-de/da takıntısı

2340922

80+
Reaksiyon skoru
145
Forumda gönderileri okurken sıklıkla de-da ayrı veya birleşik yazanları görüyorum ve midem bir garip hissettiriyor. Bakamıyorum bile de da hatası olunca. Uyarıp çokbilmişlik de yapmak istemiyorum ama de-da her türlü yazım kuralından daha önemli benim için.
Noktalama kasmaya ona buna gerek yok çok ama de-da hatası direk kaliteyi etkiliyor ya.
O kadar da zor değil yani nasıl yazı yazarken kelimelerin arasında boşluk bırakıyorsak bunun da öyle basit bir kuralı var.
  • de/da' yı çıkardığında cümle anlamsızlaşıyorsa de/da birleşiktir.
  • de/da' yı çıkardığında cümle anlamında bir değişiklik yoksa ayrıdır.
Biliyorum kurallarda da belirtilmiş genel yazım kurallarına uyulsun de-da gibi şeyler önemli değil diye, anlıyorum ama cümleyi mahvediyor de-da hatası ne okuduğumu şaşırıyorum hata olunca görmek bile istemiyorum yani.

Forumda gönderileri okurken sıklıkla de-da ayrı veya birleşik yazanları görüyorum ve midem bir garip hissettiriyor. Bakamıyorum bile de da hatası olunca. Uyarıp çokbilmişlik de yapmak istemiyorum ama de-da her türlü yazım kuralından daha önemli benim için.
Noktalama kasmaya ona buna gerek yok çok ama de-da hatası direk kaliteyi etkiliyor ya.
O kadar da zor değil yani nasıl yazı yazarken kelimelerin arasında boşluk bırakıyorsak bunun da öyle basit bir kuralı var.
  • de/da' yı çıkardığında cümle anlamsızlaşıyorsa de/da birleşiktir.
  • de/da' yı çıkardığında cümle anlamında bir değişiklik yoksa ayrıdır.
Biliyorum kurallarda da belirtilmiş genel yazım kurallarına uyulsun de-da gibi şeyler önemli değil diye, anlıyorum ama cümleyi mahvediyor de-da hatası ne okuduğumu şaşırıyorum hata olunca görmek bile istemiyorum yani.
"Dayımlara gidiyorum" buradaki da ayrı mı yazılır hocam?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ben technopat da öğrendim o kuralları okuldan daha çok :)
Yanlış yazmişsın

"Dayımlara gidiyorum" buradaki da ayrı mı yazılır hocam?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Yanlış yazmişsın
Burada da mı var ben mi körüm
bildiğim Türkçeyi de unutturdunuz. :)

Technopat sosyalde olduğu gibi yazım ve imla hatalarını düzelten bir eklenti gelse çok daha iyi olucak.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,183,920
Üyeler
187,906
Son üye
muhammedd1455
Geri