Arayüzde değerler stabil görünmüyor. Hat zayıflaması olması gerektiği gibi. SNR Margin değeri de aynı şekilde olması gerektiği gibi fakat sadece Upload için. U0, U1 ve U2 upload; D1, D2 ve D3 download. Ben de VDSL paket kullanıyorum değerlerimi ek'e ss ekleyerek belirttim.
Olması gereken değerler:
Hat Zayıflaması (Line Attenuation) için
20 dB altı: Harika
20 dB – 30 dB: Çok iyi
30 dB – 40 dB: İyi
40 dB – 50 dB: Kabul edilebilir
50 dB üzeri: Kötü
SNR Margin için
6.0 dB 8.0 dB Arası: İnternet sürekli kopar. Her an internet gidebilir. Aşırı ping görülür.
8.0 dB 10.o dB Arası: İnternet bağlantısında ping olur ve ufak bir parazit de bağlantı gider.
10.0 dB 15.0 dB Arası: İnternet de kopma olmaz. İnternet, stabil çalışır.
15.0 dB 20.0 dB Arası: İnternet bağlantısı, stabil ve hızlı çalışır.
20.0 dB 30.0 dB Arası: Bağlantı oldukça iyidir. Kopma ihtimali %0’dır.
30.0 dB 40.0 dB Arası: Hattınız mükemmel ve ötesi.
Peki, bu sorunu nasıl çözebilirsin?
Aslında yapabileceğin pek bir şey yok. Çünkü bu genellikle altyapı ile alakalı oluyor. Şu adımları takip et:
1- İnternet servis sağlayıcını arayıp yaşadığın sıkıntıyı anlat.
2- Hattını onar
- Modem değiştir.
- Splitter aparatını yeni ve kalitelisiyle değiştir.
- Bina girişindeki ankastreden dairene kadar kablo çek.
Sıkıntı hala düzelmediyse, altyapı yeterli olmayabilir. Bu durumda maalesef internet hızını düşürmelisin. Ya da Türk Telekom'u arayıp hattını onarmaları için arıza kaydı oluşturacaksın. İlçendeki Türk Telekom müdürlüğüne gidersen daha net bir çözüm alırsın bunu da unutma. (Bakır altyapılar TT'nin olduğu için Türk Telekom yazdım)
SNR Margin ve Hat Zayıflamasının daha detaylı açıklaması için Google'da arama yap bir sürü kaynak var.
Yukarıda internetten araştırıp yazdığım bilgilere ek olarak kendi fikrimi de belirtmek istiyorum. Upload hattı için değerler normal gözüküyor fakat download için normal değil. Eğer hattında, altyapında bir sorun olsa hem download hem de upload hattı değerleri normal olmazdı diye düşünüyorum. Büyük ihtimalle modeminde bir sıkıntı var ya da internet servis sağlayıcı sıkıntısı var.