Kuranda Çok Garip Bir Çelişki Buldum ?

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.

hazarcoban

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
655
Allah'a karşı yalan uydurandan daha zalim kim olabilir ? (Hud 18)
=>Bu ayete göre en zalim kişi allaha yalan uyduran.

Mescidlerde Allah'ın anılmasına engel olan ve onların harap olmasına çalışandan daha zalim kim vardır ? (Bakara 114)
=> Bu ayete göre'de en zalim kişi mescidlere maddi/manevi saldıran.

Rabbinin âyetleriyle kendisine öğüt verilip sonra onlardan yüz çeviren kimseden daha zalim kim olabilir? (Secde 22)
=> Bu ayete göre'de en zalim kişi kuranı öğrenip öğüt aldığı halde vazgeçen.

Şimdi sorum şu dostlar;
K
urana göre en zalim kişi kim ? Her bir ayet niye birbiriyle çelişiyor ? Herşeyi bilen kusursuz en üstün varlık olan allah, niye''en zalim''dediği kişiyi her ayette farklı anlatıyor sizce bu bir mantık hatası değil midir ?

Son düzenleme:
a cartoon character with a trident and a devil standing next to him

Evet hocam cevap bekliyorum hala sizin düşünceniz nedir ?
Burada bir çelişki yok, tamamen edebi bir anlatım (istifham-ı inkari) söz konusu. Ayetlerdeki "Daha zalim kim olabilir?" sorusu, matematiksel bir sıralama yapıp tek bir kişiyi seçmez. Bahsedilen eylemlerin (yalan uydurmak, ibadeti engellemek, ayetten yüz çevirmek) her birinin zulmün en üst sınırında (zirvede) olduğunu vurgular. Tıpkı günlük hayatta hem "Vatan haininden daha alçağı var mıdır?" hem de başka bir tartışmada "Bir çocuğa işkence edenden daha zalimi var mıdır?" diyebilmemiz gibi. İki eylem de kendi kulvarında kötülüğün zirvesidir; aralarında bir mantık hatası yoktur.

Burada bir çelişki yok, tamamen edebi bir anlatım (istifham-ı inkari) söz konusu. Ayetlerdeki "Daha zalim kim olabilir?" sorusu, matematiksel bir sıralama yapıp tek bir kişiyi seçmez. Bahsedilen eylemlerin (yalan uydurmak, ibadeti engellemek, ayetten yüz çevirmek) her birinin zulmün en üst sınırında (zirvede) olduğunu vurgular. Tıpkı günlük hayatta hem "Vatan haininden daha alçağı var mıdır?" hem de başka bir tartışmada "Bir çocuğa işkence edenden daha zalimi var mıdır?" diyebilmemiz gibi. İki eylem de kendi kulvarında kötülüğün zirvesidir; aralarında bir mantık hatası yoktur.
Bir yerde zulmün en üst sınırı ''budur''dersen eğer, başka yerde de zulmün en üst sınırı''şudur''diyemezsiniz bu tamamen bir çelişkidir.Bu dil bilgisi olarakta yanlıştır.Sen günlük hayatta lafın gelişi ''vatan haininden daha alçağı varmıdır''dersen yapılan en alçakça işin vatan hainliği olduğunu söylüyorsun demektir.Başka yerde başka olayı söyleyemezsin.Eğer senin dediğini kabul edersek şöyle bir sıkıntı çıkacaktır;

''Allahtan daha merhametli kim olabilir'' dersek, senin mantığına göre ozaman başka olaylarda daha merhametlisi olabilir demektir.Tekrar söylüyorum ''dahası kim olabilir'' diye sormak, mantıksal olarak dahası olamaz demekle eşdeğerdir.

• Hahaha
Reaksiyonlar: Che_
Allah'a karşı yalan uydurandan daha zalim olabilir ? (Hud 18)
=>Bu ayete göre en zalim kişi allaha yalan uyduran.

Mescidlerde Allah'ın anılmasına engel olan ve onların harap olmasına çalışandan daha zalim kim vardır ? (Bakara 114)
=> Bu ayete göre'de en zalim kişi mescidlere maddi/manevi saldıran.

Rabbinin âyetleriyle kendisine öğüt verilip sonra onlardan yüz çeviren kimseden daha zalim kim olabilir? (Secde 22)
=> Bu ayete göre'de en zalim kişi kuranı öğrenip öğüt aldığı halde vazgeçen.

Şimdi sorum şu dostlar;
K
urana göre en zalim kişi kim ? Her bir ayet niye birbiriyle çelişiyor ? Herşeyi bilen kusursuz en üstün varlık olan allah, niye''en zalim''dediği kişiyi her ayette farklı anlatıyor sizce bu bir mantık hatası değil midir ?
Dostum en zalim adamın birden fazla kötü özelliği olamaz mı
Dinen uygun olmayan şeyler yapanlara bir ayette en kotu bir ayette en zalim bir ayette en berbat diye ayırmaya gerek var mı burada asıl amaç insanlara bunları yapmanin zalimce olduğununun anlatılması

• Beğen
Reaksiyonlar: Che_
Dostum en zalim adamın birden fazla kötü özelliği olamaz mı
Dinen uygun olmayan şeyler yapanlara bir ayette en kotu bir ayette en zalim bir ayette en berbat diye ayırmaya gerek var mı burada asıl amaç insanlara bunları yapmanin zalimce olduğununun anlatılması
En zalim adamın birden fazla kötü özelliği olabilir ona bir şey demiyorum ama ayetteki mantık hatası şurada.Ayette diyor ki''Mescidler de ilime engel olan harap olmasına çalışandan daha zalim kim olabilir'' diyor.Öteki ayette de ayetlerden yüz çeviren daha zalim diyor.E şimdi hocam ben ayetlerden yüz çevirdim dinden çıktım diyelim,ille de gidip camilere mescidlere saldıracak halim yokki ? Tek bi kötü özelliği olanları napıcaz öyle bakarsan ?

3 ayetteki 3 özelliğe de sahip zalimler için bu ayetlerde hata yok denilebilir evet, e ama iyide 3 özellikten birini bile yapmayan bi zalim bulursak ozaman senin kuramın çökecek demektir.Misal işte 3.ayetteki dini öğütlerden yüz çeviren.Adam belki de sadece bu özelliğe sahip ? Ayetteki mantığa göre en zalim o olmuş oluyor ?

En zalim adamın birden fazla kötü özelliği olabilir ona bir şey demiyorum ama ayetteki mantık hatası şurada.Ayette diyor ki''Mescidler de ilime engel olan harap olmasına çalışandan daha zalim kim olabilir'' diyor.Öteki ayette de ayetlerden yüz çeviren daha zalim diyor.E şimdi hocam ben ayetlerden yüz çevirdim dinden çıktım diyelim,ille de gidip camilere mescidlere saldıracak halim yokki ? Tek bi kötü özelliği olanları napıcaz öyle bakarsan ?

3 ayetteki 3 özelliğe de sahip zalimler için bu ayetlerde hata yok denilebilir evet, e ama iyide 3 özellikten birini bile yapmayan bi zalim bulursak ozaman senin kuramın çökecek demektir.Misal işte 3.ayetteki dini öğütlerden yüz çeviren.Adam belki de sadece bu özelliğe sahip ? Ayetteki mantığa göre en zalim o olmuş oluyor ?
Dostum zaten bu üç şeyden birini dahi yapsan "en zalim" olmuş oluyorsun istersen 2 tanesini yap istersen 3
Bahsettiğin şey imanin şartlarında da geçerli
örneğin 1. Şeyi yaptım diğerlerini yapmadım yine mi dine göre en zalimim demişsin şöyle dusun sen 6 iman şartından 5 tanesine İnan 1 tanesine inanma İslam'a göre kâfir olursun bunun gibi
Burada üstteki arkadaşın yazdığı gibi edebi bir şekilde zalim olursun yerine en zalim tabiri kullanilmis muhtemelen vurgu icin
Tabii ki bunlar sana mantıklı gelir gelmez sonuçta Kuran yoruma açık bir kitap nasıl yorumlayacagin biraz da sana kalmis :)

Son düzenleme:
Her farklı davranışın farklı vahametini vurguluyor. Yani çelişki olmaz ki.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Şöyle düşün cinayet işleyende suçlu hırsızlık yapanda suçlu.

Dostum zaten bu üç şeyden birini dahi yapsan "en zalim" olmuş oluyorsun istersen 2 tanesini yap istersen 3
Kanka zirve her zaman tek kişiliktir ? Bir moda yarışmasında ''2 tane en güzel''olamaz.Biri diğerinden daha az/fazla güzellikte olur.Eğer ikiside en güzel olabilir/en zalim olabilir dersen yanılırsın çünkü,, en kelimesini kullandığın için rakipsiz tek en üstün olmak zorundadır.Çünkü ayetteki ''daha kim olabilir''demek aynı zamanda daha zalimi yok manasına gelir.Yani en zalimi manası.Ayrıca yıllarca bodruma kızını kitleyip tecavüz eden insanlar varken savaşta esirlere günlerce işkence ederek öldüren insanlar dururken neden ayetlere inanmayan yüz ceviren insanı en zalim ilan etmiş bu bile mantık dışı yani ?

Kanka zirve her zaman tek kişiliktir ? Bir moda yarışmasında ''2 tane en güzel''olamaz.Biri diğerinden daha az/fazla güzellikte olur.Eğer ikiside en güzel olabilir/en zalim olabilir dersen yanılırsın çünkü,, en kelimesini kullandığın için rakipsiz tek en üstün olmak zorundadır.Ayrıca yıllarca bodruma kızını kitleyip tecavüz eden insanlar varken savaşta esirlere günlerce işkence ederek öldüren insanlar dururken neden ayetlere inanmayan yüz ceviren insanı en zalim ilan etmiş bu bile mantık dışı yani ?
Birbirinin ikizi tamamen aynı iki kişi en güzel kişi olarak seçilebilir
Burada da bu yazan şeylerin aynı düzeyde seni zalim yapacağı belirtilmiş :)

Her farklı davranışın farklı vahametini vurguluyor. Yani çelişki olmaz ki.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Şöyle düşün cinayet işleyende suçlu hırsızlık yapanda suçlu.
Evet ikisde suçlu ama hangisi daha suçlu ?Buradaki sıkıntı her ikisinede daha suçlu bu demesi.Bir cümlede''daha kim olabilir''dersen bunun manası şudur.''Daha kimse olamaz''.

Durum
Bu konu kilitlenmiştir.
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,225,234
Üyeler
198,933
Son üye
s3k0

Geri