ouztunga
80+
- Reaksiyon skoru
- 9
Selamlar,
Yaklaşık 6 aydır Intel ARC ekran kartı kullanıyorum ve deneyimlerimi paylaşmak istedim. Belki benim gibi bu kartı almayı düşünen veya kullananlar için faydalı olur.
Öncelikle sistemim:
Şunu net söyleyeyim, Adobe programları (özellikle Premiere Pro ve After Effects) bu kartla berbat çalışıyor. Sürekli çöküyor, donuyor, render sırasında sorun çıkıyor. Yazılımsal mı, sürücü kaynaklı mı bilmiyorum ama gerçekten kafayı yedirecek seviyede.
Bu arada uygulamalar tamamen lisanslı, korsan değil. Yani sorun lisanssız yazılımdan kaynaklı değil.
İleride farklı oyunlarla deneyim kazandıkça bu konuyu güncelleyebilirim.
Herhangi bir sorunuz olursa seve seve yanıtlarım.
Yaklaşık 6 aydır Intel ARC ekran kartı kullanıyorum ve deneyimlerimi paylaşmak istedim. Belki benim gibi bu kartı almayı düşünen veya kullananlar için faydalı olur.
Öncelikle sistemim:
- Ekran Kartı: Intel ARC B580 12GB GDDR6 192Bit Limited Edition
- İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F 3.7GHz (Turbo 5.0GHz) 6 Core 12 Threads
- Soğutucu: Thermalright Assassin Spirit 120 EVO ARGB
- RAM: GOODRAM IRDM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 DDR5
- Depolama: Kingston NV3 1TB M.2 PCIe 4.0 NVMe SSD
- Anakart: Asus Prime B650M-K DDR5
- PSU: MSI MPG A650BN 650W 80+ Bronze
- Kasa: Antec NX360 (4 fanlı)
- Monitör: Acer NITRO VG240YM3BMIIPX 23.8" 180Hz IPS
Adobe Uygulamaları ile Kötü Deneyim:
Şunu net söyleyeyim, Adobe programları (özellikle Premiere Pro ve After Effects) bu kartla berbat çalışıyor. Sürekli çöküyor, donuyor, render sırasında sorun çıkıyor. Yazılımsal mı, sürücü kaynaklı mı bilmiyorum ama gerçekten kafayı yedirecek seviyede.
Bu arada uygulamalar tamamen lisanslı, korsan değil. Yani sorun lisanssız yazılımdan kaynaklı değil.
Oyun Performansı:
Gelelim oyunlara... İlginç bir şekilde burada işler çok daha iyi.- Riot oyunlarında (LoL, Valorant) hiçbir sıkıntı yok.
- Mount & Blade: Warband – En yüksek ayarlarda sorunsuz.
- Battlefield V – En yüksek ayarlarda 80-90 FPS civarında alıyorum. Fakat arada anlık donmalar oluyor. FPS düşmüyor ama oyun takılıyor gibi. Bunun nedenini anlayamadım, belki driver kaynaklı.
- Diğer hikayeli oyunlarda da uzun saatler boyunca sıkıntı yaşamıyorum.
- En güzel yanı ise ısınma yok. Bazen 6-7 saat oyun oynuyorum, ekran kartı ve işlemci tam yükte bile 70-80°C'yi görmüyor. Soğutma ve kasa havalandırması gayet başarılı.
Genel Yorumum:
Eğer sadece oyun oynayacaksanız, Intel ARC fiyat/performans olarak iş yapıyor. Isınma problemi yok, sürücüleri oyunlarda genel olarak iyi çalışıyor. Ancak Adobe gibi profesyonel yazılımlar için asla önermem. Ciddi anlamda uyumsuz ve verimsiz çalışıyor.İleride farklı oyunlarla deneyim kazandıkça bu konuyu güncelleyebilirim.
Herhangi bir sorunuz olursa seve seve yanıtlarım.