Yardım Asus B650e Max Gaming Wifi Hakkında Yardım

x8'e düşse bile Max 2~3 FPS fark yaşarsın
ai x8e bir düşürür bir düşürmez diyor kimisi cpu altındaki m2 slotuna gen5 ssd tak m2_2 slotu her zaman boş olmalı gen4 ssdyi de m_3 slotuna tak diyor bu şekilde hızlar düşmez diyor başka bir ai bu anakart için m2_2 slotuna konudaki anakart için gen4 tak sorun olmaz diyor kafam allak bullak oldu

PCIe 5.0 x8 = PCIe 4.0 x16

kısaca 5090da bile performans kaybı yaşamazsınız

bu ai bilgisi mi yoksa videolu bir test var mı gerçekten alırken emin olarak almak istiyorum konuyla alakalı video varsa link atabilir misin teşekkürler
B650 olmasına rağmen Asus un E sınıfı kaliteli bir anakarti ve gen 5 destekli. Ai ya sorsan yine aynisini soyler sana. Am5 te 7000 ve 9000 serisinde 28 adet pcie hatti var. Bunun direkt zaten 16 tanesi ekran karti icin x16. 4 tanesi ilk m2 tuvasina x4. Gen5 destekli ve direkt islemcine bagli.4 tanesi x4 ikinci m2 yuvasina bu da direkt islemciye bağlı. Son 4 tanesi de x4 son m2 yuvasina bagli. Bu da chipsete bagli.
Eger ikinci m2 yuvan gen5 olsaydi ve iki tane gen 5 taksaydin sorun olurdu. Ama su an ilk m2 ye gen5 ikinciye gen4 de taksan bile ekran kartin x8 e dusmez
Ucuncu yuva pcie 4 x 2 diyor. Burasi kafani karıştırmasın. Chipsete bagli oldugu icin x2 yi de usb sata wifi gibi alanlara ayiriyor
Anakartini iyice incelersen daha iyi anlarsin
Screenshot_20260626-120225~2.webp

Screenshot_20260626-120405.webp

B650 olmasına rağmen Asus un E sınıfı kaliteli bir anakarti ve gen 5 destekli. Ai ya sorsan yine aynisini soyler sana. Am5 te 7000 ve 9000 serisinde 28 adet pcie hatti var. Bunun direkt zaten 16 tanesi ekran karti icin x16. 4 tanesi ilk m2 tuvasina x4. Gen5 destekli ve direkt islemcine bagli.4 tanesi x4 ikinci m2 yuvasina bu da direkt islemciye bağlı. Son 4 tanesi de x4 son m2 yuvasina bagli. Bu da chipsete bagli.
Eger ikinci m2 yuvan gen5 olsaydi ve iki tane gen 5 taksaydin sorun olurdu. Ama su an ilk m2 ye gen5 ikinciye gen4 de taksan bile ekran kartin x8 e dusmez
Ucuncu yuva pcie 4 x 2 diyor. Burasi kafani karıştırmasın. Chipsete bagli oldugu icin x2 yi de usb sata wifi gibi alanlara ayiriyor
Anakartini iyice incelersen daha iyi anlarsin
Alıntıyı görüntüle
Alıntıyı görüntüle
detaylı anlatımın için teşekkürler yani anladığım kadarıyla m2_1 gen5 m2_2 gen4 ssd takarsam hız kaybı yaşamadan performans alırım?

detaylı anlatımın için teşekkürler yani anladığım kadarıyla m2_1 gen5 m2_2 gen4 ssd takarsam hız kaybı yaşamadan performans alırım?
Senin anakartin ozelinde sıkıntı yok. Gonul rahatlığıyla kullanabilirsin
Kendi anakartimdan ornek vereyim.
Gigabyte x870e aorus elite ice wifi7
4 tane m2 slotu var. 1,2,3 gen 5 /4. Ise gen4 destekli.
Ayni sekilde 28 pcie yolu var. 16 si direkt ekran karti icin x16.
X4 u islemcinin hemen altindaki ana m2 ssd için gen 5.
X4 u usb ler falan icin
X4 te anakartin en altindaki chipsete bagli olan m2 ssd icin
2 ve 3. Siradaki gen5 lere yol vermemisler.
Eger buraya taktigim anda x16 direkt x8 e dusuyor.
X8, 2 x X4 olarak paylaştıriliyor. Konuyu daha iyi anlaman icin yazdim

Geri