8 GB VRAM'in Yetersiz Oluşu !

Mahallede çocuklar kafede gt210 la gta5 oynuyor yaw :ROFLMAO: Gelinde onlara anlatın 8gb yetmez.
2gb üzeri bu çocuklar için uzay mekiğidir

Geçen hafta 5070 ekran kartlı laptop aldım. MFG ve dlss ile 1440P veyahut 2160P deneyimlerim diyordum. Daha 1080P de VRAM yetersizliğini görünce ister istemez bir pişmanlık oluştu. En basitinden ilk olarak Forza 6 indirdim ve direkt giriş yaptım. 1080P Ekstrem+RT ayarlara alıp Dlss balanced ve Mfg3x şekilde girdim ve VRAM hiç yetmiyordu texture yüklenme yavaşlığımı dersin, stutter veya donmamı dersin, harita yüklenmemesi dersin ne ararsan var. 8 GB hiç bir şekilde yetmiyor. 5070 var en azından Dlss ve MFG ile güzel grafiklerde baya akıcı oynarım diyordum ama 1080P de bile fulleyemiyorum ayarları pekte bir anlamı kalmadı. CS2 de en full ayarlarda oynuyorum ve 6-7 GB arası VRAM tüketimi mevcut daha ne diyeyimki hikayeli oyunlar yanında halt ediyor 🤣
Ben bu yüzden biri 5070'li laptop baktığında biraz daha çıkarım 5070ti almalarını öneriyorum (arada çok yüksek fiyat farkı yok ise), tabii konu laptopa gelince kesin bir şey demek çok zor. Kimisi rezil soğutmaya sahip, kimisinin diğer parça kalitesi kötü, kimisi bilinmedik/kötü garantiye sahip.

Ekstra olarak Forza bu sektörün en optimize oyunu felan. Size tavsiyem MFG kapatmanız (VRAM kullanımı azaltmaz aksine arttırır)
DLSS Quality/Balanced + 1440p high veya 1080p ultra ayarlarda oynamanız. Forza 6'da RT ile o kadar da güzel gözükmüyor fikrimce, zaten oyunun kendi motorundaki yansımlar RT olmadan da baya doğru.

3070 var bende de hocam. açıkçası bu bilgiler sadece aklımızda bulunsun kıvamında bana göre. Bir oyunu medium ayara çekince canım sıkılmıyor benim. 2k monitörüm bu arada. İnsanlar biraz takıyorlar bu mevzuyu.
(Bu arada 14k hangi model 3080?)
Tabii öyle, biz yapılmanı gerekeni söylüyoruz. Seni rahatsız etmiyor ise ne güzel. Ben de 8GB VRAM'e sahip bir ekran kartı kullanıyorum.

Ben bu yüzden biri 5070'li laptop baktığında biraz daha çıkarım 5070ti almalarını öneriyorum (arada çok yüksek fiyat farkı yok ise), tabii konu laptopa gelince kesin bir şey demek çok zor. Kimisi rezil soğutmaya sahip, kimisinin diğer parça kalitesi kötü, kimisi bilinmedik/kötü garantiye sahip.

Ekstra olarak Forza bu sektörün en optimize oyunu felan. Size tavsiyem MFG kapatmanız (VRAM kullanımı azaltmaz aksine arttırır)
DLSS Quality/Balanced + 1440p high veya 1080p ultra ayarlarda oynamanız. Forza 6'da RT ile o kadar da güzel gözükmüyor fikrimce, zaten oyunun kendi motorundaki yansımlar RT olmadan da baya doğru.
ryzen 5 5500 rx 6600 16gb ram
genel ayarlar high da
rt orta kalitede
bide fr 3.1.5 aa kalitede oynuyorum
60fps falan , daha kaliteli bi deneyim elde edilebilir mi acaba

ryzen 5 5500 rx 6600 16gb ram
genel ayarlar high da
rt orta kalitede
bide fr 3.1.5 aa kalitede oynuyorum
60fps falan , daha kaliteli bi deneyim elde edilebilir mi acaba
Kesinlikle, RT'ye hiç gerek yok. Şu videoya bakıp kendin için en iyi ayarı bulabilirsin. Benim tercihim 1080p extreme / high textures / xess Native olurdu

Kesinlikle, RT'ye hiç gerek yok. Şu videoya bakıp kendin için en iyi ayarı bulabilirsin. Benim tercihim 1080p extreme / high textures / xess Native olurdu

neden rt ye gerek yok ki hayatimda 2. defa bir oyunda rt kullanıyorum daha önce re9 hariç hiçbir oyunda bu kadar yüksek ayarlarda rt kullanmamıştım

bide 2k monitör alıcam sence bu sistem ile biraz idare edebilirmiyim 2k da , öyle yüksek grafikler istemiyorum fsr4 orta grafikler yeter

neden rt ye gerek yok ki hayatimda 2. defa bir oyunda rt kullanıyorum daha önce re9 hariç hiçbir oyunda bu kadar yüksek ayarlarda rt kullanmamıştım

bide 2k monitör alıcam sence bu sistem ile biraz idare edebilirmiyim 2k da , öyle yüksek grafikler istemiyorum fsr4 orta grafikler yeter
İstiyorsan aç, seni durduracak değilim. Daha iyi bir deneyim nasıl olur diye sordun onu söyledim. RT bu oyunda çok ekstra bir şey katmıyor. Oyun kendiliğinden zaten çok iyi optimize ve harika görünüyor.
+6000 serisinin RT performansı o kadar iyi değil.

Sistemine de 1440p monitör ben önermem açıkçası, güç ve VRAM olarak sınırda kalıyor (evet orta ayarlarda açsan bile)

Israrla 8GB 1080p high-ultra'ya yeter diyenlere birkaç oyun göstereyim.

Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle

Bu saydıklarım oyunlardan bi o kadar daha sayılabilir uğraşılsa. 1080p high-ultra gaming hedefleyenler için, günümüzde bile sınır değer olan 8GB VRAM'i önermenin bir mantığı yok. Güzel bir fiyata alınmadığı sürece tavsiye edilmemeli. Sıfır kanadında yüzüne bakılmamalı. 2025 çıkan bir kart alıp sıfır futureproofing düşüncesiyle alıp kullanmanın bir mantığı yok. Yeni oyunlar UE5 motorunu kullanıyor ve optimize olmadan çıkıyor, kullanıcıyı önemsemiyor üretici. Texture kısmadan bir çok AAA oyunda VRAM bottleneck yiyorsunuz. Bunun savunulacak bir tarafı yok.

En popüler olan 5060'dan biraz bahsedeyim. 5060 eğer 12GB VRAM'e sahip olsaydı (bunun için farklı yoğunlukta yonga kullanmaları gerekir) 4060'e göre çok güzel bir gelişme olurdu ve kesinlikle tavsiye ederdim. 60 serisi bu adamların entry seviyesi değil, kartın hedefi zaten 1080p ultra gaming. Mesela 5050'ye 8GB koymalarına laf edemem asla. Giriş seviye bir kart için 8GB gayet yeterli. Ancak 1080p ultra'da rahat oynatabilecek güçte bir karta VRAM sınırı koymanın bir mantığı olamaz. 5060ti ve 9060xt 8gb saçmalığını konuşmaya bile gerek yok zaten.

Umarım 6060 8GB VRAM ile çıkmaz :cry:
siz yokluk görmemişsiniz 4 gb vramle 6 yıldır beraberim

İstiyorsan aç, seni durduracak değilim. Daha iyi bir deneyim nasıl olur diye sordun onu söyledim. RT bu oyunda çok ekstra bir şey katmıyor. Oyun kendiliğinden zaten çok iyi optimize ve harika görünüyor.
+6000 serisinin RT performansı o kadar iyi değil.

Sistemine de 1440p monitör ben önermem açıkçası, güç ve VRAM olarak sınırda kalıyor (evet orta ayarlarda açsan bile)
ileride sistem yukselticem birkaç ay idare etsin , belki gelecek yaza kadar. framgen var fsr var fps konusunda sıkıntı cekecegimi sanmiyom ya 2k da

şu oyunu extreme+RT de oynadim ama hiç bana ekstremde oynuyormusum hissini vermedi hatta şöyle diyeyim bence medium ile ekstrem arasında bence öyle pek fark yok. RT zaten birşeyi değiştirmiyor bu oyunda. Öyle en yüksek ayar takıntısına bence bu oyunda gerek yok.

Son düzenleme:
ileride sistem yukselticem birkaç ay idare etsin , belki gelecek yaza kadar. framgen var fsr var fps konusunda sıkıntı cekecegimi sanmiyom ya 2k da
Yükseltecekseniz neden olmasın. İdare edecek kadar yetecektir kullanımınıza bağlı olarak/ ayar düşürerek.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

şu oyunu extreme+RT de oynadim ama hiç bana ekstremde oynuyormusum hissini vermedi hatta şöyle diyeyim bence medium ile ekstrem arasında bence öyle fark yok
Açıkçası ben oyunu RT ile hiç beğenmedim, ekstra olarak bitkileri/etrafı titrek vesaire gösteriyordu. Normal RT'siz ultra ayarda zaten gayet iyi görünüyor/Screen Space Reflections(SSR) sayesinde yansımalar RT olmadan da gayet doğru.
Belirttiğin gibi medium ayarda da oyun kötü gözükmüyor.

3080 li kasamı satmadan önce çoğu oyunda orta-yüksek grafiklerde 4K 60 FPS oynayabiliyordum. Şimdi laptop ile nasıl yapabilirim öneriniz varmıdır?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,230,029
Üyeler
200,277
Son üye
uzakdogulu35

Geri