Oyundayken Bir Anda PC Kapanıp Yeniden Açılıyor !

Veya şu anki anakartta bu sorunun düzelme ihtimali var mı
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu macun en son 6 ay öncenin macunu fan da tam oturmuş diye düşünüyorum
Macunun yaşı değil, sökülmüş olması sorun. Anakart değişiminde soğutucu söküldü. Bir kez ayrılan kürlenmiş macun tekrar birleştirildiğinde hava boşlukları oluşur — 6 aylık macun yerinde dursaydı sorun olmazdı, ama söküp aynı macunla geri takmak klasik hatadır.
Tam oturması gözle anlaşılmaz. Intel stok soğutucunun push-pin'lerinden biri tam klik yapmadıysa dışarıdan oturmuş görünür ama basınç dengesizdir. Kontrolü şöyle yapılır: soğutucuyu parmakla hafifçe çevirmeye/oynatmaya çalış milim oynuyorsa oturmamıştır. Ayrıca anakartın arkasından dört pinin de tam geçip kilitlendiğine bak.
Kesin teşhis için tartışmaya gerek yok, veri var: HWiNFO açık şekilde 5 dakika yük bindir (OCCT CPU testi yeter) ve iki şeye bak: "Thermal Throttling" satırı Yes oluyor mu, ve çekirdek frekansları düşüyor mu (9400F tam yükte ~3.9 GHz'te kalmalı; 3 GHz'in altına iniyorsa throttling kesin). Throttling "Yes" ise soğutucu montajı tartışmasız hatalıdır.

OCCT'de işlemci %100 yükte 100°C'ye çıkmış. Bu, i5-9400F gibi 65W'lık bir işlemci için kabul edilemez bir değer, soğutucu düzgün oturmamış olabilir. Yada en son macun yenilemesini ne zaman yaptın ?
Haklısınız siz de. Planlı eskitme dediğimiz olay da tam da burada devreye giriyor. IOMMU gruplarının olmaması zaten sanal makinelerle bile sıkıntı yaşayabileceğinizi gösterir. Sadece anakart için bütçeniz yetiyorsa şimdilik Z370 / Z390 sisteme geçmek olurdu ama asıl önerim B450 Tomahawk + R5 5600 ya da sıkışığım derseniz R5 3600 de düşünebilir.

IOMMU gruplarını düzeltmek ne yazık ki mümkün olmuyor donanım olarak.
Yapay zekaya sordum İOMMU ile alakası yok falan deid çünkü ben furmarktada stres testi yaptım ordada 10 dakika sonra pc siyah ekran oldu sonra sinyal yok diyip görüntü gitti. Değerlerde kötü değildi. Yapay zekada furmarkt İOMMU kullanmıyor falan diyor anakartta sorun yok diyor anlamadım

Macunun yaşı değil, sökülmüş olması sorun. Anakart değişiminde soğutucu söküldü. Bir kez ayrılan kürlenmiş macun tekrar birleştirildiğinde hava boşlukları oluşur — 6 aylık macun yerinde dursaydı sorun olmazdı, ama söküp aynı macunla geri takmak klasik hatadır.
Tam oturması gözle anlaşılmaz. Intel stok soğutucunun push-pin'lerinden biri tam klik yapmadıysa dışarıdan oturmuş görünür ama basınç dengesizdir. Kontrolü şöyle yapılır: soğutucuyu parmakla hafifçe çevirmeye/oynatmaya çalış milim oynuyorsa oturmamıştır. Ayrıca anakartın arkasından dört pinin de tam geçip kilitlendiğine bak.
Kesin teşhis için tartışmaya gerek yok, veri var: HWiNFO açık şekilde 5 dakika yük bindir (OCCT CPU testi yeter) ve iki şeye bak: "Thermal Throttling" satırı Yes oluyor mu, ve çekirdek frekansları düşüyor mu (9400F tam yükte ~3.9 GHz'te kalmalı; 3 GHz'in altına iniyorsa throttling kesin). Throttling "Yes" ise soğutucu montajı tartışmasız hatalıdır.
Ben sadece ekran kartını stres testine soktum yine aynı olayı yaşadım yani siyah ekran gelip sinyal yok dedi görüntü gitti bunun işlemci ile alakası yok diye düşünüyorum anakartta mı sıkıntı var anlamadım

Ben sadece ekran kartını stres testine soktum yine aynı olayı yaşadım yani siyah ekran gelip sinyal yok dedi görüntü gitti bunun işlemci ile alakası yok diye düşünüyorum anakartta mı sıkıntı var anlamadım
IOMMU günümüzde bazı yeni seri kartlarda DMA (direkt sistem belleğine erişmek) için zorunlu bile GSP olması sebebiyle. Zira GSP doğrudan temiz sinyal almak zorunda olduğu için IOMMU gibi bir izolasyonun da olması gerekiyor.

Yapay zekaya sordum İOMMU ile alakası yok falan deid çünkü ben furmarktada stres testi yaptım ordada 10 dakika sonra pc siyah ekran oldu sonra sinyal yok diyip görüntü gitti. Değerlerde kötü değildi. Yapay zekada furmarkt İOMMU kullanmıyor falan diyor anakartta sorun yok diyor anlamadım

Çökme anında kasa kapanıyor mu, yoksa açık mı kalıyor mu? Fanlar dönmeye devam edip sadece görüntü gidiyorsa GPU/sürücü tarafı; sistem tamamen resetleniyorsa güç tarafı. Bu gözlem bile çok şey söyler.
GPU power limit %70'e çekilip FurMark tekrarla, düşük güçte çökme kesiliyorsa sorun neredeyse kesin güç beslemesi gibi duruyor. Ama işlemcin hala normal değil. CPU soğutucusunu her halükârda düzelt.Sağlıklı montajda bu işlemci stok soğutucuyla bile tam yükte 75-85 bandında kalır. Tahminen birden fazla sorun var.

Gerçektenmi yani eski anakarttan iyi olunca iyi sanmıştım yarına kadar iade hakkım var 3000 tl ye aldım bunu olmadı ne alayım? Oyun için sorun çıkarmayacak ikinci el? Yada bu anakartin sıkıntısını çözebilirmiyiz bir şekil şuan ne yapayım
Yanlis yer atmışsın dediğim değerler anakart bölümünde

Hami
IOMMU günümüzde bazı yeni seri kartlarda DMA (direkt sistem belleğine erişmek) için zorunlu bile GSP olması sebebiyle. Zira GSP doğrudan temiz sinyal almak zorunda olduğu için IOMMU gibi bir izolasyonun da olması gerekiyor.
Yani siz şimdi kesin z370 veya z390 gibi bir anakart alınca sorun düzelecek diyorsunuz demi? Sorun anakartta

Yanlis yer atmışsın dediğim değerler anakart bölümünde
Anakart kısmında sadece +3.3V var 12 v falan yok

Çökme anında kasa kapanıyor mu, yoksa açık mı kalıyor mu? Fanlar dönmeye devam edip sadece görüntü gidiyorsa GPU/sürücü tarafı; sistem tamamen resetleniyorsa güç tarafı. Bu gözlem bile çok şey söyler.
GPU power limit %70'e çekilip FurMark tekrarla, düşük güçte çökme kesiliyorsa sorun neredeyse kesin güç beslemesi gibi duruyor. Ama işlemcin hala normal değil. CPU soğutucusunu her halükârda düzelt.Sağlıklı montajda bu işlemci stok soğutucuyla bile tam yükte 75-85 bandında kalır. Tahminen birden fazla sorun var.
Kasa kapanmıyor fanlar dönmeye devam ediyor sadece ekrna gidiyor sinyal yok diyerek ve hani furmark testindeyken fan sesi yükseliyor ya bu ekran gidince o fan seside gidiyor

occtden yap bır psu testı bakalım kapancak mı

Hami
Yani siz şimdi kesin z370 veya z390 gibi bir anakart alınca sorun düzelecek diyorsunuz demi? Sorun anakartta
Sorun anakart veya ekran kartı değil. İkisinin el sıkışamaması ekran kartınızdaki GSP kanadındaki agresif G/Ç yönetimi. Bu sebeple izole hat istiyor.

Sorun anakart veya ekran kartı değil. İkisinin el sıkışamaması ekran kartınızdaki GSP kanadındaki agresif G/Ç yönetimi. Bu sebeple izole hat istiyor.
Madem sorun anakart değil neden başka al dediniz hala anlamadım? Nasıl düzelicek bu sorun önceden yoktu yanlışmi anladınız acaba

Daha da doğrudan söyleyeyim öyleyse. Anakartınızda RTX 5050 için izolasyon yok.
E tamam işte değiştirmem lazım demi? Z370 veya Z390 aldığımda sorun düzelecek degilmi? Bunu soruyorum sonuçta ben oyun oynayan biriyim bu sorun varken nasıl oynuyacam

Konuyla Alakasız Mesaj / Spam
Merhaba öncelikle benim eski anakartım arızalı olduğu için yeni anakarta geçiş yaptım ama format vs atmadan direk Windows'u açıldı yani geldi zaten eski Windows'un da çok bir şey yoktu format atmıştım önceden işte ondan sonra ETS indirdim girdim oyuna bir 20 dakika falan oynadım sonrasında oyun siyah ekran oldu ve yeniden başladı bilgisayar tekrar tekrar denedim üç kere aynı sorun oldu ne yapmam lazım neden kaynaklı anakarttan olabilir mi? Sıcaklıkları soracak olursanız ekran kartı %100 kullanım oluyor çoğunlukla ve sıcaklık en fazla 70 derece oluyor işlemci ise 45 50 kullanım arası 75 80 derece arası oluyor RAM kullanimi 11 GB sonrasında işte FPS'in bir anda 20'ye düştü 20'lerdeyken bilgisayar kapanıp yeniden açıldı siyah ekran girip.

Daha da doğrudan söyleyeyim öyleyse. Anakartınızda RTX 5050 için izolasyon yok.
Hocam, bu IOMMU/GSP zorunluluğunu anlatan bir NVIDIA dokümanı veya güvenilir kaynak paylaşabilir misiniz? Bildiğim kadarıyla NVIDIA'nın hiçbir dokümanında RTX 50 serisi için "IOMMU izolasyonu zorunluluğu" ya da anakart tarafında "GSP için izole hat" gereksinimi yoktur; GSP kartın üzerindeki firmware işlemcisidir ve PCIe üzerinden standart şekilde çalışır. RTX 50 kartlar PCIe 3.0'lı, 8-9 yıllık anakartlarda dahi resmi olarak desteklenir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,227,226
Üyeler
199,314
Son üye
Alpyi

Geri