-de/da takıntısı

Dayımlara gidiyorum ile -da ayrı -da ek, dayımlara direk harf yani bir şey demiyorum.
Ayrıca bana da bunu öğretmeyin yani yanlış yazınca altına kırmızı çıkıyor.

Forumda gönderileri okurken sıklıkla de-da ayrı veya birleşik yazanları görüyorum ve midem bir garip hissettiriyor. Bakamıyorum bile de da hatası olunca. Uyarıp çokbilmişlik de yapmak istemiyorum ama de-da her türlü yazım kuralından daha önemli benim için.
Noktalama kasmaya ona buna gerek yok çok ama de-da hatası direk kaliteyi etkiliyor ya.
O kadar da zor değil yani nasıl yazı yazarken kelimelerin arasında boşluk bırakıyorsak bunun da öyle basit bir kuralı var.
  • de/da' yı çıkardığında cümle anlamsızlaşıyorsa de/da birleşiktir.
  • de/da' yı çıkardığında cümle anlamında bir değişiklik yoksa ayrıdır.
Biliyorum kurallarda da belirtilmiş genel yazım kurallarına uyulsun de-da gibi şeyler önemli değil diye, anlıyorum ama cümleyi mahvediyor de-da hatası ne okuduğumu şaşırıyorum hata olunca görmek bile istemiyorum yani.
akşam akşam çok mu düşündün nasıl boş bir konu açarım diye ?

Tartışmak anlamsız herkes Türkçe profesörü kesilmiş :D.

Ben de öyle dedim zaten
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Hayır, rahatsız oluyordum.
şuan vicdan azabı çekiyorum özür dilerim sert girdim de ne bileyim değişik geldi.neyse çok boş yaptım kolay gelsin :D

Buradaki kimse senin için düzgün yazmak da zorunda değil. ''Yazmak da'' kısmında hata yapıcaktım refleks olarak ''space'' tuşuna bastım :(

Vay bee teknoloji forumunda Türkçe ustası olanlar da varmış Abdullah abinin nasıl bir kitlesi varsa :)

Tartışmak anlamsız herkes Türkçe profesörü kesilmiş :D.
Ya cidden öyle ego falan değil dediğim gibi başka hataları önemsemiyorum, hiç noktalama kullanılmasa bile takmam ama bu de ayrı de birleşik meselesi direk gözüme batıyor
şuan vicdan azabı çekiyorum özür dilerim sert girdim de ne bileyim değişik geldi.neyse çok boş yaptım kolay gelsin :D
Sorun yok, iyi akşamlar

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,183,132
Üyeler
187,783
Son üye
whly
Geri