160.000km garantisi var sonrası vs. ne olacağı soru işareti. Bataryalar çok pahalı.
1 milyon kilometreyi sorunsuz bir şekilde alabilirsin. Bunun sonunda da batarya kapasitesi %80 civarında olacaktır. Korkulacak bir durum yok. Elektrikli araçlarda kolay kolay bozulacak bir aksam yok.
Ayrıcı dizel motor benzinliden daha düşük devir çevirdiği için daha uzun ömürlüdür (Markadan markaya değişir).
Tam olarak öyle değil. Bakımı düzgün yapıldıysa, motor ısınmadan devir çevirmezse, uygun viteste kullanılırsa, motor çok sıkıştırılmazsa sıradan bir motorla bile milyon kilometreye ulaşabilirsin. Sadece kullanıma bağlı.
Evimizin yakınındaki 2 taksi 1 milyon kmye yaklaşmış durumda.
Taksilerde genelde bakımı ertelenmez ve motor daima sıcak olur. Bu yüzden rahatlıkla milyon kilometreye ulaşabilir.
Eğer benzinli veya dizel aracın uzun ömürlü olmasını istiyorsak marş yaptıktan sonra motorun yağlanmasını bekleyip düşük devirde hareket etmeliyiz. Motorun tamamen yağlanması modelden modele değişiklik gösterir ama 10 15 saniye içerisinde tamamlanır. Şahsen ben hareket etmeden önce 2 dakika kadar bekliyorum motorun ve yağın ısınması için. Çünkü motor soğukken ve yağsızken çok fazla aşınır.
Manuel araçlarda yokuş çıkarken yüksek viteste fazla gaza basıp arabayı boğmak her bir parçasına zarar verir mesela. Onun yerine daha yüksek devirde daha düşük vites tercih edilmelidir.
Araç düşük devir kullanıldığında uzun ömürlü olmaz, sağır kalır. Ara sıra çok sıkıştırmamak kaydıyla ve bilinçli şekilde yüksek devir yapılması gerekir.
Mesela ben Toyota'nın 1.6 atmosferik motorlu aracını 1.5 milyon kilometre kullanabilirim. Honda 1.5 i-Vtec, Hyundai 1.6 CRDI, VW 1.6 TDI, VW 1.4 TSI, Renault 1.5 Dci, Fiat 1.3 Multijet, gibi motorlar örnek verilebilir. Düzgün kullanıldığında hiçbiri üzmez.
Mesela Renault'un 1.3 Tce motoru gayet başarılı bir üretim. Küçük hacimden 140 HP güç alınabiliyor. Hatta Mercedes'in bazı modellerinde aynı motoru birkaç değişiklikle 163 HP olarak kullanabiliyorsun. Ama fazla turbo basıncından yararlandığın zaman motorun ömrü oldukça düşüyor. Bunun üzerine de bilinçsiz kullanıldığında daha 150 bin kilometrede motor ölüyor. Buradaki turbo basıncından kast ettiğim sık sık dipgaz ve ani gaz vermek. Gazı ezerek kullandığında bu motoru da uzun süre boyunca kullanabilirsin.
Arkadaşlar benim de bütçe 1.2m son kurşun şartlar
SUV
100k kilometre aşagısı
Çok yakmaması
En fazla 6 yaşında
Yedek parça sıkıntı olmaması
2. El (kazasız boyasız değişensiz tramersiz)
Aklımızda kuga var daha iyisi varsa söyleyin.
Tucson 1.6 CRDI olabilir.