Kod:
Code activating...
Request is getting...
Starting "Learning with Alexa" program...
Loading...
DİKKAT! Eğer biri psikiyatristin yazdığı antidepresan ilacı asla kullanmamalısın şeklinde tavsiyede bulunursa dinlemeyin. İhtiyacınız varmış ki doktorunuz yazmış. |
Birinci yanlış:
"Eğer bu ilacı alırsam gerçek kendim olamayacağım. Garip davranacağım ve kendimi sıradışı hissedeceğim."Bu ilaçlar depresyonu ortadan kaldırıcı etki yapar ama genellikle ruh hali yükselmelerinde anormallik yaşattırmazlar ve nadir durumlar dışında size kendinizi anormal, garip veya "yükselmiş" hissettirmezler.
İkinci yanlış:
"Bu ilaçlar son derece tehlikeli."Yanlış. Eğer doktor kontrolü altında ilaç kullanıyorsanız ve doktorunuzla iletişim halinde iseniz bu ilaçlardan korkmak için hiçbir mantıklı neden yok. Yan etkiler olabilir fakat doktor kontrolünde en aza indirgenebilir. Eğer ilaç size uymadıysa doktorunuz ilaç muadili ile sorunu çözebilir. Depresyonun kendisi daha tehlikelidir. Tedavisiz depresyon intiharla sonuçlanabilir.
Üçüncü yanlış:
"Yan etkiler dayanılmaz olacak."Hayır yan etkiler hafiftir. Özellikle popüler olan ve çalışma mantığını buradaanlattığım seçici serotonin geri alım inhibitörü kategorisindeki ilaçlar güvenlidir. Eğer yan etkiler çok ciddi ise doktor muadil ilaç ile sorunu çözebilir. Örneğin Risperdal kullanıyorsanız doktorunuz Abizol ile değişim yapabilir. Tedavisiz kalan depresyon daha çok ve daha ağır etkilere neden olur.
Dördüncü yanlış:
"Ama kontrolümü kaybedecek ve ilaçlarla intihar edeceğim."İlaçlarla daha az intihar isteği olacağını unutmayın. Ama bazı ilaçların intihar isteği arttırıcı özelliği vardır. Eğer böyle olduğunu düşünüyorsanız durumu doktorla acil paylaşmalısınız.
Beşinci yanlış:
"Bu ilaçlar bağımlılık yapacak ve bırakmaya çalışsam da yeniden kullanacağım. Sonsuza kadar bağımlı kalacağım."Uyku ilaçlarına karşıt olarak antidepresan ilaçların bağımlılık edici özelliği yoktur. Eğer ilaç işe yarıyorsa dozajı arttırmanız gerekmez. Çeşitli terapilerle depresyonunuz kökünden çözülürse ilacı bıraktığınızda bi' daha ihtiyaç hissetmeniz. Sigara gibi tekrar tekrar alma isteği gelmez. İlacı birden bırakmak sorun olabilir. İlacı bırakma zamanınız geldiğinde dozaj düşürülerek kademeli bırakma yapılır.
Altıncı yanlış:
"Psikiyatrik ilaçların hiçbirini kullanmayacağım çünkü bu benim delirdiğim anlamına gelir."Antidepresanlar depresyon için verilir, delilik için değil. Eğer doktorunuz bu ilacı size reçete ettiyse duygudurumunuzda bir bozukluk olduğunu anlayıp ihtiyacınız olduğuna karar vermiş demektir. Size faydası olacak bir ilacı kullanmayı ret etmek asıl deliliktir. İlacın etkisi ile daha hızlı şekilde normal hissederseniz.
Yedinci yanlış:
"Ama bir antidepresan alırsam diğer insanlar beni küçük görecekler. Benim yetersiz olduğumu düşünecekler."Bu korku mantıksızdır. Eğer söylemezseniz bilmezler. Eğer öğrendiklerinde sizin hakkınızda bu sebepten olumsuz düşünüyorlarsa bu onların sorunu ve eğitimsizliklerini gösterir. Eğer sizi düşünüyorlarsa gerçekten bu ilacın size faydası olacağına inanıp sizin arkanızda olurlar.
Sekizinci yanlış:
"Bir ilaç almak zorunda kalmak utanç verici. Depresyonumu kendi başıma yenebilirim."Duygudurum bozuklukları konusunda "İyi Hissetmek sf. 4,8,12" kaynağına göre kendi kendine yardım programları dahilinde bibliyoterapi (kitapla terapi) yapan kişilerin ilaçsız iyileşebilecekleri bilimsel olarak netleşmiştir.
Ancak herkeste işe yaramadığı da bir gerçektir. Depresif hastaların ilaçlarla iyileşme sürecini hızlandırdıkları açıktır. İlaç kullanarak daha kolay yoldan yürüyebilirsiniz. Zor yoldan zorlanmaya çalışmak ne kadar mantıklı?
Dokuzuncu yanlış:
"Depresyonum o kadar şiddetli ve boğucu ki sadece bir ilaç bana yardımcı olabilir."İlaç + psikoterapi tedavide çok şey vaat eder. Fakat siz kendi kendinize yardımcı olacak aksiyonları almadıktan sonra 10 yıl ilaç kullansanız da iyileşemezsiniz. Tabiri caizse ot gibi bir yaşantınız olur. İlaçlar sadece destekleyici niteliktedir. Hastaların seans aralarında kendi kendine aldıkları aksiyonlar iyileşme sürecini kısaltır.
İyi Hissetmek, Dr. David D. Burns, Psikonet, sf. 445,446,447,448,449
Yönlendirme:
[Alexa ve Psikoloji] Antidepresanlar Nasıl Çalışır? Basit Anlatım
Hızlıca giriş yapalım. Önce serotonin döngüsünden bahsedelim. Bundan da önce sinirsel postaya (mesaj, ileti) dair kısa bir bilgi öğrenelim. Sinir sistemindeki sinir hücreleri sinirsel iletileri elektrik sinyalleri ile götürür. İki sinir sistemi mesaj alışverişi yapacağı zaman sinir...
forum.donanimarsivi.com
Kod:
Program is done...
Closing...
Giving message...
"Stay with Alexa!"