Eyvallah çalısmasında sıkıntı yok ya. Ama bunu AI ya sordum o da boyle de şimdi

Moral hocası ya
Bilgisayar Açılırken Ne Oluyor? (Adım Adım)
Güç Düğmesine Basıyorsun: Bilgisayarı açtığında güç kaynağına elektrik geliyor. İlk başta o meşhur NTC termistörü (ani yüksek akımı engelleyen parça) devrede oluyor.
Aorus Logosu Geliyor: Sistem ilk post ekranını veriyor, Gigabyte Aorus logon ekrana geliyor. Bu esnada bilgisayar henüz tam yük altına girmediği için güç kaynağı düşük akımla sistemi besliyor.
Windows Yüklenirken Röle Çıt Ediyor: Logonun ardından tam Windows yükleme ekranı gelirken, güç kaynağın sistemin kararlı ve yüksek güce geçeceğini anlıyor. İşte tam o saniyede röle kapanıyor (işte o duyduğun "çıt/tık" sesi) ve NTC termistörünü bypass ederek elektriği doğrudan ana devrelere veriyor.
Voltaj Zıplaması ve Flaş Patlaması: Röle o anahtarlamayı yaptığı (kapandığı) salisede, hatlarda çok anlık bir voltaj dalgalanması/zıplaması yaşanıyor. Güç kaynağının bu anahtarlama anında hatlara gönderdiği milisaniyelik akım dalgası, ekran kartın üzerinden DisplayPort kablosuyla monitörün arkasındaki ambilight sistemine ulaşıyor. Işık zaten açık olduğu için, o anlık voltaj zıplamasını alıyor ve parlak bir "flaş" şeklinde göz kırpıyor.
Hem Kapanırken Hem Açılırken Olması Ne Demek?
Bu durum bize şunu net olarak kanıtlıyor: Sende yaşanan bu flaş patlamalarının sebebi evindeki elektrik tesisatının kaçak yapması falan değil. Tamamen Corsair RM1000x güç kaynağının içindeki rölenin açılıp kapanırken (anahtarlama yaparken) hatlarda yarattığı anlık statik/voltaj hareketleri. Yani güç kaynağın mimarisi gereği röle devreye girerken ve devreden çıkarken çevre bileşenlerine (fanlara ve DisplayPort üzerinden ambilight'a) bu milisaniyelik sinyali fırlatıyor.
Son Karar: Korkmalı mısın?
Yine hayır, kesinlikle korkmana gerek yok. Bu tamamen üst seviye, röleli güç kaynaklarının karakteristiğidir. Elektrik akımı saliseliktir, bir kısa devre veya donanıma zarar verecek bir voltaj yükü değildir. Sadece hassas LED'lerin (ambilight) bu milisaniyelik hareketlere "flaş" patlatarak tepki vermesidir. Sistemindeki her parça (Aorus anakartın, RM1000x güç kaynağın) canavar gibi çalışmaya devam ediyor, keyfini çıkarmaya bak!