Valheim dışında bir oyunda sorun yaşanırken video kaydı alır mısınız?
Valheim çok da istikrarlı bir oyun değil. Özellikle Rust, Arma, Squad, Valheim, ARK gibi hayatta kalma ve geniş haritalı, çok fazla oyuncunun olduğu oyunlardan test atmayın. Bu oyunlar etrafa eklenecek yapılara göre optimize edilmiyorlar. Bu yüzden sistemden bağımsız garip takılmalara yol açıyorlar. Ayrıca bu oyunların sunucu sistemleri falan öyle aham şaham şeyler değiller. Sunucudaki birinin pingi kötüyse veya sunucu sahibinin sistemi, ağı falan tırtsa sorun yaratabiliyor.
Özellikle şu konudaki AMD videolarına da bakın. AMD kartlar eski kronik sorunları olmasa da halen gereksiz ayarları varsayılan olarak açık getirdiğinden, oyunlarda garip sorunlar oluşturabiliyor. Raedon denen saçmalık aslında modern olmaktan çok tamamen kaos oluşturuyor. Keşke biraz daha sadeleştirip, bazı ayarları kapalı getirip ve kullanıcının rahatça açamayacağı şekilde saklasalar.
Genel olarak konuda önerdiklerimi yapmanızı öneririm. Çoğu zaman kullanıcılar bu ayarları yapmıyor veya uzun süre yapmayınca uygulama, sürücü vb. güncel kalmıyor. Sürücü güncellemeleri çoğu zaman çakışma, güvenlik sorunları ve iyileştirmeler içeriyor. Ayrıca konudaki Wintoys ayarları da Windows 11 en ideal hale sokuyor.
Arkadaşınızın sistem özelliklerini de yazar mısınız?
FPS atıyorum 120-130'lardan ani 70-80'e düşüyorsa bellek kaynaklı olabilir. PUBG eski bir oyun olsa UE4 en sorunlu ve bu sorunlarını halen tam anlamıyla çözememiş oyunudur. Takip etmedim ama UE5 geçtiyse ekstra ağırlaşmıştır. Gerçi UE5'in de UE4 ile gelen bazı sorunları çözmüşlüğü var.
Bellek kaynaklıysa arka planda çalışan uygulamaları azaltalım. Aşağıda detaylandırarak en basit kullanıcının anlayacağı ve kullandığı uygulamalar üzerinden gösterdim. Aslında uzun süre bilgisayar kullanıyor ve biraz da meraklıysanız, ne kapatılır ne açık...