Gastronomi Hakkında Tavsiye Verebilir Misiniz?

Ethn0siDe

80+
Katılım
23 Mart 2024
Mesajlar
88
Reaksiyon skoru
16
Gastronomi okumayı düşünüyorum. Bu sene 10. Sınıfa geçiyorum. Bu konuda tavsiyeleriniz varsa nelerdir? Üniversite okumalı mıyım? Direkt işe mi girmeliyim? Yurtdışına çıkabilir miyim, yani kolay mı? Diploma gerekli mi? Veya yardımcı olur mu? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Tek tavsiyem çok bir merakın yoksa okuma. Ciddi söylüyorum amelelik mesleği. Hayat yok, tatil yok. TR'de en iyisine gidip oradan yurt dışında eğitim görüp iyi yerlere gelmeyeceksen okuma.
 
Kuzenimin arkadaşı okudu Akdeniz üniversitesinde. Baya anlattı bana yaşadıklarını. İş bulma konusunda sorun çekmezsin. Aşırı mobbing var, göze almalısın. Sırf bu yüzden yurt dışına çıkma plani var. Ve bu işin ekmeği de yurt dışındaymış. Bu kadar
 
Tek tavsiyem çok bir merakın yoksa okuma. Ciddi söylüyorum amelelik mesleği. Hayat yok, tatil yok. TR'de en iyisine gidip oradan yurt dışında eğitim görüp iyi yerlere gelmeyeceksen okuma.
Mutfağa oldukça ilgim var. Amacım da bir şekilde yurtdışına çıkmak.
 
Mutfağa oldukça ilgim var. Amacım da bir şekilde yurtdışına çıkmak.
Gastronomi okuyorum bu arada. İlgisi olup mutfakta çalışmaktan zevk olan çok arkadaşım var. Mesela bu yaz otelde çalıştım ben 3 ay, daha yeni çıktım işten. Otel olduğu için 8 saatti ve ona rağmen yorucu bir meslek fakat güzel maaş veren çoğu restaurant 12 saat falan çalıştırıyor. Özellikle bir bölümde usta olursan.
İşin patronu değilsen böyle yorulmak bana garip geliyor. İyi bir yere gelmek için de bu meslekte çok uğraşman gerek.
Tavsiyem kesinlikle Türkiye'de çalışma. Masterchef gibi değil olay.
Bu meslekte iyi para kazanmak istiyorsan öncelikle sözelde iyi bir sıralamaya girip en iyisine git. O sayede yurt dışına gitmen kolay olur.
Ondan sonraki tavsiyem ise yapmak istediğin bölümü seç. Örneğin ben Tatlı, Pasta ve Hamur işi gibi şeylerde geliştiriyorum kendimi.
Çok iyi şefler var kendini geliştirmen için yanına alan yazları çalışmak için oraları araştırabilirsin. Bazıları maaş vermez, bazıları çok az harçlık verir.
Özellikle İngilizceni geliştirirsen çalışacağın yer sayısı çok fazla. En kötü biraz deneyimin bile varsa alırlar.
Barmenlik alanında gelişmeyi de düşünebilirsin. Barmen tecrübesi + İngilizce ile çok iyi paralar kazananlar var.
 
İşin akademik ve sanat kısmına yönelmek istiyorsan mantıklı. Fakat amacın şef olarak bir restoranda çalışmak ise msa gibi yerlerden alınan sertifikalar yeterli olacaktır. Okumakta kararlı isen de bol bol staj yapmanı öneririm.
 
Gastronomi okuyorum bu arada. İlgisi olup mutfakta çalışmaktan zevk olan çok arkadaşım var. Mesela bu yaz otelde çalıştım ben 3 ay, daha yeni çıktım işten. Otel olduğu için 8 saatti ve ona rağmen yorucu bir meslek fakat güzel maaş veren çoğu restaurant 12 saat falan çalıştırıyor. Özellikle bir bölümde usta olursan.
İşin patronu değilsen böyle yorulmak bana garip geliyor. İyi bir yere gelmek için de bu meslekte çok uğraşman gerek.
Tavsiyem kesinlikle Türkiye'de çalışma. Masterchef gibi değil olay.
Bu meslekte iyi para kazanmak istiyorsan öncelikle sözelde iyi bir sıralamaya girip en iyisine git. O sayede yurt dışına gitmen kolay olur.
Ondan sonraki tavsiyem ise yapmak istediğin bölümü seç. Örneğin ben Tatlı, Pasta ve Hamur işi gibi şeylerde geliştiriyorum kendimi.
Çok iyi şefler var kendini geliştirmen için yanına alan yazları çalışmak için oraları araştırabilirsin. Bazıları maaş vermez, bazıları çok az harçlık verir.
Özellikle İngilizceni geliştirirsen çalışacağın yer sayısı çok fazla. En kötü biraz deneyimin bile varsa alırlar.
Barmenlik alanında gelişmeyi de düşünebilirsin. Barmen tecrübesi + İngilizce ile çok iyi paralar kazananlar var.
İngilizcem var. Sadece aksan düzeltmem lazım. İspanyolca Almanca Portekizce vb gibi diğer dünya dillerine yönelmeyi düşünüyorum.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Gastronomi okuyorum bu arada. İlgisi olup mutfakta çalışmaktan zevk olan çok arkadaşım var. Mesela bu yaz otelde çalıştım ben 3 ay, daha yeni çıktım işten. Otel olduğu için 8 saatti ve ona rağmen yorucu bir meslek fakat güzel maaş veren çoğu restaurant 12 saat falan çalıştırıyor. Özellikle bir bölümde usta olursan.
İşin patronu değilsen böyle yorulmak bana garip geliyor. İyi bir yere gelmek için de bu meslekte çok uğraşman gerek.
Tavsiyem kesinlikle Türkiye'de çalışma. Masterchef gibi değil olay.
Bu meslekte iyi para kazanmak istiyorsan öncelikle sözelde iyi bir sıralamaya girip en iyisine git. O sayede yurt dışına gitmen kolay olur.
Ondan sonraki tavsiyem ise yapmak istediğin bölümü seç. Örneğin ben Tatlı, Pasta ve Hamur işi gibi şeylerde geliştiriyorum kendimi.
Çok iyi şefler var kendini geliştirmen için yanına alan yazları çalışmak için oraları araştırabilirsin. Bazıları maaş vermez, bazıları çok az harçlık verir.
Özellikle İngilizceni geliştirirsen çalışacağın yer sayısı çok fazla. En kötü biraz deneyimin bile varsa alırlar.
Barmenlik alanında gelişmeyi de düşünebilirsin. Barmen tecrübesi + İngilizce ile çok iyi paralar kazananlar var.
Ankara veya gazi üniversitesi iyi midir peki? Veya Akdeniz üniversitesi?
 
Ankara veya gazi üniversitesi iyi midir peki? Veya Akdeniz üniversitesi?
Vakıf üniversiteleri için çalış fakat girmesi zordur. İlk 100-300 aralığın falan girmen gerek. Özyeğin, Yeditepe, Bahçeşehir. Bunlar için iyi sıralama gerek. Özyeğin'e gidersen yurtdışına da gidersin. Devlet üniversitelere amele işi hiç bir şey öğretmiyorlar. Hocalar bile bir bölümde düzgünce gelişememiş şefliğin ş si olamayacak kişiler.
 
Vakıf üniversiteleri için çalış fakat girmesi zordur. İlk 100-300 aralığın falan girmen gerek. Özyeğin, Yeditepe, Bahçeşehir. Bunlar için iyi sıralama gerek. Özyeğin'e gidersen yurtdışına da gidersin. Devlet üniversitelere amele işi hiç bir şey öğretmiyorlar. Hocalar bile bir bölümde düzgünce gelişememiş şefliğin ş si olamayacak kişiler.
Sizce 11. Sınıfta dil mı yoksa sözel mı seçmeliyim? Sözel için iyi bir derece gerekli dediniz.
 
Sizce 11. Sınıfta dil mı yoksa sözel mı seçmeliyim? Sözel için iyi bir derece gerekli dediniz.
Gastronomi gireceksen zaten Sözel çalışacaksın. Bu yüzden dil seçmenin bir mantığı yok. Geliştirme amacıyla diyorsan da onu kendin yaparsın.
 
Gastronomi okumayı düşünüyorum. Bu sene 10. Sınıfa geçiyorum. Bu konuda tavsiyeleriniz varsa nelerdir? Üniversite okumalı mıyım? Direkt işe mi girmeliyim? Yurtdışına çıkabilir miyim, yani kolay mı? Diploma gerekli mi? Veya yardımcı olur mu? Yardımcı olursanız sevinirim.
Dostum konuya bir nebze fransızım lakin mutfak içerisinde hiyerarşiyi ufaktan gördüm, çokça duydum. Üst mertebedeki adam alt mertebedekini fazlasıyla eziyor. Eminim böyle olmayan yerlerde vardır ama ben daha hiç denk gelmedim. Ezilmek senin için sorun değilse, mutfağa olan ilgin ezilme konusunda dişini sıkmana yardımcı olacaksa deneyebilirsin.

Ayrıca şöyle bir şey var eğer gerçekten bu işin okulunu okuyup kendini fazlasıyla geliştirdikten sonra en alttan değil gayet güzel bir mertebeden başladığını biliyorum. Mutfak diyip hafife alınmamalı, çok ciddi bir alan kanımca.
 
Dostum konuya bir nebze fransızım lakin mutfak içerisinde hiyerarşiyi ufaktan gördüm, çokça duydum. Üst mertebedeki adam alt mertebedekini fazlasıyla eziyor. Eminim böyle olmayan yerlerde vardır ama ben daha hiç denk gelmedim. Ezilmek senin için sorun değilse, mutfağa olan ilgin ezilme konusunda dişini sıkmana yardımcı olacaksa deneyebilirsin.

Ayrıca şöyle bir şey var eğer gerçekten bu işin okulunu okuyup kendini fazlasıyla geliştirdikten sonra en alttan değil gayet güzel bir mertebeden başladığını biliyorum. Mutfak diyip hafife alınmamalı, çok ciddi bir alan kanımca.
Her mesleğin zorluğu var. Bunun da zorluğu buysa katlanacağız artık. Yapacak bir şey yok. 😃
 
Geri
Top