Neler Yeni

AMD Radeon RX 6700 XT oyunda anlık donma yaşıyorum.

Era.

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
182
İsim
Serkan Barındık
Arkadaşlar cevap vermeden önce tüm yazıları okursanız bana daha kolay yardımcı olacağını düşünüyorum. Sorunumu paylaşmadan önce sistem özelliklerimi ve daha önceden bu problemi aşabilmek için uyguladığım yöntemlerden bahsedeceğim.

PC DONAIMSAL ÖZELLİKLERİ
Anakart :
ASUS B450M DRAGON 4400MHz(OC) DDR4 Soket AM4 M.2 mATX
İşlemci : AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz 32MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm
Ekran Kartı : ASUS Radeon RX 6700 XT DUAL 12GB GDDR6 192 Bit
RAM : CORSAIR 8GB Vengeance LPX 3200 MHz CL16 DDR4 Masaüstü Siyah Ram (x2) Toplam 16GB
SSD : Kingston NV2 500GB NVMe Okuma 3500MB-Yazma 2100MB M.2 SSD (SNV2S/500G)
Kasa : VENTO VG11A ATX 4 adet RGB FAN, Temperli Cam Gaming Kasa
PSU : FSP HYPER H3-550 80+ PRO 550W Güç Kaynağı
Monitör : ASUS HDMi 60hz 1080p

DAHA ÖNCE UYGULADIĞIM YÖNTEMLER
* PC'ye tam format (temiz format) attım.
* RAM MHz değerini maksimum değere çıkardım. (BIOS Ayarlarından)
* BIOS güncellemesi yaptım.
* Windows 10 ve 11 olmak üzere iki işletim sistemini kurup denedim.
* Bu sorunu LoL'de yaşadığım için oyunu silip tekrar yükledim.
* Ram ve Ekran kartını yuvalarından sökerek ve yuvalarını temizleyerek (pc yeni olduğu için gıcır gıcır ama gene de temizledim)
* MSI Afterburner ile GPU ve CPU ısı değerlerini kontrol ettim ve en ufak bir ısınma bile yaşanmadığından uzun süreli oyun testleri ile emin oldum.
* Ram'lerde sıkıntı olabileceğini düşünerekten Memtest86 ile yaklaşık iki buçuk saatlik bir tarama sonuncunda hiçbir hata ile karşılaşmadım.
* AMD Cleanup Utility to Remove ile driveri sildim. Daha sonra indirmiş olduğum son sürüm driver'ı tekrar yükledim ve ekran kartı ayarlarını varsayılan ayarlarda bıraktım. (Bunları interneti devre dışı bırakarak yaptım.)
* Driver'ı silip windows uapdate'in kendisinin bulup kurmasını denedim.

Sorunum şu; LoL oyununu oynarken anlık bir donma oluşuyor. FPS ve Ping değerlerine baktığım zaman ise değerlerde bir düşüş olmuyor. Oyunun en önemli anında anlık donma yüzünden oyunlarım bana zehir oluyor. Bir çok kişiye danıştım ve bu sistemin birbiri ile uyumlu olduğunu öğrendim. Darboğaz olmayacağını söylediler. Aranızda bu tür bir arıza ile karşılaşan oldu mu ve sorunu çözdüyse yöntemlerini benimle de paylaşabilir mi? Bu sorunun kaynağı donanımsal olabilir mi?

Son düzenleme:

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,892
İsim
Emre Zengin
Arkadaşlar cevap vermeden önce tüm yazıları okursanız bana daha kolay yardımcı olacağını düşünüyorum. Sorunumu paylaşmadan önce sistem özelliklerimi ve daha önceden bu problemi aşabilmek için uyguladığım yöntemlerden bahsedeceğim.

PC DONAIMSAL ÖZELLİKLERİ
Anakart:
İşlemci: AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz 32MB Önbellek 6 Çekirdek AM4 7nm
Ekran Kartı: ASUS Radeon RX 6700 XT DUAL 12GB GDDR6 192 Bit
RAM: CORSAIR 8GB Vengeance LPX 3200 MHz CL16 DDR4 Masaüstü Siyah Ram (x2) Toplam 16GB
SSD: Kingston NV2 500GB NVMe Okuma 3500MB-Yazma 2100MB M.2 SSD (SNV2S/500G)
Kasa: VENTO VG11A ATX 4 adet RGB FAN, Temperli Cam Gaming Kasa
PSU: FSP HYPER H3-550 80+ PRO 550W Güç Kaynağı
Monitör: ASUS HDMi 60hz

* Ram ve Ekran kartını yuvalarından sökerek ve yuvalarını temizleyerek (pc yeni olduğu için gıcır gıcır ama gene de temizledim)
* MSI Afterburner ile GPU ve CPU ısı değerlerini kontrol ettim ve en ufak bir ısınma bile yaşanmadığından uzun süreli oyun testleri ile emin oldum.
* Ram'lerde sıkıntı olabileceğini düşünerekten Memtest86 ile yaklaşık iki buçuk saatlik bir tarama sonuncunda hiçbir hata ile karşılaşmadım.

Sorunum şu; oyunu oynarken anlık bir donma oluşuyor. FPS ve Ping değerlerine baktığım zaman ise değerlerde bir düşüş olmuyor. Oyunun en önemli anında anlık donma yüzünden oyunlarım bana zehir oluyor. Bir çok kişiye danıştım ve bu sistemin birbiri ile uyumlu olduğunu öğrendim. Darboğaz olmayacağını söylediler. Aranızda bu tür bir arıza ile karşılaşan oldu mu ve sorunu çözdüyse yöntemlerini benimle de paylaşabilir mi? Bu sorunun kaynağı donanımsal olabilir mi?
Şu dediğim şekilde sürücüyü kaldırıp kur. Kurduktan sonra AMD ekran kartı profili varsayılanda kalsın. Hiçbir ayara dokunma.
1) Öncelikle https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-601 bunu indirin, ardından ekran kartınızın https://www.amd.com/en/support/grap.../amd-radeon-6700-series/amd-radeon-rx-6700-xt 24.2.1 sürümünü indirin.
2) İnternet bağlantınızı kesin, önce Amd Uninstallerı kullanın, güvenli moda girmek isteyecek uyarı olarak verdiği her şeye evet deyin, ardından (internet kablosunu takmayın halen), indirdiğiniz 24.2.1 sürümünü kurun ve sistemi yeniden başlatın. (Kurduktan sonra takabilirsiniz internet kablosunu.)
3) Masaüstü geldikten sonra Radeon Software'a girip oradan kullanıcı profilini Varsayılan olarak seçin ve başka ayara dokunmayın.

• Beğen
Reaksiyonlar: Era.

LORN

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
646
İsim
Enes Demirok

PC DONAIMSAL ÖZELLİKLERİ
Anakart:
RAM: CORSAIR 8GB Vengeance LPX 3200 MHz CL16 DDR4 Masaüstü Siyah Ram (x2) Toplam 16GB

Sorunum şu; oyunu oynarken anlık bir donma oluşuyor. FPS ve Ping değerlerine baktığım zaman ise değerlerde bir düşüş olmuyor. Oyunun en önemli anında anlık donma yüzünden oyunlarım bana zehir oluyor. Bir çok kişiye danıştım ve bu sistemin birbiri ile uyumlu olduğunu öğrendim. Darboğaz olmayacağını söylediler. Aranızda bu tür bir arıza ile karşılaşan oldu mu ve sorunu çözdüyse yöntemlerini benimle de paylaşabilir mi? Bu sorunun kaynağı donanımsal olabilir mi?
adrenaline deki özellikleri kapamanızı rağmen işe yaramıyorsa free sync kapatın monitörünüzün varsa eğer. yoksa adrenaline deki free sync'i kapatın. sorun genelde onlardan kaynaklı

Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Can
Aynı sistem bende var hangi oyunlarda donma oluyor sizde? Ben Spiderman,cod, witcher vs sırayla oynuyorum genelde takılma donma yaşamadım henüz. Hep amd grafik ayarı kalitede ve oyun içi grafik ayarlarını yüksek tutuyorum. Yoksa işlemci darboğazı yaşanabiliyor. 24.1.1 yüklü bende. Ve Windows 11 kullanıyorum.

Retr0x

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
60
İsim
Retr0x

PC DONAIMSAL ÖZELLİKLERİ
Anakart:

Hocam aynı sorun bende de birkaç sefer olmuştu işlemcim aynı ekran kartım xfx swift modeli güç seçeneklerinden ayarı nihai performansa çektim ekran kartı profilim performans modunda biostan resize bar açıp amd smartaccess memort aktifledim ayrıca amd software adrenalin 23.12.1 sürümünü kullanıyorum bu sürümü kullanmadan önce driver komple kaldırdım üstte arkaşın belirttiği gibi
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam aynı sorun bende de birkaç sefer olmuştu işlemcim aynı ekran kartım xfx swift modeli güç seçeneklerinden ayarı nihai performansa çektim ekran kartı profilim performans modunda biostan resize bar açıp amd smartaccess memort aktifledim ayrıca amd software adrenalin 23.12.1 sürümünü kullanıyorum bu sürümü kullanmadan önce driver komple kaldırdım üstte arkaşın belirttiği gibi
şuan oynadığım oyunlarda takılma gibi bir sorun yok güncellemeyide birazdan yapıcam pek pc'ye vakit ayıramıyorum derslerden dolayı

• Beğen
Reaksiyonlar: Era.

batyu11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
batuhan karabiber
Aynı sorun birkaç gün önce LoL kurduğum için başıma geldi. r5 5600 + rx 6650xt windows 11 kulllanıyorum. Uzun yıllardır oynamam sadece yayın falan izlerim lol indireyim dedim indirmez olaydım lol indirdim kurdum pcde takılmalar başladı.Oyunda millete sordum yüklerken sıkıntı olmuş oyunu kaldır tekrar yükle dediler. Kaldırıp tekrar yükledim ne oyun düzeldi ne bilgisayar.Bugün format attım bios güncelledim hala aynı kafayı yiyecem gerçekten.

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,252
İsim
Sinan Aba

PC DONAIMSAL ÖZELLİKLERİ
Anakart:

Rdr 2, gow yada herhangi bir hikayeli oyunda oluyor mu?
valorant yada cs de oluyorsa online oyunlarda bu ikili çok uyumlu olmuyor aslında

hikayeli oyunlarda oluyorsa fps sabitle zaten monitor 60hz miş.

online oyunlarda oluyorsa yine fps sabitle eğer olmazsa Driver'a gir Oyun> Ekran> Virtual Super Resulation'ı aç ve oyun içi görüntüyü 1080p değilde 2k seç

batyu11

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
batuhan karabiber
valorant yada cs de oluyorsa online oyunlarda bu ikili çok uyumlu olmuyor aslında

online oyunlarda oluyorsa yine fps sabitle eğer olmazsa Driver'a gir Oyun> Ekran> Virtual Super Resulation'ı aç ve oyun içi görüntüyü 1080p değilde 2k seç
Hocam benim sadece oyunlarda değil masaüstünde bile yapıyor video izlerken ses cızırtılanıyor saniyeliğine mouse imleçi 15 fpse düşüyor falan değişik

MrCodeX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,252
İsim
Sinan Aba
Hocam benim sadece oyunlarda değil masaüstünde bile yapıyor video izlerken ses cızırtılanıyor saniyeliğine mouse imleçi 15 fpse düşüyor falan değişik
Sen bi format at bence 11 kullanıyorsan 10 at yada tam tersi

Era.

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
182
İsim
Serkan Barındık
Şu dediğim şekilde sürücüyü kaldırıp kur. Kurduktan sonra AMD ekran kartı profili varsayılanda kalsın. Hiçbir ayara dokunma.
1) Öncelikle https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-601 bunu indirin, ardından ekran kartınızın https://www.amd.com/en/support/grap.../amd-radeon-6700-series/amd-radeon-rx-6700-xt 24.2.1 sürümünü indirin.
2) İnternet bağlantınızı kesin, önce Amd Uninstallerı kullanın, güvenli moda girmek isteyecek uyarı olarak verdiği her şeye evet deyin, ardından (internet kablosunu takmayın halen), indirdiğiniz 24.2.1 sürümünü kurun ve sistemi yeniden başlatın. (Kurduktan sonra takabilirsiniz internet kablosunu.)
3) Masaüstü geldikten sonra Radeon Software'a girip oradan kullanıcı profilini Varsayılan olarak seçin ve başka ayara dokunmayın.

Merhaba dostum ilgin için çok teşekkür ederim. Dediklerini harfi harfine eksiksiz bir şekilde yerine getirdim. Daha sonra 3-4 el oyun attım ve hepsinde anlık donma problemi devam ediyor.

adrenaline deki özellikleri kapamanızı rağmen işe yaramıyorsa free sync kapatın monitörünüzün varsa eğer. yoksa adrenaline deki free sync'i kapatın. sorun genelde onlardan kaynaklı

Adrenalin Edition zaten varsayılan ayarlarında yani her özellik kapalı.

Aynı sorun birkaç gün önce LoL kurduğum için başıma geldi. r5 5600 + rx 6650xt windows 11 kulllanıyorum. Uzun yıllardır oynamam sadece yayın falan izlerim lol indireyim dedim indirmez olaydım lol indirdim kurdum pcde takılmalar başladı.Oyunda millete sordum yüklerken sıkıntı olmuş oyunu kaldır tekrar yükle dediler. Kaldırıp tekrar yükledim ne oyun düzeldi ne bilgisayar.Bugün format attım bios güncelledim hala aynı kafayı yiyecem gerçekten.

Dostum yazımda LoL olduğunu söylemiştim ama sanırım gözden kaçırdın. PS5 olduğu için bütün oyunları konsoldan oynuyorum PC'de sadece LoL yüklü ve LoL'den başka oyun oynamıyorum.

Yazımda FPS sabitlediğimden bahsetmiştim. Ayrıca monitörüm 1080 olduğu için 2K yapmak sıkıntı yaşatır mı?

Benim normal zamanlarda hiçbir sıkıntı olmuyor. Tek bir oyun var PC'de o da LoL ve ondan da anlık donmalar yaşıyorum. Geçen gün pentakill alacakken kastığı için penta atamadım mesela. Yani bazı maçlarda hiç olmuyor ama olduğu zamanda öyle bir yerde oluyor ki maç kaybettiriyor mili saniyelik bir donma.

Sen bi format at bence 11 kullanıyorsan 10 at yada tam tersi

Dostum değerli yorumun için teşekkür ederim ama keşke yazımı okusaydın. Format atmak, işletim sistemini değiştirmek, ram hataları içim memtest86 kullanmak, driver silmek tekrar yüklemek gibi bir çok yolu denedim. Hatta anakart ve ramleri soketlerinden çıkarıp soketlerini temizleyip tekrar bile taktım. Ama maalesef sorun çzöülmüyor.

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,892
İsim
Emre Zengin
Merhaba dostum ilgin için çok teşekkür ederim. Dediklerini harfi harfine eksiksiz bir şekilde yerine getirdim. Daha sonra 3-4 el oyun attım ve hepsinde anlık donma problemi devam ediyor.

Adrenalin Edition zaten varsayılan ayarlarında yani her özellik kapalı.

Dostum yazımda LoL olduğunu söylemiştim ama sanırım gözden kaçırdın. PS5 olduğu için bütün oyunları konsoldan oynuyorum PC'de sadece LoL yüklü ve LoL'den başka oyun oynamıyorum.

Yazımda FPS sabitlediğimden bahsetmiştim. Ayrıca monitörüm 1080 olduğu için 2K yapmak sıkıntı yaşatır mı?

Benim normal zamanlarda hiçbir sıkıntı olmuyor. Tek bir oyun var PC'de o da LoL ve ondan da anlık donmalar yaşıyorum. Geçen gün pentakill alacakken kastığı için penta atamadım mesela. Yani bazı maçlarda hiç olmuyor ama olduğu zamanda öyle bir yerde oluyor ki maç kaybettiriyor mili saniyelik bir donma.

Dostum değerli yorumun için teşekkür ederim ama keşke yazımı okusaydın. Format atmak, işletim sistemini değiştirmek, ram hataları içim memtest86 kullanmak, driver silmek tekrar yüklemek gibi bir çok yolu denedim. Hatta anakart ve ramleri soketlerinden çıkarıp soketlerini temizleyip tekrar bile taktım. Ama maalesef sorun çzöülmüyor.
Lol'ü DirectX 9'a çekip denedin mi?

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,892
İsim
Emre Zengin
Nasıl yapıldığını bilmiyorum. Ayrıca windows otomatik olarak DirectX9'u indirmiş midir?
Lol'ün oyun içi ayarlarında olması lazım. Tam yerini bilmiyorum. Grafikler kısmı falan varsa oraya bak. Oradan aktif et bakalım.

sfky9842

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
941
İsim
baba merhaba
Nasıl yapıldığını bilmiyorum. Ayrıca windows otomatik olarak DirectX9'u indirmiş midir?
bende de benzer sistem var ama aynı ekran kartı sadece sistemim ddr5 ram mhz düşür tekrar başlat sonra xmp geri aç bende böyle düzeldi şimdi akıcı bilgisayarım. tabii ben ramler çıkarıp geri taktim.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

• B1L0
    Hayırlı forumlar

Forum istatistikleri

Konular
1,022,674
Üyeler
162,046
Son üye
SerkanDoğan