Bilgim dahilinde olan şeylerin üzerinden geçtiğiniz güzel bir yazı olmuş. Emeğinize teşekkürler.
Müsaadeniz olursa defalarca depresyon tedavisi görmüş bir insan olarak eklemek istediklerim var naçizane.
Depresyon olduğunu düşündüğünüz ruhsal bir bozukluk yaşıyorsanız kesinlikle ilk gideceğiniz yer Psikiyatr değil Psikolog'tur. Çünkü Psikiyatr ile Psikolog arasındaki fark Psikiyatri doktorunun ilaç yazma yetkisinin olmasıdır. Dolayısıyla sizi dinleyecek, teşhisi koyacak ve (elbette antidepresan) ilacınızı yazacak. Fakat belki de bünyenize ilaç sokmanıza gerek olmayan, bir Psikoloğun yönlendirmeleriyle ve sizde yaratacağı farkındalıkla atlatabileceğiniz bir durumdasınızdır. Bilemezsiniz.
Diyelim antidepresan gurubundan bir ilaç reçete edildi ve bu ilacı kullanıyorsunuz. İlaç biraz olsun olumlu sonuç verdiği zaman kesinlikle ama kesinlikle ''tamam ben artık iyileştim'' diyerek kendi kararınızla ilacı bırakmamalısınız. Bu ilaçlar en basit söyleniş şekliyle ''mutluluk hormonu'' salgılattıkları için, bu ilacı bünyenizden birden bire çekip aldığınız zaman ilaca başlamamış halinizden daha berbat bir hale gelmeniz muhtemeldir. Bu ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde ve dozu düşürülerek bırakılmalıdır.
Ve her iki senaryoda da ''ben ilaç kullanıyorum iyileşeceğim'' ''ben psikolojik destek alıyorum iyileşeceğim'' diyerek oturduğunuz yerden depresyondan kurtulmayı beklemek gibi bir yanılgıya düşmeyin. İlaç tedavisi de olsa, psikolojik destek alıyor olsanız da, sizin kendi gayretiniz olmadan bu illetten kurtulamazsınız. Gördüğünüz tedavi biçimi her ne olursa olsun, siz de kendinizi hayata dahil olmak konusunda iteklemelisiniz.
Hiç kimsenin bu hastalıkla tanışmaması, tanışmış olup tedavi olmuş olanların hastalıklarının tekrar nüksetmemesi, tedavi sürecinde olanların da acilen şifaya kavuşması dileğiyle.