6 Aylık Intel ARC B580 Deneyimim – Oyunlar Güzel, Adobe Kâbus Gibi

ouztunga

80+
Reaksiyon skoru
9
Selamlar,
Yaklaşık 6 aydır Intel ARC ekran kartı kullanıyorum ve deneyimlerimi paylaşmak istedim. Belki benim gibi bu kartı almayı düşünen veya kullananlar için faydalı olur.

Öncelikle sistemim:
  • Ekran Kartı: Intel ARC B580 12GB GDDR6 192Bit Limited Edition
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 7500F 3.7GHz (Turbo 5.0GHz) 6 Core 12 Threads
  • Soğutucu: Thermalright Assassin Spirit 120 EVO ARGB
  • RAM: GOODRAM IRDM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 DDR5
  • Depolama: Kingston NV3 1TB M.2 PCIe 4.0 NVMe SSD
  • Anakart: Asus Prime B650M-K DDR5
  • PSU: MSI MPG A650BN 650W 80+ Bronze
  • Kasa: Antec NX360 (4 fanlı)
  • Monitör: Acer NITRO VG240YM3BMIIPX 23.8" 180Hz IPS

Adobe Uygulamaları ile Kötü Deneyim:

Şunu net söyleyeyim, Adobe programları (özellikle Premiere Pro ve After Effects) bu kartla berbat çalışıyor. Sürekli çöküyor, donuyor, render sırasında sorun çıkıyor. Yazılımsal mı, sürücü kaynaklı mı bilmiyorum ama gerçekten kafayı yedirecek seviyede.

Bu arada uygulamalar tamamen lisanslı, korsan değil. Yani sorun lisanssız yazılımdan kaynaklı değil.

Oyun Performansı:

Gelelim oyunlara... İlginç bir şekilde burada işler çok daha iyi.
  • Riot oyunlarında (LoL, Valorant) hiçbir sıkıntı yok.
  • Mount & Blade: Warband – En yüksek ayarlarda sorunsuz.
  • Battlefield V – En yüksek ayarlarda 80-90 FPS civarında alıyorum. Fakat arada anlık donmalar oluyor. FPS düşmüyor ama oyun takılıyor gibi. Bunun nedenini anlayamadım, belki driver kaynaklı.
  • Diğer hikayeli oyunlarda da uzun saatler boyunca sıkıntı yaşamıyorum.
  • En güzel yanı ise ısınma yok. Bazen 6-7 saat oyun oynuyorum, ekran kartı ve işlemci tam yükte bile 70-80°C'yi görmüyor. Soğutma ve kasa havalandırması gayet başarılı.

Genel Yorumum:

Eğer sadece oyun oynayacaksanız, Intel ARC fiyat/performans olarak iş yapıyor. Isınma problemi yok, sürücüleri oyunlarda genel olarak iyi çalışıyor. Ancak Adobe gibi profesyonel yazılımlar için asla önermem. Ciddi anlamda uyumsuz ve verimsiz çalışıyor.
İleride farklı oyunlarla deneyim kazandıkça bu konuyu güncelleyebilirim.

Herhangi bir sorunuz olursa seve seve yanıtlarım.

Yaklaşık 4-5 saat araklıksız 1080p en yüksek ayarlarda oynadım ve genel değerleri fotoğraf olarak atıyorum.
Donma, fps düşüşü vs. hiç yaşamadım oldukça akıcıydı oyun.

Ekler

• Ekran görüntüsü 2025-06-11 003020.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-11 003020.webp
    296 KB · Hit: 67
Yaklaşık 4-5 saat araklıksız 1080p en yüksek ayarlarda oynadım ve genel değerleri fotoğraf olarak atıyorum.
Donma, fps düşüşü vs. hiç yaşamadım oldukça akıcıydı oyun.
Hocam imzadaki sistem var bende b580 oyun oynamak için aldım fps oyunları için LoL valo CS2 vb . Nasıl acaba R5 7600 Xpg Lancer blade CL30 6000 MHz 2x16 RGB A620m k anakart ile kullancam kronik problemi yazılımsal ve donanımsal bir sorunu var mı ürünün dün sipariş ettim Perşembe elimde olacak .

Hocam bende Sparkle b580 var. Sadece delta force oynuyorum anlık FPS drop shutter harici bı problem görmedim daha.

Ekler

• Screenshot_20250217_091008.webp
    Screenshot_20250217_091008.webp
    58.6 KB · Hit: 29
Hocam imzadaki sistem var bende b580 oyun oynamak için aldım fps oyunları için LoL valo CS2 vb . Nasıl acaba R5 7600 Xpg Lancer blade CL30 6000 MHz 2x16 RGB A620m k anakart ile kullancam kronik problemi yazılımsal ve donanımsal bir sorunu var mı ürünün dün sipariş ettim Perşembe elimde olacak .
Hocam, aslında ekran kartıyla ilgili çoğu şeyi önceki mesajımda anlatmıştım ama yine özetleyeyim:
Oyun performansı konusunda gerçekten vaat edilen neyse onu alıyorsunuz. İnternette gördüğünüz FPS değerleriyle birebir aynı sonuçları veriyor, herhangi bir sapma yaşamadım. Oyunlarda hiçbir sıkıntı yaşamadım, gayet stabil ve akıcı çalışıyor.

Ancak Premiere Pro'da işler çok kötü. Neredeyse her 2-3 dakikada bir program çöküyor. O kadar sık crash yedim ki korkudan sürekli manuel olarak kaydetmek zorunda kalıyordum. Ciddi anlamda verimsiz ve sinir bozucu bir deneyim yaşattı. After Effects'te de benzer problemler oldu.

Onun dışında genel kullanımda pek bir sorun yaşamadım. Intel’in söylediği performans düzeyini genel olarak sağlıyor. Sürekli sürücü güncellemesi de geliyor, zamanla bu yazılım problemlerinin iyileşeceğini düşünüyorum.
Benim maddi durumum biraz sıkışık olduğu için bu kartı almak zorunda kaldım; taksitli ve vadesiz almıştım. Eğer sadece oyun oynuyorsanız, kesinlikle iş görüyor. Ama profesyonel yazılımlarla çalışıyorsanız, şu an için önermem.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Hocam bende Sparkle b580 var. Sadece delta force oynuyorum anlık FPS drop shutter harici bı problem görmedim daha.
Bende de oluyordu bazen Delta Force oynarken ama o kadar kısa ve anlıktı ki çoğu zaman fark etmiyordum bile. Açıkçası beni rahatsız etmedi. Genel deneyimi bozacak seviyede değildi.

o delta forcede genel olarak sorun hocam bende yaşıyorum o sorunu.

Hocam, aslında ekran kartıyla ilgili çoğu şeyi önceki mesajımda anlatmıştım ama yine özetleyeyim:
Oyun performansı konusunda gerçekten vaat edilen neyse onu alıyorsunuz. İnternette gördüğünüz FPS değerleriyle birebir aynı sonuçları veriyor, herhangi bir sapma yaşamadım. Oyunlarda hiçbir sıkıntı yaşamadım, gayet stabil ve akıcı çalışıyor.

Ancak Premiere Pro'da işler çok kötü. Neredeyse her 2-3 dakikada bir program çöküyor. O kadar sık crash yedim ki korkudan sürekli manuel olarak kaydetmek zorunda kalıyordum. Ciddi anlamda verimsiz ve sinir bozucu bir deneyim yaşattı. After Effects'te de benzer problemler oldu.

Onun dışında genel kullanımda pek bir sorun yaşamadım. Intel’in söylediği performans düzeyini genel olarak sağlıyor. Sürekli sürücü güncellemesi de geliyor, zamanla bu yazılım problemlerinin iyileşeceğini düşünüyorum.
Benim maddi durumum biraz sıkışık olduğu için bu kartı almak zorunda kaldım; taksitli ve vadesiz almıştım. Eğer sadece oyun oynuyorsanız, kesinlikle iş görüyor. Ama profesyonel yazılımlarla çalışıyorsanız, şu an için önermem.

Bende de oluyordu bazen Delta Force oynarken ama o kadar kısa ve anlıktı ki çoğu zaman fark etmiyordum bile. Açıkçası beni rahatsız etmedi. Genel deneyimi bozacak seviyede değildi.
Hocam şimdi benim kiyaslamam rx7600.ve rtx4060 göreydi. B580 ile 3 kart arasında en kotu performans,en kotu deneyim b580 de yaşıyorum. En güzel deneyim ise rx7600 verdi bana yağ gibi kayıyor delta force da

Hocam şimdi benim kiyaslamam rx7600.ve rtx4060 göreydi. B580 ile 3 kart arasında en kotu performans,en kotu deneyim b580 de yaşıyorum. En güzel deneyim ise rx7600 verdi bana yağ gibi kayıyor delta force da
Valla ben alırken B580, diğer kartlara göre 3-4 bin TL daha ucuzdu. İkinci el almak da istemedim; aynı fiyata 4050 vardı ama ikinci eldi. Birkaç sene sonra 5060 Ti alırım, bana fazlasıyla yeter. Zaten hep biraz geriden geliyorum, şu an RDR2’yi ilk defa oynuyorum mesela 😄

İntel kart sahibi olarak AMD kart almaliydin. FPS.oyunlarda en güzel performans AMD kartlar verir.nvidia.kartlar.gore daha kaslı.oluyorlar. yoksa Nvidia da iyi. Ama.intel.daha yeni , yeni topluyor.gpu.driverlarini

Ben 10999 a aldım bu gün Perşembe gelecek alma sebebim 9060xt nin bira pahalı olması 5060 ti da uçuyor zaten 20knin üzerinde gereksiz gördüm teknolojilerini kullanmıyorum amacım saf kas gücünde fps oyunları oynamak dlss fsr falan lazım değil bana o yüzden baktım f/p bu gözüküyor Rx 7600 alacağıma dedim 8 GB 10 11k vereceğime 12 gb intel arc b580 alayım VRAM 12 gb miss R5 7600 ile stabil çalışacağını düşündüm iyi ettim gibi sizlerden geri dönüşler iyi sanırım.

İntel kart sahibi olarak AMD kart almaliydin. FPS.oyunlarda en güzel performans AMD kartlar verir.nvidia.kartlar.gore daha kaslı.oluyorlar. yoksa Nvidia da iyi. Ama.intel.daha yeni , yeni topluyor.gpu.driverlarini
Amd gereksiz pahalı şuan 9060xt 16 gblik için diyorum 18k civarı fiyatı bence Max 15 16 olmalıydı işte o zaman kesin tercih ederdim

Ben 10999 a aldım bu gün Perşembe gelecek alma sebebim 9060xt nin bira pahalı olması 5060 ti da uçuyor zaten 20knin üzerinde gereksiz gördüm teknolojilerini kullanmıyorum amacım saf kas gücünde fps oyunları oynamak dlss fsr falan lazım değil bana o yüzden baktım f/p bu gözüküyor Rx 7600 alacağıma dedim 8 GB 10 11k vereceğime 12 gb intel arc b580 alayım VRAM 12 gb miss R5 7600 ile stabil çalışacağını düşündüm iyi ettim gibi sizlerden geri dönüşler iyi sanırım.

Amd gereksiz pahalı şuan 9060xt 16 gblik için diyorum 18k civarı fiyatı bence Max 15 16 olmalıydı işte o zaman kesin tercih ederdim
Aynen hocam bende bekliyorum 9060xt fırsat , bulursam AMD geri donecem. İntel biraz ihanet gibi olacak a750, a770 ve b580 kartlarını satın almış biri olarak 😅

Aynen hocam bende bekliyorum 9060xt fırsat , bulursam AMD geri donecem. İntel biraz ihanet gibi olacak a750, a770 ve b580 kartlarını satın almış biri olarak 😅
Performansı iyi ve f/p olarak en uygun kart vram 12 gb B580 de 9060xt 18 19 civarında 16 gb pahalı şuan diye düşünüyorum

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

Forum istatistikleri

Konular
1,151,108
Üyeler
183,064
Son üye
bugra34
Geri