melidoas6
80+ Silver
- Katılım
- 30 Haziran 2021
- Mesajlar
- 2,443
Konu için teşekkürler.Bugün Donanım Arşivi kullanıcıları için faydalı olması amacı ile rehber niteliğinde dizüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğim;
Daha kolay anlaşılabilmesi için madde halinde sıralayacağım.
1- Bütçe: Belki de laptop alırken en önemli konu bütçe konusudur. Amacınıza göre bütçenizi doğru belirlemelisiniz. Ve beklentileriniz bütçenize göre şekillenmelidir.
Mesela düşük bir bütçe ile aldığınız cihazdan abartılı bir şey beklemeyin. Hayal kırıklığına uğrarsınız.
2- Kullanım amacı: Aldığınız ürünü hangi amaç dolayısıyla kullanacaksınız? Örnek: Web'de takılma, basit ofis programları için mi? Oyun için mi? Video ve fotoğraf düzenlemek için mi? Bunu kendiniz belirleyeceksiniz. Eğer basit düzey işler için bir cihaz alacaksınız çoğu cihaz işinizi görecektir. Benim bu tür cihaz alacaklara tavsiyem
ChromeBook tarzı cihazlardır. Güncel sayılabilecek i3, Ryzen 3, işlemciye sahip ürünler makuldur. Ram olarak ise bence artık 8 GB'ın altına düşmeyin. Ayrıca pek bir şey depolamayacaksanız 256 GB'lık ürünler iş görür. SSD'li olursa tabii daha hoş olur.
Oyun oynamak amaçlı alacaksanız: Ekran kartına ağırlık vermeniz benim tavsiyemdir. Günümüz Gaming ürünlerinde GTX 1650 başlangıç seviyesi sayılmalı ve mümkünse altına düşmemeli. Ha, şöyle bir şey de var, nostaljik oyunlar oynayacağım çok sistem gereksinimine gerek yok diyorsanız daha eski nesil kartlara sahip laptoplar tercih edilebilir. İmkan varsa RTX serisi alın keyfinize bakın bence. Oyuncular için ekran paneli renk doğruluğu pek önemli değil gibi o yüzden TN paneller alınabilir lakin IPS olsa daha tatminkar görüntüler sunar. Artık Gaming laptoplarda 144Hz standart oldu diyebiliriz o yüzden 144Hz'in altına düşmeyin.
Video & Fotoğraf düzenleyiciler için: Ekran paneli çok önemlidir. Zaten bu tür işlerle uğraşanlar bu bilgileri az-çok bilirler bu yüzden çok uzatmamakta fayda var.
Oled, Mini Led, Studio Display tarzı renk doygunluğu yüksek paneller ilk tercihleridir.
İşlemci: İşlemci konusu da diğer önemli bir konudur. 2024 yılında sıfır bir laptop alacaksanız bence Intel tarafında 11. nesil işlemcinin altına düşmeyin. Batarya ömrü önemli ve performans en önemli etken değilse kullanımınızda U ibareli işlemcili ürünler mantıklı sayılabilir. Oyun amaçlı kullanım için H ibareli işlemciler daha iyi performans verir.
Kısaca işlemcilerdeki kodlarından ne anlama geldiğinden bahsetmek gerekir ise;
H: Oyun amaçlı veya performans gerektiren işler için uygundur.
U: Düşük güç tüketimine sahip, haliyle nispeten performansı düşük işlemcilerdir.
HX: Gayet güçlü işlemcilerdir. Üst düzey ürünlerde bulunur.
G: Dahili grafiğe sahip işlemcidir.
HQ: Isıya karşı dayanıklı, yüksek performanslı
Ekran Kartı: Ekran kartları ikiye ayrılır. Dahili ve harici ekran kartları. Dahili ekran kartları genellikle ultrabook tarzı laptoplarda bulunur. İşlemcinin dahili ekran kartıdır. Örnek: Intel HD grafik, Intel Iris grafik.
Harici ekran kartları daha yüksek işlem gücü gereken laptoplarda bulunur. NVIDIA GeForce GTX, RTX gibi. Tabii, bunlar da kendi içinde seviyelere ayrılır.
RTX 2050, 2060, 2070, 2080, 3050, 3060, 3070, 3080, 3090, 4050, 4060, 4070, 4080, 4090 gibi versiyonları vardır NVIDIA tarafında.
Ekran kartlarının performansında diğer bir önemli konu watt değeridir. RTX 3050'nin 45W versiyonu ile 75W versiyonu arasında haliyle performans farkı vardır.
Alırken buna dikkat edin.
Ayrıca bilmeyenler için söylüyorum, biri laptopta bulunan 3050 ile masaüstünün büyük kasasında bulunan 3050'den aynı performansı beklemek büyük bir yanlıştır.
Kasa Kalitesi: Laptopun uzun ömürlü olması için malzeme kalitesi önemli bir etkendir. Daha F/P ürünler plastik kasa kullanır. Ama fiyat arttıkça haliyle malzeme kalitesi de yükselir.
Touchpad: Mouse olmadığı zaman imdadımıza yetişen, üreticiler tarafından çoğunlukla üvey evlat muamelesi gören bir özelliktir. Halen çoklu dokunmatik yüzey sunmayan, küçücük boyutta touchpadli laptoplar görmek mümkün. Açıkçası Windows laptoplar bu yönden MacBook'ların iki adım gerisinden geliyor.
Web Kamerası: Telefonlarda 8K çözünürlükte kameralar bulunurken, laptop üreticilerinin çoğu 720p konusunda kararlığını sürdürüyor. Haliyle üst düzey video & konferanslarda harici kamera takmak bir gereklilik.
Ekran Boyutu: Ekran boyutunu seçerken dikkatli olunmalı. Taşıma önemliyse 13 inç yeter ama masaüstü gibi kullanılacaksa 17.3 bile küçük kalabilir.
Hoparlör Kalitesi: Hoparlör şahsen benim için önemlidir. Tavsiye edeceğim markalar, B&0, Harman Kardon, JBL, Dolby, BeatsAudıo diyebilirim. Aynı zamanda ses seviyesi hacim ile de alakalı bunu bilmekte fayda var.
İşletim Sistemi: Benim şahsi tercihim Windows'tur. Tercihe bağlı Linux, Pardus, MacOS, ChromeOS kurabilirsiniz.
Giriş & Çıkış Portları: Harici aygıt bağlayacaklar için USB A, USB C, sayısı önemli alırken dikkat edin. Tercihe bağlı Ethernet, kart okuyucu, HDMI, Kensigton kilidi, Display port ve Kulaklık jakına da dikkat edin.
RAM: Bence artık 8 GB sizin için alt sınır olsun üstüne çıkın ama altına düşmeyin. Çift slot olursa daha mantıklı olur. DDR5'li ürünleri piyasada görmeye başladık. DDR4'de olabilir ama DDR5 olabiliyorsa onu tercih edin.
Wi-Fi Sürümü: Wi-Fi 7'yi markaların tanıtım standında görüyoruz. Ülkemizde internet pek hızlı olmasa da cihazın Wi-Fi 6 olmasına önem verin. Benim cihazda Wi-Fi 5 var ama benim için önemli değil, zaten hızlar belli.
Adaptör: Adaptörünüzün cihaz için yeterli güçte olmasına özen gösterin.
Işıklar: Gaming ürünler zaten her çeşit rengi kullanır. Bu yönden sıkıntı yok ama alacağınız laptopun karanlık, loş ortamlarda kullanacaksanız tuş aydınlatmasının olmasına önem verin derim.
Batarya: Bataryanın mAh değerine bakın. Uzun süreler prizsiz ortamlarda kullanacaksanız MacBook iyi bir tercih olabilir. Gaming ürünlerde bu tarz şeyleri pek beklemeyin. Onlar prize mahkum.
Anakarta lehimli mi? Bazı cihazlarda RAM'ler, depolama birimleri lehimli oluyor ve sonradan arttırma desteklemiyor. Bu yüzden alırken doğru bir tercih yapın.
Soğutma Sistemi: Laptopu kalorifer niyetine kullanmayacaksanız soğutma sistemini iyi araştırın. Kaç fan var? Borular nasıl? İyi mi?
Yüklü Yazılımlar: Alacağınız ürünü daha verimli kullanmak için vardır. MSI Dragon Center, Omen Gaming Hub benzeri yazılımlar buna iyi örnektir. Bunlardan aydınlatmayı, fanı ayarlayabilirsiniz.
Limitler: Cihazı frekans kısmaya iten bazı sebepler bulunur hemen hemen her cihazda. Bu thermal throttlingten tut Power Limite kadar vardır. Ama genelde ısınmadan dolayı thermal throttling sorunu çok yaygındır. Örneğin Victus cihazlarda PL1 PL2 PPT VE EDC Lİmitleri bulunur. Bu yüzden render ve oyun performansına etki eder limitler. Belkide konunun en önemli yeri burası özellikle dikkat çekmenizi isterim. Eğer cihazda limit olup olmadığını anlamak istiyorsanız benle DM'den iletişime geçebilirsiniz. Son derece önemlidir limit çeşitleri ve limit olayı.
Şimdilik anlatacaklarım bu kadar, eklemeyi unuttuğum şeyler varsa alta yazın. Laptop kullanıcıları için rehber konusu niteliğinde olsun.
İyi Günler Dilerim.
@Ruffian yardımları için teşekkürler.
Benim laptopta ki işlemci 8- core Intel Core i9 9980HK (2,4 GHz). Nasıldır bilginiz var mı ? Mühendislik öğrencisiyim 4-5 sene işini görmeli.