Neler Yeni

16 GB RAM Günümüzde Ne Kadar Yeterli? Örneklerle Tartışalım

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,556
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Bundan yaklaşık 3-4 yıl önce 8 GB RAM yeterli diyebiliyorduk, günümüzde bu bellek miktarı 16 GB olarak kabul ediliyor. Fakat zaman geçtikçe sistemler gelişiyor, oyunlar gelişiyor. Günümüzün ortalama bir sistemi için 16 GB bellek sizce yeterli olur mu? Ben bu durumu son zamanlarda bir hayli sorgulamaya başladım. Hem 16 GB RAM hem de 24 GB RAM kullanan biri olarak 16 GB belleğin orta seviyedeki bir sisteme yetmeyeceğini düşünmeye başladım.

Benim sistemin Ryzen 7 5800X3D işlemci ve GeForce RTX 3070 Ti ekran kartına sahip. Bu orta seviye mi diyebilirsiniz fakat bu donanımların konumlandırması dünyada böyledir.

1671716650102.png

16 GB RAM ve 2K çözünürlükte RUST, Battlefield 2042 gibi multiplayer oyunlarda FPS düşmeleri yaşayabiliyordum, özellikle RUST oyununda oyun takılıyordu hatta. Bellek kullanımına baktığımda tam 16 GB belleği kullanabildiğini gördüm.

Elimde farklı MHz bile olsa sağlam bir 8 GB bellek daha bulunuyordu ve bunu sisteme takıp toplamda 24 GB 3600 MHz CL16 belleklere sahip olup bu tarz oyunları tekrar denedim.

1671192739842.png

24 GB bellekle Rust oyununa girdim, bir kere en baştan oyunun yükleme hızı bir hayli arttı. Daha sonrasında bellek kullanımına baktığımda 20-22 GB arasında devasa bir kullanım gördüm. Evet RUST optimizasyon konusunda yıllardır çok kötü bir oyun fakat belleği artırınca oyundaki takılmaların düzeldiğini fark ettim.

1671716767792.png

Yukarıdaki görsel ise Warzone 2.0 oyunundan alınma. Altta sadece Chrome ve Discord açıktı ve bellek kullanımı 16 GB seviyesinin üstüne rahatlıkla çıkıyordu. Ayarları yükseltsem muhtemelen biraz daha ileriye gidebilirdi.

Benimkinden biraz daha düşük bir sistemde 16 GB belleğin yetebileceğini düşünüyorum fakat artık RTX 3070 ve üzeri ekran kartına sahip güçlü bir sistemde 16 GB belleğin sınırlarda gezdiğini söylersem pek yanılıyor olmam.

Zaten bildiğiniz üzere Windows platformu belleği kullanmayı bir hayli seviyor. 8 GB bellek verdiğinizde boşta 4-5 GB kullanır, 32 GB RAM verdiğinizde neredeyse 8-10 GB bellek kullanabiliyor. Yüksek bellek kullanımı aslında sistemin daha rahat çalışması anlamına da geliyor.

Peki sizin bu konuda bir deneyimizin oldu mu? Benim sistemime bu bellek yetmiyor ya da bu bellek rahat yetiyor diyenler elbet vardır.

Che_

80+ Platinum
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,748
İsim
MehmedVII
Bundan yaklaşık 3-4 yıl önce 8 GB RAM yeterli diyebiliyorduk, günümüzde bu bellek miktarı 16 GB olarak kabul ediliyor. Fakat zaman geçtikçe sistemler gelişiyor, oyunlar gelişiyor. Günümüzün ortalama bir sistemi için 16 GB bellek sizce yeterli olur mu? Ben bu durumu son zamanlarda bir hayli sorgulamaya başladım. Hem 16 GB RAM hem de 24 GB RAM kullanan biri olarak 16 GB belleğin orta seviyedeki bir sisteme yetmeyeceğini düşünmeye başladım.

Benim sistemin Ryzen 7 5800X3D işlemci ve GeForce RTX 3070 Ti ekran kartına sahip. Bu orta seviye mi diyebilirsiniz fakat bu donanımların konumlandırması dünyada böyledir.

Alıntıyı görüntüle

16 GB RAM ve 2K çözünürlükte RUST, Battlefield 2042 gibi multiplayer oyunlarda FPS düşmeleri yaşayabiliyordum, özellikle RUST oyununda oyun takılıyordu hatta. Bellek kullanımına baktığımda tam 16 GB belleği kullanabildiğini gördüm.

Elimde farklı MHz bile olsa sağlam bir 8 GB bellek daha bulunuyordu ve bunu sisteme takıp toplamda 24 GB 3600 MHz CL16 belleklere sahip olup bu tarz oyunları tekrar denedim.

Alıntıyı görüntüle

24 GB bellekle Rust oyununa girdim, bir kere en baştan oyunun yükleme hızı bir hayli arttı. Daha sonrasında bellek kullanımına baktığımda 20-22 GB arasında devasa bir kullanım gördüm. Evet RUST optimizasyon konusunda yıllardır çok kötü bir oyun fakat belleği artırınca oyundaki takılmaların düzeldiğini fark ettim.

Alıntıyı görüntüle

Yukarıdaki görsel ise Warzone 2.0 oyunundan alınma. Altta sadece Chrome ve Discord açıktı ve bellek kullanımı 16 GB seviyesinin üstüne rahatlıkla çıkıyordu. Ayarları yükseltsem muhtemelen biraz daha ileriye gidebilirdi.

Benimkinden biraz daha düşük bir sistemde 16 GB belleğin yetebileceğini düşünüyorum fakat artık RTX 3070 ve üzeri ekran kartına sahip güçlü bir sistemde 16 GB belleğin sınırlarda gezdiğini söylersem pek yanılıyor olmam.

Zaten bildiğiniz üzere Windows platformu belleği kullanmayı bir hayli seviyor. 8 GB bellek verdiğinizde boşta 4-5 GB kullanır, 32 GB RAM verdiğinizde neredeyse 8-10 GB bellek kullanabiliyor. Yüksek bellek kullanımı aslında sistemin daha rahat çalışması anlamına da geliyor.

Peki sizin bu konuda bir deneyimizin oldu mu? Benim sistemime bu bellek yetmiyor ya da bu bellek rahat yetiyor diyenler elbet vardır.
Bildiğim kadarıyla 24 yapınca Single Channel çalışıyor ramler. Hem uzun vade hem de Dual Channel için bence 16x2 alınmalı. Ki bunu 9-10 gün içerisinde almak daha mantıklı yılbaşından sonra zamlar gelecek

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,556
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bildiğim kadarıyla 24 yapınca Single Channel çalışıyor ramler. Hem uzun vade hem de Dual Channel için bence 16x2 alınmalı. Ki bunu 9-10 gün içerisinde almak daha mantıklı yılbaşından sonra zamlar gelecek
O tamamıyla uydurma bir şey.

1671717226591.png

Che_

80+ Platinum
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,748
İsim
MehmedVII

em1r oK?

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
999
İsim
emir yapar
Öncelikle elinize sağlık. 16GB ram kullanıyorum. Şu an bilgisayarda FH4 Valo gibi oyunları oynadığım için bellekten yana bir sorun yaşamadım.

Fakat ileride fikrim değişir ''bu tür hikayeli tarzda oyunlara başlarsam sorun çeker miyim? '' diye düşündüm. Sistemimi de yeniliyorumç Yenilemişken yılbaşından önce 2x8 ram daha mı satın alsam 1200TL'ye bilemedim açıkçası.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,556
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Öncelikle elinize sağlık. 16GB ram kullanıyorum. Şu an bilgisayarda FH4 Valo gibi oyunları oynadığım için bellekten yana bir sorun yaşamadım.

Fakat ileride fikrim değişir ''bu tür hikayeli tarzda oyunlara başlarsam sorun çeker miyim? '' diye düşündüm. Sistemimi de yeniliyorumç Yenilemişken yılbaşından önce 2x8 ram daha mı satın alsam 1200TL'ye bilemedim açıkçası.
Sistem nedir? Yıllarca kullanırım ben bunu dediğiniz bir sistem varsa yatırım yapabilirsiniz.

HacıSOFU

80+ Titanium
Dahası  
Reaksiyon skoru
10,212
İsim
Hacı
16GB RAM e sahibim. Gereksiz uygulamalar kaldırılmış Windows 10 kullanıyorum. Boşta 2GB gibi bir RAM kullanımı mevcut. Genelde WOT ve güncel hikayeli oyunları oynuyorum.
Herhangi bir RAM yetmeme sorunu yaşamadım.
En çok RAM kullanan oyun olarak Battlefield 5 online oynadım sanırım 12-13GB olarak hatırlıyorum.

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
8 GB kullanıyorum. Babama göre ucuzken 16'a gerek yok diyordu. Hatta öyle bir seçenek olsaydı 4 alacaktı. Neyse ki öyle bir seçenek yoktu.
Şimdi pahalı istese de alamıyor.

Lisser

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,507
İsim
Lisser
Instagram
egerdnn
Steam
https://steamcommunity.com/id/Lisser1/
Discord
lisser1
Şuanın oyunları için hala iş yapar fakat 1-2 yıl sonra hafiften 24/32 gb'ye upgrade etmemiz gerekecek. Rust gibi gereksiz fazla ram tüketen oyunlar da var tabi.

şahin doğan

80+ Platinum
TR'de orta seviye dediğimiz ama dünya çapında düşük sistemler olarak kabul edilen bilgisayarlar için 16 ram yeter diye düşünüyorum.
Dünya çapında orta seviye, TR'de ise üst seviye olarak geçen sistemler için 16 yetmez. Yetse bile bu sistemler bugün ve yarının sistemleri olmadığı için minimum 24 gerekiyor. AAA dediğimiz oyunların belki de %75'inden fazlası 16GB ve daha fazlasını kullanıyor.

PixDraw

80+ Bronze
Benim fikrim günümüzde normal oyunlar için bir süre daha 16 gb ram yeterli fakat oyunlar geliştikçe oyunlarda fps dalgalanması artmaya başladı en azından ben bunu rahatlıkla gözlemliyorum. Özellikle 2k üstü için 32 gb oyunlar geliştikçe bence şart olmaya başlayacak. Şuan için normal kullanımda 16 ideal render gibi işler için özellikle 32 gb ram ihtiyacı olmaya başladı.

RTX3070

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
Dahası  
Reaksiyon skoru
9,080
İsim
RTX 3070
İlgilendiği Kategoriler
Windows ve teknik sorunlar
Oyun geliştirme ve edit yapıyorum, 16 GB RAM'im var ve yetersiz kalıyor. Her ikisinde de. Edit yaparken bazı efektleri eklediğimde export sırasında CPU (R7 3800X) %50'nin bile üstüne çıkamıyor.

em1r oK?

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
999
İsim
emir yapar
Sistem nedir? Yıllarca kullanırım ben bunu dediğiniz bir sistem varsa yatırım yapabilirsiniz.
Hocam şu an kullandığım sistem R5 5600 6700xt. Yükseltmelerim sadece sistemin diğer donanımları. Yeni sistemde de r5 5600 ve 6700xt olacak sadece 1 ay içerisinde ekran kartını 3070-3070ti yapacağım.

mesela şu anki sistemde b450 / 500gb ssd/ bronze psu var. Bunların hepsini tier listlere göre sınıfının iyilerinden aldım. Performans etkilenmez ama ilerisi için düşünerek yaptım. Kafamı karıştırdı konu açıkçası alsam mı diye düşünüyorum. Şimdi 1200 TL'ye almazsam. Belli süre sonra sıkıntı çekersem eğer 1-2 ay sonra 1600-1800TL'ye almak istemiyorum.

Top Bottom