Sistem Yükselttim, Ryzen 7 7700 Anlık Isı Sıçraması Yaşıyorum

Biney

80+
Reaksiyon skoru
10
Merhaba arkadaşlar.

Yakın zamanda sistemimi yükselttim.

Eski sistemim:

• Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • 16 GB (2x8) XPG Gammix D30 DDR4
Yeni sistemim:

• Ryzen 7 7700
  • Colorful Battle-AX B850M-Plus WiFi V14
  • 32 GB (2x16) TwinMOS DDR5 6000 MHz
Ekran kartım: RTX 4070 Super

İşlemci soğutucum: Ocypus Delta A62 EX Delta (çift kule hava soğutucu).

Sorunum şu:
Bilgisayar masaüstündeyken sadece fareyi hareket ettirdiğimde, klasör açtığımda veya internette gezinirken işlemci sıcaklığı bir anda 40-45°C'den yaklaşık 80°C'ye çıkıyor. Yaklaşık 4-5 saniye sonra tekrar 40-45°C seviyesine düşüyor.

PBO'yu BIOS'tan tamamen kapattım ancak hiçbir değişiklik olmadı.

Ryzen 7 7700 kullananlarda bu durum normal mi? Yoksa BIOS, voltaj, soğutucu montajı veya başka bir ayardan kaynaklanan bir sorun olabilir mi? Benzer durumu yaşayan veya çözümünü bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.

Merhaba arkadaşlar.

Yakın zamanda sistemimi yükselttim.

Eski sistemim:

• Ryzen 5 5600
  • ASUS Prime B550M-K
  • 16 GB (2x8) XPG Gammix D30 DDR4
Yeni sistemim:

• Ryzen 7 7700
  • Colorful Battle-AX B850M-Plus WiFi V14
  • 32 GB (2x16) TwinMOS DDR5 6000 MHz
Ekran kartım: RTX 4070 Super

İşlemci soğutucum: Ocypus Delta A62 EX Delta (çift kule hava soğutucu).

Sorunum şu:
Bilgisayar masaüstündeyken sadece fareyi hareket ettirdiğimde, klasör açtığımda veya internette gezinirken işlemci sıcaklığı bir anda 40-45°C'den yaklaşık 80°C'ye çıkıyor. Yaklaşık 4-5 saniye sonra tekrar 40-45°C seviyesine düşüyor.

PBO'yu BIOS'tan tamamen kapattım ancak hiçbir değişiklik olmadı.

Ryzen 7 7700 kullananlarda bu durum normal mi? Yoksa BIOS, voltaj, soğutucu montajı veya başka bir ayardan kaynaklanan bir sorun olabilir mi? Benzer durumu yaşayan veya çözümünü bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
Şimdi öncelikle PBO kapatmak eğer size gelen daha öncesinde bir tavsiye ise o kişiden bir daha tavsiye dinlememenizi öneririm. İyi bir ayar çekildikten sonra(Çok küçük ayarlardan bahsediyorum) işlemcinizin daha iyi voltaj ayarlarında daha yüksek performans verebilir. 2. olarak işlemcinizin bir anda 85 derecelere sıçraması tabii ki de normal değil burada öncelikle cinebench, occt ve ya prime 95 ile 10dk lık bir test sonucunda işlemcinizin sıcaklık takibini yapmak önemli. Sıcaklık sensöründe ve ya kullandığınız uygulamada hatalı sapmalar olabilir. Eğer bu tesleter de güzel sonuç vermez ise komik gelecek ama bazı kişiler bu hataya düşer soğutucu altındaki jelatini sökmeyi unutabilir ya da soğutucunun kablosunu cpu fanı takmamış olabilirsiniz. Bunun yanında çok da bu duruma bağlı değildir ama bios güncel olması sizin için daha iyi olacaktır.

Şimdi öncelikle PBO kapatmak eğer size gelen daha öncesinde bir tavsiye ise o kişiden bir daha tavsiye dinlememenizi öneririm. İyi bir ayar çekildikten sonra(Çok küçük ayarlardan bahsediyorum) işlemcinizin daha iyi voltaj ayarlarında daha yüksek performans verebilir. 2. olarak işlemcinizin bir anda 85 derecelere sıçraması tabii ki de normal değil burada öncelikle cinebench, occt ve ya prime 95 ile 10dk lık bir test sonucunda işlemcinizin sıcaklık takibini yapmak önemli. Sıcaklık sensöründe ve ya kullandığınız uygulamada hatalı sapmalar olabilir. Eğer bu tesleter de güzel sonuç vermez ise komik gelecek ama bazı kişiler bu hataya düşer soğutucu altındaki jelatini sökmeyi unutabilir ya da soğutucunun kablosunu cpu fanı takmamış olabilirsiniz. Bunun yanında çok da bu duruma bağlı değildir ama bios güncel olması sizin için daha iyi olacaktır.

hocam bios güncel soğutucunun jelatinini çıkarttım
soğutucu kablosuda takılı

hocam bios güncel soğutucunun jelatinini çıkarttım
soğutucu kablosuda takılı
Konudan bağımsız şuanda imza ve profilinizdeki diziyi izliyorum bu tarz tüm dizileri izlemişimdir sona bu kalmıştır (spoiler vermeyin :D ). Hocam o zaman testleri yaparsanız daha iyi bir sonuca erişebiliriz.

Konudan bağımsız şuanda imza ve profilinizdeki diziyi izliyorum bu tarz tüm dizileri izlemişimdir sona bu kalmıştır (spoiler vermeyin :D ). Hocam o zaman testleri yaparsanız daha iyi bir sonuca erişebiliriz.
fav dizimdir Dexter yeri bende çok ayrı
occt testi yapıp geri gelicem

Ekler

• 2.webp
    2.webp
    156.9 KB · Hit: 22
Biostan PBO yu tekrar enable yaptım sonra 10dk occt testi yaptım sonuçlar şöyle:
Soğutucunuz pek baş edemiyor gibi. Sıcaklık limitine takılmış occt ghz verisi düzgün olmuyor bütün çekirdeklerin ortalamasını alıyor, büyük ihtimalle ghz de kısıyordur. Pbo ayarlarının içinde curve optimizer var oraya -20 verin. (stabil olmuyorsa -15, -10 stabilse -30 a kadar verebilirsiniz.)

Biostan PBO yu tekrar enable yaptım sonra 10dk occt testi yaptım sonuçlar şöyle:
Hocam sıcaklıklar hiç normal değil eğer termal macun tarafında şüpheniz yoksa soğutucunuzu değişmenizi tavsiye ederim çok da kaliteli olmayan bir marka zaten. İşlemciniz sistemden 140w çekiyor bu azımsanacak bir sayı değil ve ucuz tipli soğutucular bunla başa çıkamayabilir. Birde hocam şunu da tavsiye edeyim curve optimizer ile -20v verebilirsiniz sistemden daha az güç çekecektir(performans kaybı olmadan)

Ocypus Delta A62 EX Delta bu soğutucu o kadar kötü mü
Soğutucunuz pek baş edemiyor gibi. Sıcaklık limitine takılmış occt ghz verisi düzgün olmuyor bütün çekirdeklerin ortalamasını alıyor, büyük ihtimalle ghz de kısıyordur. Pbo ayarlarının içinde curve optimizer var oraya -20 verin. (stabil olmuyorsa -15, -10 stabilse -30 a kadar verebilir
Hocam sıcaklıklar hiç normal değil eğer termal macun tarafında şüpheniz yoksa soğutucunuzu değişmenizi tavsiye ederim çok da kaliteli olmayan bir marka zaten. İşlemciniz sistemden 140w çekiyor bu azımsanacak bir sayı değil ve ucuz tipli soğutucular bunla başa çıkamayabilir. Birde hocam şunu da tavsiye edeyim curve optimizer ile -20v verebilirsiniz sistemden daha az güç çekecektir(performans kaybı olmadan)

Ocypus çok ucuz yollu bir marka hocam çok fazla bir şeyde beklememek lazım. Hurda parçalardan toplanıp üzerine marka basılıp geçilen bir marka ama en azından uğraşıyorlar hurda toplamak da zor ona göre işci felan bulacaklar :D çok da gömmeyelim de

bu işlemciyi hangi soğutucu rahat bir şekilde soğutabilir?

Soğutucuyu bırakın markanın adını bile duymadım ama occt çok zorlayıcı bir program işlemci için 65w tdp işlemciye 140w yaptırmış. Curve optimizer -20 verip bir daha yapın testi

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,226,803
Üyeler
199,224
Son üye
ömerrshgc

Geri