Neler Yeni

Abdulhamid Han Hakkında Düşünceleriniz.

Yusuf Yıldırım

80+ Silver
Ne Gök Sultan Ne Kızıl Sultan. Orta. Yani ne iyi ne kötü. Ama Türkiyede Abartıldığı Kadar İyi bir padişah değil. Ha Padişah Olduğu döneme göre değerlendirirsek; Osmanlı Toprak kaybederken padişah oldu vs. Kısaca İyi veya Kötü diyemeyiz.
Ünlü Tarihçilerde bu fikirde evet bir kitapta görmüştüm bende katılıyorum.

Süleyman ÇAKIR-

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Deha olsaydı ülkenin sınırlarını korumasını bilirdi. Üstüne Lale Devri itibariyle bütün padişahlar zamanlarının yarısından çoğunu sarayda geçiriyorlar.
Kanuni Sultan Süleyman'dan sonraki bir çok padişah sefere çıkmamıştır zaten. 2. Selim'den itibaren.

Apu Mühendisi

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,090
İsim
Lydranx
Kaybettiği toprakları hep ilk başta kaybetti ve bu kendisi yüzünden olmadı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Malum kişiler tarafından girildi Rus savaçına mesela.
30 yıllık mutlak iktidar dönemini unutmayın hocam. Tamam başkaları yüzünden toprak kaybetti ancak 30 yılda tek adam oydu. Kısaca bu birazda onunla alakalı

Rennes

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,138
İsim
Umut Dağ
Kim ne derse desin, Gök Sultan Abdülhamit Han Hazretleri haklıdır. Devleti 33 yıl boyunca isyan ortamı hazırlanmasın, gençleri batıya uymasın diye büyük denetlemeler yapılarak, İslami şeriata göre yöneterek; elinden gelebilecek her şeyi yapıp (silahlanma, sanayileşme, eğitim ve öğretim bakımından gelişme, savunma sanayi bakımından anlayabilirsiniz.) yönetmeye çalışmıştır. Ama şöyle bir şey vardır, Abdülhamit Han Duyun-i Umumiye'nin borçlarını geç öğrenir hem de baya geç, ama buna rağmen borçları kapatır. Tabii ki, gene yapılan oyunlarla borç devam ettirilir. Hazine-i Humayun'a giren ve çıkan paralar büyük, kalan paralar ise azdır. Devlet maddi olarak kendini bir türlü toparlayamaz, Abdülaziz zamanında Dünya'nın en iyi ikinci ordusu yapılan ordu ihtilallerle, hain asker ve paşalar yüzünden çok büyük güç kaybeder. Bunun sonucunda Abdülhamid Han her ne kadar devleti iyi yönetse de eldeki imkanlar ile daha iyisinin yapılması çok zor belki de imkansızdı. Bugün Abdülhamid Han'a iftira atanlar akılsız, cahil cühela grubunun önünde bayrak sallayanlardır, kim olursa olsun ceddimize laf atamaz. Son olarak Atatürk'te, Abdülhamit'te, Selehaddin Eyyubi'de "benim" ceddimdir, umarım kendi ceddine hakaret eden arkadaşlar bu yazıyı okurlar ve hatalarından dönebilirler.

Biraz kötü bir Türkçe ile yazmış olabilirim hem başım çatlıyor hem de daha sınava gireceğim.

caglaracikmese

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Abdulhamid Han 1876 bir saray darbesi ile Yeni Osmanlılar destegi ile tahta çıktı.Meşruti yönetime geçirildi ama Sultan bu yönetime tamamen karşıydı Midhat Paşa gibi bir vatansever'i önce Ülkeden ihraç etti.Sonra ise Mithat Paşa ülkesi telgraf çekerek görevini geri istedi.Sonra ise Taif'e sürüldü.93 harbi başladı Ruslar Silivri'ye kadar ilerledi.Doguda Kars,Ardahan,Erzurum'a kadar ilerlediler.Mısır elden çıktı.Balkan'larda yeni Rus himayeli devletçikler kuruldu.Berlin ant. ile Kıbrıs İngilizlere verildi.Gelelim iyi yanlarına Cumhuriyet kurucuları çogu Abdulhamid'İn kurdugu okullardan mezun kişilerdi.Ülkede Osman Hamdi Bey ile sanat çok ilerledi.Diplomasi yönü Abdulhamidin acayip bir şekilde iyiydi.Dünyanın sayılı Marangozları arasında yer alır.Yani ülke toprak bakımından gerilerken sanat bakımından acayip bir seviyedeydi tabikide bütün egitimli kişileri Cihan Harbinde kaybettik bir anlamı olmadı.Yani ne Ulu Hakan'dır.Nede Kızıl Sultan'dır.Tarihimizin bir parçasıdır.
Osmanlı’ya en çok toprak kaybettiren ve pek de başarılı olamamış bir padişah.

Fabrizio Romano

80+ Platinum
En İyi Cevap
5

Yusuf Yıldırım

80+ Silver
İster olsun ister olmasın. Kanuni Sultan Süleyman'dan sonrası gerileme ve çöküş dönemi padişahıdır. :)
Mesaj otomatik birleştirildi:

Benim Atam Kanuni Sultan Süleyman'dan sonrası değildir.
Al işte nerden ögreniyorsun böyle bilgileri :)

TeknoPiyon

80+ Gold
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,517
İsim
ArtiAnius
Osmanlı’ya en çok toprak kaybettiren ve pek de başarılı olamamış bir padişah.
lan ne toprak kaybetmesi nerden okuyonuz bu tarihi olum siz tahttan indirildikten sonra sırayla girit olmak üzere toprak kaybeden onu tahttan indiren ittihat ve terakkicilerdir

Top Bottom