç kaynağı, yıl sonunda geçeceğim RTX 5070 Tiiçin fazlasıyla yeterli ve geleceğe yönelik doğru bir yatırım mıdır?
- Yıl sonuna kadar lokal LLM yüklerinde RTX 3060 12GB'ın bu güçlü omurga (9700X + X870) ile performansı beni tatmin eder mi? Genel parça kombinasyonunda gözden kaçırdığım teknik bir çakışma riski görünüyor mu?
- Kasaya hala karar vermiş değilim fikirlerinize açığım.
Son düzenleme: