Merhaba dostlar, Konu yanlış yerdeyse kusura bakmayın.
Daha önce teknoloji haberini yaptığım 1usmus un ClockTuner programı hakkında biraz daha basit şekilde, ve de 3300X, 3500X, 3600, 3600X, 3600XT gibi stock soğutucu ile cayır cayır yanan işlemcilere bir umut ışığının doğuşuna bakacağız.
Yaptığım Teknoloji Haberi:
Merhaba dostlar bu konuda yakında çıkıcak bu program hakkında biraz tartışmak istedim :): Ryzen İşlemciler İçin Performans Artırma Aracı: ClockTuner Temel olarak Zen 2 mimarili işlemciler için hazırlanan ClockTuner, düşük güç tüketimi ile performansı artırmayı vaat ediyor. Teknoloji...
donanimarsivi.com
Biliyorsunuz ki bu beşli stock soğutucu ile pek soğuyamıyor, kolayca 90 derecelere çıkmakta, ve bu durum işlemcinin frekans kısıp performans düşürmesine, aynı zamanda uzun vadede sıcak çalışmasından dolayı serin çalışmasına göre biraz daha kolay yıpranmasına neden oluyor.
1usmus ClockTuner programı ile otomatik olarak Zen 2 Ryzen işlemcilere (7nm olan Ryzen işlemciler) UV (UnderVolt) ve OC (OverClock) yapabilmeyi sunduğunu söylüyor, bir kaç test yapıldı ve videosu vs. çekildi ve Beta sürümü diyebiliceğimiz şekilde belli işlemcilere testi yapıldı, yaptığım haberde detayları mevcut.
Fakat testte hep Ryzen 9 gibi üst seviye işlemciler vardı, bende benim gibi daha alt seviye Ryzen 5 veya Ryzen 3 kullanan kişiler için test araştırması yaptım, ve Yuri Bubliy in twitter hesabında R5 3600 ün test değerlerini gördüm, değerler şöyle:
Alıntıyı görüntüle
Değerlere bir göz atalım, bende R5 3600 kullanıcısı olduğumdan bazı değerleri biliyorum ondan dolayı stock halinin 88W tükettiğini biliyorum, değerlerde de belirtilmiş.
Ardından Tunned edilmiş değerler ile default değerleri karşılaştıralım, ve oda ne !? İşlemci otomatik UV ve OC ile hem 88W dan 79W tüketime düşmüş (9W lık bu düşüş sıcaklıkta ciddi etki edebilir), hem de voltaj değeri 1.322V dan 1.225V a düşmüş, değerler çok güzel, tabii voltaj düşürdük şimdi performans düştümü ?
Hayır tam tersine !
System Default olarak 3662 puan almış (Altındaki 3605 puanlık R5 3600 ü anlamadım her halde hazır değer), Tunned edilmiş hali ise 3931 puan almış, bu puan artışı mükemmel ! Otomatik olarak yapılan UV ve OC ile R5 3600 işlemci stock olan 3600X ve 3600XT den daha iyi performans vermiş, Ve bu program ücretsiz olucak !
Bu şekilde R5 3600 e %10 daha az güç tüketimi sağlanıp %7 bir performans artışı sağlanmış, tabii bu performans artışı durumu 3600X ve 3600XT içinde geçerli.
Kısacası cayır cayır yanan bu işlemcilerimiz artık rahatlayabilir hatta soğutucu masrafından kurtulabilir, hemde ücretsiz bir yazılım ile otomatik olarak !
Gerçekten çok umut vaad eden bir program, bu eylül ayında çıkması bekleniyor, bu ay güzel geçicek gibi
Merak ettikleriniz konu altına yazabilirsiniz.