chapiechip
80+
- Katılım
- 8 Kasım 2022
- Mesajlar
- 73
Para vererek
evet ama bunu doktorlar derse daha iyi olur. teşhis anlamında tedaviyi düşünür. iyi hisseder. arkadaşlarım bana depresyonda olduğumu söylerlerdi. kabul etmek istemezdim, moralim bozulurdu. ama distimi teşhisi aldığımda bana iyi hissettirdi. o an bendeki bu sıkıntı belli oldu ve tedavi olacağımı düşündüm.Aslında hayır. Depresyondaki birine durumunun bir hastalık olduğunu söylemek onu mutlu eder. Bu kişiden kişiye değişir ama onun durumunu açıklamak ona topluma dahil olma noktasında yardım eder.
Olaya kişisel deneyimlerinize göre bakıyorsunuz. Çevremde bipolar, depresyon hastaları vardı. Onlara durumunu açıklamak neyin neden olduğunu açıklamak onlara daha iyi hissettirdi.evet ama bunu doktorlar derse daha iyi olur. teşhis anlamında tedaviyi düşünür. iyi hisseder. arkadaşlarım bana depresyonda olduğumu söylerlerdi. kabul etmek istemezdim, moralim bozulurdu. ama distimi teşhisi aldığımda bana iyi hissettirdi. o an bendeki bu sıkıntı belli oldu ve tedavi olacağımı düşündüm.
Zamanında canlarını yakmışım demek kiilir. konu sahibine kızan insanlar neyden dolayı kızıyorlar ki?
Depresyon dediğimiz şey zaten maddi bir karşılığı yok hatta bir insanın depresyonda sanması ya da sen depresyondasın diye isimlendirilmesinin de elle tutulur bir karşılığı yokAslında hayır. Depresyondaki birine durumunun bir hastalık olduğunu söylemek onu mutlu eder. Bu kişiden kişiye değişir ama onun durumunu açıklamak ona topluma dahil olma noktasında yardım eder.
Depresyon kişinin psikolojisini etkileyen genetiğin de büyük rol oynadığı beyin hormonlarının dengesinin bozulduğu biyolojik bir hastalıktır. Depresyon DSÖ tarafından hastalık olarak nitelendirilip DSM-V'de tanı kriterleri detaylı olarak yazmaktadır.Depresyon dediğimiz şey zaten maddi bir karşılığı yok hatta bir insanın depresyonda sanması ya da sen depresyondasın diye isimlendirilmesinin de elle tutulur bir karşılığı yok
Daha da ileri götüriyim depresyon dediğimiz şeyden insanlar nasıl kurtuluyor diye sorarsanız depresyon da olmadığını mutlu huzurlu olduğunu işlerinin yolunda gittiğini vs gibi doğru psikoterapi yani konuşma tekniği ile kişinin tanımlamaları doğru yaparak aslında bir sıkıntı olmadığına inanmasıyla yanlış tanımlardan kurtulması sonucu tedavi oluyor,
Bu sebeple de zaten büyük oranda tanımlama-algılama yanlışlığından kaynaklı bu durumu diğer maddi hastalıklar gibi kalıba sokmanın hatta {burası benim kişisel görüşüm} depresyon diye hastalık ismi ve hasta tanımlamanın meselenin çözümüne tamamen zıt bir yol olduğunu düşünmekteyim
Not:Bunları sokaktan biri olarak yazmadım
Büyük parantez içinde yazdım orayıDepresyon kişinin psikolojisini etkileyen genetiğin de büyük rol oynadığı beyin hormonlarının dengesinin bozulduğu biyolojik bir hastalıktır. Depresyon DSÖ tarafından hastalık olarak nitelendirilip DSM-V'de tanı kriterleri detaylı olarak yazmaktadır.
davranış terapisi görüyorum zaten. bende ki sıkıntı huzursuzluğumun belli olmamasıydı. distimi teşhisi ile rahatladım. yazınız için teşekkürler.
Demek istediğinizi tam anlamadım. Kafam karıştı. Fakat anladığım kadarıyla cevap vereyim. EMDR terapisi odağında konuşacak olursam; beynin adaptif bilgi öğrenme sistemi travmatik bir olguda bozulabilir ve bunun sonucunda beynin kimyasal yapısı da etkilenir. Psikoterapi tedavi için çok önemlidir evet ama bu depresyonu hastalık olmaktan çıkarmaz ki, orayı pek anlamadım. Yani psikoloji sırf soyut bir şey değil ki. Bu işin fizyolojik tarafı da var. Bir şey daha söyleyeyim. Günümüzde antidepresanlar cidden gelişmiş durumdalar ve beyin kimyasına etki ederek depresyonu daha katlanılabilir yapabiliyor.Büyük parantez içinde yazdım orayı
{burası benim kişisel görüşüm}
Genetik rol oynar , beyin hormonlarının dengesi de bozulur bunda bir sıkıntı yok bunlar sebep değil
Mesela sizin verdiğiniz dışarı çıkıp gezme örneği genetik bir çözüm mü değil biyolojik mi o da değil ancak neticesi itibariyle hormonların dengesine tesiri var , aynı şekilde sevdiğin biri ile konuşmanın da tesiri var ve yine aynı şekilde çok daha büyük oranla tanımlamaların doğru şekilde yapılıp kişinin sağlıklı düşünmesinin çok daha büyük etkisi var , bu sağlıksız düşünme durumu ise diğer hastalıklar gibi maddi ve biyolojik değil daha çok çevresel yanlış öğrenme ve kişinin içgörüsünün eksikliğinden kaynaklı
Ha işte hocam ben size doktor söylediğinde niye rahatlıyorsunuz ki demiyorum, ki normal... Ama arkadaşlarınızın size depresyonda olduğunuzu söylemesi çok iyi bir şey bana göre. En azından benim arkadaşlarım gibi cahil olmayıp çık dışarı sevgili yap iyi gelir dememişler.davranış terapisi görüyorum zaten. bende ki sıkıntı huzursuzluğumun belli olmamasıydı. distimi teşhisi ile rahatladım. yazınız için teşekkürler.
buradan sizin dediğinize geliyoruz. ben depresyonu hastalık olarak görmüyorum değilde depresyonu kabullenmek istememiştim. ama kabullenmek çok etkili. ben hasta değilim, bunu sadece iyi düşünerek yenebilirim demek sadece sizi çırpındırır ve bir şey değişmediği için moralinizi bozabilir. bir doktordan destek almak çok önemli. hatta doktorsuz atlatmak neredeyse çok zor. sonuçta beyin üzerine 6-8 yıl okuyup boşuna doktor olmuyor insanlar. bu konuda sadece bilime güvenmek, ondan başka bir çare olmadığını bilmek beni doktora götüren şey olmuştu. allahtan arkadaşlarım da ailem de bu konuda cahil değiller.Ha işte hocam ben size doktor söylediğinde niye rahatlıyorsunuz ki demiyorum, ki normal... Ama arkadaşlarınızın size depresyonda olduğunuzu söylemesi çok iyi bir şey bana göre. En azından benim arkadaşlarım gibi cahil olmayıp çık dışarı sevgili yap iyi gelir dememişler.
Evet dediğiniz gibi bizim olayları algılayış ve tanımlayış biçimimize bağlı olarak travma diye tabir ettiğimiz durumlar oluşabiliyor ve bu da beynin kimyasal yapısını bozuyor bu kimyasal yapının düzeltilmesi ilaçla bir derece olabilmekle beraber tam tedavisi hastanın algısını ve tanımlamasını doğru yöne kaydırmaktan geçer hocamDemek istediğinizi tam anlamadım. Kafam karıştı. Fakat anladığım kadarıyla cevap vereyim. EMDR terapisi odağında konuşacak olursam; beynin adaptif bilgi öğrenme sistemi travmatik bir olguda bozulabilir ve bunun sonucunda beynin kimyasal yapısı da etkilenir. Psikoterapi tedavi için çok önemlidir evet ama bu depresyonu hastalık olmaktan çıkarmaz ki, orayı pek anlamadım. Yani psikoloji sırf soyut bir şey değil ki. Bu işin fizyolojik tarafı da var. Bir şey daha söyleyeyim. Günümüzde antidepresanlar cidden gelişmiş durumdalar ve beyin kimyasına etki ederek depresyonu daha katlanılabilir yapabiliyor.
Full hüzünlü müzik dinlemek depresyona girer mi ?Alıntıyı görüntüle
Merhaba, bu yazıda ruh sağlığı nezlesi olan depresyona kısaca değinip forumda gördüğümüz depresif kişilere veya olası depresyon hastalarına nasıl yardımcı olabiliriz, bunu açıklayacağım.
Depresyon nedir?
Depresyon, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ciddi bir ruh sağlığı sorunudur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, depresyon dünya genelinde en yaygın ruhsal bozukluktur ve tüm yaş gruplarından insanları etkiler. Depresyon, kişinin günlük yaşamını, işini ve ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Depresyon belirtileri genellikle sürekli üzüntü, ilgi kaybı, uykusuzluk veya aşırı uyuma, enerji kaybı, konsantrasyon güçlüğü, değersizlik hissi ve intihar düşünceleri şeklinde görülür.
Depresyon, basit bir ruhsal durum değildir, ciddi bir hastalıktır.
Depresyondaki biriyle iletişim tarzı nasıl olmalı?
Profesyonel yardıma teşvik neden önemli?
- Empati ve anlayış gösterin:Depresyondaki biriyle konuşurken empati kurmaya ve onu anlamaya çalışın. Depresyon ciddi bir ruhsal hastalıktır ve basit söylemler kişiyi daha lkötü hissettirebilir. "Her şey geçecek.", "Kendi kendinin doktoru ol.", "İyi tarafından bak.", "Hayatın güzelliklerini gör." gibi ifadeler kişiyi daha kötü hissettirebilir. Bunlar yerine "Seni anlamaya çalışıyorum.", "Sana destek olmak istiyorum.", "Yaşadığın zorluğu anlıyorum." gibi ifadeler daha uygun olacaktır.
- Olumlu ve destekleyici dil kullanın:Kişiyle konuşurken olumlu bir dil kullanın. Karamsar, melankolik ve pesimist bir karakterle, bakış açısıyla konuşmayın. Kişinin durumunu daha da kötüleştirmeyin.
- Duyguları küçümsemeyin:Duyguları küçümsemeyin, yargılamayın, eleştirmeyin ve değiştirmeye çalışmayın. Kişinin duygularını normal kabul edin, olduğu gibi kabul edin ve kişiye anlayış gösterin. Kişiye duygularının doğal ve normal olduğunu ve bunların onla kalıcı olarak var olmadığını söyleyin.
Depresyondaki birine verilebilecek tavsiyeler nedir?
- Depresyon ciddi bir ruh sağlığı sorunudur ve profesyonel destek gerekir. Kişinin bir psikiyatrist kontrolünde olması ve psikolog ile çalışması önemlidir. Uygun ilaç tedavi protokolü ile terapi seanslarıyla kişi daha işlevsel ve iyi olabilir.
- Depresyondaki biriyle konuşurken onu profesyonel desteğe teşvik etmelisiniz. "Durumunu anlıyorum, doğru tedavi ile daha iyi hissedebilirsin." gibi bir ifade ile kişiyi profesyonel desteğe teşvik etmelisiniz. Bu doğru olandır.
- Sınırlarınızı bilin. Siz bir terapist değilsiniz. Belli bir seviyeye kadar yardım edebilirsiniz.
gibi gibi...
- Hobileriyle ilgilenebilir veya yeni bir hobi edinebilir
- İlgi alanlarıyla ilgili araştırma, öğrenme, üretme yapabilir
- Şiir, makale, hikaye, söyleşi, deneme vb. şeyleri üretebilir
- Resim, müzik gibi duyguları dışarı yansıtmaya yardımcı sanatsal aktivitelerde bulunabilir
- Endorfin salınımı yapacak 30 dk orta şiddette egzersiz yapabilir, yürüyüş, koşu vb.
- Film, dizi izleyebilir, sinemaya gidebilir
- Arkadaşlarıyla buluşabilir
- Bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü faaliyetlerde bulunabilir
- Akraba ziyareti yapabilir
- Bir kafede kitap okuyarak kahve içebilir
- .
- .
- .
UNUTMAYIN! DEPRESYON ZORDUR, SİZ DAHA DA ZORLAŞTIRMAYIN! AKSİNE KOLAYLAŞTIRIN!
Zaten öyle. Dediğiniz şey bilişsel terapinin temel prensibi. Ama bu depresyonu hastalık olmaktan çıkarmıyor işte. Yani depresyon eller tutulur bir hastalık değil demek hatalı olur.Evet dediğiniz gibi bizim olayları algılayış ve tanımlayış biçimimize bağlı olarak travma diye tabir ettiğimiz durumlar oluşabiliyor ve bu da beynin kimyasal yapısını bozuyor bu kimyasal yapının düzeltilmesi ilaçla bir derece olabilmekle beraber tam tedavisi hastanın algısını ve tanımlamasını doğru yöne kaydırmaktan geçer hocam
Yoksa bir süre sonra tekrardan yaptığı yanlış değerlendirmelerle olayları travma olarak algılayıp aynı sorunu yaşayan birçok kişi var
Örnek verirsem belki biraz daha açılmış olur konu;
Birisi geldi ve dediki benim canın çok sıkılıyor hayattan bıktım fakirlik çekiyorum çocuklarıma bakamıyorum ülkenin hali ne olacak vs ve bakınca da gerçekten bezgin bir ruh halinde olduğu anlaşılıyor
Bu kişinin bu halde olmasının sebebi ne fakirlik ne ülkenin hali ne de çocuklarına bakamama
Asıl sebebi yanlış algılaması ve tanımlaması
doğru bir psikoterapi ve konuşma ile fakirliğin kötü bir şey olmadığı çocuklarına aslında yeteri kadar bakabileceği ya da bakabildiği ve de ülkenin hali dediği şeyin kendi ruh hali olduğu aslında dikkatle bakarsa sokaktaki kuşlardan ağaçlara iyi insanlardan dostlara vs birçok güzel şeyin olduğu gibi ; tanımlama ve gerçeklerle bu kişinin algılamasını doğru yöne çevirebiliriz
Ve bu da onda biyolojik tesir yaparak belki mutluluk hormonun salgılanmasana bile vesile olucaktır
, ancak burda düzelme sebebini yine yanlış tanımlama ile mutluluk hormonu dersek yine eksik bırakmış oluruz,çünkü buradaki düzelme sebebi gerçeği ve hakikati güzelce algılama ve tanımlama
Genel kapsamıyla ben böyle bakıyorum olaya hocam illa eksik kısımları vardır
Hocam onu da şöyle tamamlıyım o zaman bizim hastalık algımıza uygun bir hastalık değil rahatsızlık ya da sıkıntı ya da buhran gibi tabirler depresyonu daha iyi ifade ediyorZaten öyle. Dediğiniz şey bilişsel terapinin temel prensibi. Ama bu depresyonu hastalık olmaktan çıkarmıyor işte. Yani depresyon eller tutulur bir hastalık değil demek hatalı olur.