Mavi Ekran 0x0000003B ve 0x0000001E BSOD Hatası

PiskopatCivciv

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
604
Bilgisayarımda son zamanlarda sık sık mavi ekran (BSOD) hataları almaya başladım. Genelde 0x0000003B (SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION) ve 0x0000001E (KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED) kodları çıkıyor. Bu hatalar bazen bilgisayarı açarken, bazen de kullanım sırasında rastgele ortaya çıkıyor.

Donanım bilgileri:

• Ekran kartı: NVIDIA (RTX 4050 LAPTOP)
  • İşlemci: (R5 7535HS)
  • RAM: (Samsung 16gb 4800MHz)
  • İşletim sistemi: Windows 11 (24h2 ve 25h2)

Şimdiye kadar yaptıklarım:

• Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp yeniden yükledim.
  • RAM testi yaptım, ciddi bir hata bulamadım.
  • sfc /scannow ve DISM ile sistem dosyalarını onardım.
  • Isı değerlerini kontrol ettim, normal görünüyor.

Buna rağmen BSOD hataları devam ediyor. Bu sorunun ekran kartı sürücüsünden kaynaklanıp kaynaklanmadığını nasıl anlayabilirim? Veya çözüm için önereceğiniz başka adımlar var mı?

0x0000001E

hata kodu bir çok ihtimali barındıran bir kod. Ram temassızlığı da buna dahil.
Ramleri çıkarıp yuvalarını ve kendilerini temizleyip tekrardan yerleştirmeyi deneyebilir misiniz?
Eğer evinizde sert siyah silgi var ise çok zorlamadan ram uçlarını(devreler değil sarı bakır alanları) silmeyi deneyebilirsiniz. Eğer daha önce bunu yapmadıysanız şimdilik kalsın sadece elinizle temizleyip yuvalarına da hava vurup tekrardan yerleştirin.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

0x0000003B hata koduna bakıldığında AMD driverleri ile ilgili bir hata olduğunu görmekteyim. İşlemci driverleri ile son zamanlarda bir güncelleme/değişiklik yaptıysanız bu nvdia kartını da etkileyip 0x0000001E hatasını tetiklemiş olabilir.
Temiz bir format sonrası duruma göre hareket etmek en iyi yol gibi görünüyor.

0x0000001E

Ramleri çıkarıp yuvalarını ve kendilerini temizleyip tekrardan yerleştirmeyi deneyebilir misiniz?
Eğer evinizde sert siyah silgi var ise çok zorlamadan ram uçlarını(devreler değil sarı bakır alanları) silmeyi deneyebilirsiniz. Eğer daha önce bunu yapmadıysanız şimdilik kalsın sadece elinizle temizleyip yuvalarına da hava vurup tekrardan yerleştirin.

0x0000003B hata koduna bakıldığında AMD driverleri ile ilgili bir hata olduğunu görmekteyim. İşlemci driverleri ile son zamanlarda bir güncelleme/değişiklik yaptıysanız bu nvdia kartını da etkileyip 0x0000001E hatasını tetiklemiş olabilir.
cihazım asus teknik servisten formatlı olarak geldi anakart değişimi alt üst kasa değişimi ekran değişimi garanti kapsamında yapıldı a servise gönderme sebebim touchpadin arızalanmasıydı kısacası laptopun her yerini yenilediler elimde belgeside mevcut fakat kurdukları windows bozuktu windows update asla yapmıyor ve bsod hataları çok sık veriyordu (neredeyse her açılışta) usb ile temiz format attım nvidianın son driverini chipset driverlerini güncelledim fakat her açılışta olmasa da 5 açılıştan 1 inde bsod hatası veriyordu ddu ile sürücüyü silip asusun resmi driver sayfasından kendi cihazım için önerdikleri ekran kartı sürücüsünü indirdim Sürüm V32.0.15.5597 ayrıca chipset güncellemesinide yine oradan indirdim sorun daha az olmaya başladı 10 açılıştan 1inde oluyordu özellikle laptopu kapatmadığımda sadece ekranı kapattığımda uyku moduna geçtiğinde oluyordu ya ekran gelmiyor ya da ekran donuk bir şekilde açılıyor daha sonra bsoda düşüyordu en son yaptığım şey yabancı forumlarda gördüğüm daha stabil 560.94 versionu indirmek. ayrıca biosumun güncel olmadığını farkettim şuan bir üst sürüme güncelledim problem çözülürse dönüş yapacağım. ramleri çıkartıp takmayı yabancı forumlarda gördüm ssdyi ramleri çıkarttım tekrar taktım.

0x0000001E

şunuda belirtmek isterim laptopumu oyun oynarken g helper üzerinden işlemci değerlerini 35 watta çekip oynuyorum turbo modda oynuyorum ekran kartım performans modunda yaklaşık 300 mhz hız aşırtma mevcut fakat ne ekran kartım ne işlemcim en baba oyunda (rdr2 de mesela) ultra ayarlarda oynamama rağmen işlemcim 80 - 85 arasında ekran kartım 70 - 80 arasında geziyor ve kesinlikle bilgisayarı kapatmadan önce soğumasını bekliyorum 5 10 dk sonra kapatıyorum ne kadar işe yarar bilmiyorum açıkcası. Servisten geldikten sonra şunu farkettim cs 2 oynarken aynı ayarlarda aynı değerlerde önceden fan bu kadar hızlı dönmezdi termal macun değiştirdiklerini söylediler ama şuan daha kötü durumda cs 2 oynarken bile fan açıyor ama 85 üzerine çıkmıyor dediğim gibi

Son düzenleme:
Cihaz garantisi devam ediyorsa firma ile görüşüp teknik servise iletmen eğer sorun devam ederse değişim talep etmen daha iyi olur ancak bu süreçte seni çok yorabilirler.
Kapatmadan önce soğumasını beklemek kesinlikle çok faydalı. Özellikle laptop gibi componentlerin fiziksel alanı dar cihazlarda sıcaklığın içeride hapsolması uzun vadede cihaza zarar verir.
Fan ayarı aslında bios üzerinden veya bilgisayarın kendi platformu var ise oradan yapılabiliyor. Fanların erken hızlanması genelde driver veya bios güncellemelerinden sonra meydana gelebilir.
Sıcaklık değerleriniz ise laptop'a göre kesinlikle çok iyi. Laptoplar genelde çok sıcak çalıştığı için bu sıcaklıklar soğuk sayılır.

Ram temizliği umarım sorunuzu çözer ama bu sürede ek olarak ssd'nin kendi markasına ait uygulamasından sağlık testi de yapabilir misiniz?
Uyku moduna girip geri yüklenememesi vs. bunlar ssd ile bağlantılı olabilecek problemler gibi duruyor.

Cihaz garantisi devam ediyorsa firma ile görüşüp teknik servise iletmen eğer sorun devam ederse değişim talep etmen daha iyi olur ancak bu süreçte seni çok yorabilirler.
Kapatmadan önce soğumasını beklemek kesinlikle çok faydalı. Özellikle laptop gibi componentlerin fiziksel alanı dar cihazlarda sıcaklığın içeride hapsolması uzun vadede cihaza zarar verir.
Fan ayarı aslında bios üzerinden veya bilgisayarın kendi platformu var ise oradan yapılabiliyor. Fanların erken hızlanması genelde driver veya bios güncellemelerinden sonra meydana gelebilir.
Sıcaklık değerleriniz ise laptop'a göre kesinlikle çok iyi. Laptoplar genelde çok sıcak çalıştığı için bu sıcaklıklar soğuk sayılır.

Ram temizliği umarım sorunuzu çözer ama bu sürede ek olarak ssd'nin kendi markasına ait uygulamasından sağlık testi de yapabilir misiniz?
Uyku moduna girip geri yüklenememesi vs. bunlar ssd ile bağlantılı olabilecek problemler gibi duruyor.
cihazımı 1.5 yıldır kullanıyorum sıfır aldım ssdmin markası profilimin altında yazıyor sağlığıda 99 görünüyor

işlemci wattını 35e düşürebildiğim için sıcaklık değerlerim düşük normalde 90 wattda çalışıyor ve 90 derecelere çıkıyor ben 35 e çekiyorum hem performans kaybı olmuyor hem sıcaklık artmıyor ram testi de yaptım bir problem olmadı bios güncellemesinden sonra bir problem yaşamam umarım.

Geri