Arkadaşlar merhaba 17 yaşındayım 2 haftadır restoranda çalışıyorum. Bulaşıkçı olarak girdim şuan çaycıyım
Arada servislere çıkıyorum. Çaycı olmak çok güzel çay götürünce bazen bahşiş veriyorlar 5-10tl.
Deneyimlerimi anlatmadan önce söylemek istediğim tek şey şu;
para kazanmak cidden hiç kolay değil. Şimdiye kadar para kazandığım yerler ve miktarları şöyle;
Bionluk: 80tl (2 haftada)
Editörlük: Yaklaşık 600tl civarı (2 ay + öğrenme süreci)
Restoran: 800tl + bahşişlerle 860-900 civarı (10 gün)
Kazandığım paralar böyle.
İlk olarak restorana değinmek istiyorum. Buna benzer yerlerde çalışmak isteyen veya düşünen arkadaşlar için birkaç şey yazıcam. Umarım faydam dokunur.
Öncelikle fiziğiniz benim gibi yaşınızı küçük gösteriyorsa iş bulmanız bi hayli zor olacak. (Ben 45 kilo 170 boyundayım evet zayıfım ama konumuz bu değil) Bir işe girdiğinizde utanma duygunuzu yenmeniz lazım veya iş seçmemeniz lazım en azından bir ay kadar dayanın. İşi öğrenin zaten kalıcı iş olmayacak. Eğer hamsanız benim gibi yani hiç koşturmadıysanız uzun zamandır ilk 1 hafta ayağınız çok ağırıyor sabahları yürüyemiyorsunuz ama alışınca normal oluyor. Eğer garson vb bir mesleğiniz varsa müşteriye biraz yağ çekerek harçlığınızı koparabilirsiniz
Ek olarak size para vermeyen yerlerde çalışmayın. Emeğinizin karşılığını hep kovalayın arayın. Yoksa aç kalırsınız benden demesi
Bide lütfen iş seçmeyin. İlk günlerde lavabo bile yıkadım miğdem alt üst oldu bulaşıkhanede. Biraz tolerans gösterirseniz ve patronda çok gaddar değilse zaten size daha kolay işler verecektir. No pain no gain demiş badici abilerimiz xDD Aynı hesap.
İkinci olarak ise bionluk ve editörlük hakkında yazayım. Ben Adobe Premier Pro ve After Effects kullanıyorum (şimdilik crack). Bu işe Xeon X5450, 6Gb ram ve GT420 ile başladım. Babamdan biraz destek alarak sistemimi on numara yaptım. (emekli olunca tazminat aldı yoksa pattes pc devam
) Bu programları youtube üzerinden PARS MAZİ ve ONUR NACİ ÖZTÜRKLER izleyerek öğrendim bide ilginiz varsa kurcalayıp öğrenebiliyorsunuz. Bunlar kolay şeyler değil kendimi övmek için demiyorum ama kolay olsa herkes yapardı.
ÖZETLERSEM
Benim yaşımda olupta ailesinin durumu pek müsait olmayan ama ailesinden PC, konsol, telefon vb şeyler isteyen arkadaşlar varsa evde oturmak pek işinize yaramıyor. Ben bunları yaparken okuldaki derslerime de çalışıyordum. Bişeyler elde etmek için oturup beklemek size hiçbir şey katmaz. Yaşıtlarımın en büyük sorunu tembellik bence. Oturdukları yerden her şey olsun istiyorlar. (herkes için demiyorum) Elinizi taşın altına koymadan bişeyler başarmak mümkün olsa inanın bana hayattan zevk almazdınız. Para türkiye şartlarında hiiiç ama hiiç kolay kazanılmıyor. He benim kazancım çok mu? Hayır değil ama istediğim şeyleri almamda yardımcı oluyor bana. İsteyen olursa editörlük için yardım edebilirim ama ciddi anlamda bu işe merakınız varsa yazın. Program 3 saniye kastı pc kötü hüğğğğ diyecek arkadaşlar yazmasın
Benden bu kadar. Siz benim yaşlarımda nasıl para kazandınız veya benim yaşımda olan arkadaşlar için para elde edebileceğimiz yerler nereleridir? Bunların konuşulup tartışılması içinde yazdım birde. İnşallah aramızdan birkaç kişi için motivasyon olmuştur. İyi forumlar!
EDİT: Restorandan ayrıldım. Yasaklar kalkınca çalışma saatleri 11-11 yerine 11-gece 2 ye sarkamaya başlayınca başlarım böyle işe diyip çıktım :3