benimde aslında lise 1 e kadar derslerim iyiydi hiç hep takdir aldım fakat 10.sınıfa alışamadım o yüzden sadece diploma almak ve babamın yanında çalışmak için meslek istiyorum
benimde aslında lise 1 e kadar derslerim iyiydi hiç hep takdir aldım fakat 10.sınıfa alışamadım o yüzden sadece diploma almak ve babamın yanında çalışmak için meslek istiyorum
Meslek lisesi öğrencisiyim. Şimdiye kadar sadece benim sınıfıma Anadoludan geçen 10'a yakın öğrenci oldu. 7 tanesi başka bir okula gitti, gittikleri okul anadolu lisesiydi.
Özellikle ilgisi olup da anadoludan geçen çoğu kişi hayal kırıklığıyla dönüyor. Özellikle 11. Sınıftan sonra çoğu alanda bölüm derslerinin müfredatı aşırı yayık, normal şartlarda kendiniz bilgisayar başında haftada 4 saat harcayarak öğrenebileceğiniz bir şeyi okulda 18-20 derste öğretiyorlar. Eğer gidilecek olan meslek lisesi özel okuldan dönme bir lise değilse özellikle okulun genel kalitesi rezalet oluyor. Bunu genel olarak söylüyorum çünkü şimdiye kadar 4 farklı meslek lisesinde okudum. Geneli bu şekilde.
Özellikle Motor gibi deneyim, tecrübe isteyen bir bölüm için 9. sınıftan beri bir eğitim alınıyor. En temeli ise 10. Sınıfta başlıyor. Eğer geçilecek okul puanla alım yapan bir meslek lisesi değilse (öyle nitelikli teknik liseler var) sıkıntı. 10. Sınıfta geçilecekse şimdi geçilmesi en mantıklısı. İkinci dönem veya 11. Sınıfta geçersen çok zorlanırsın.
Meslek öğrenmek daha mı mantıklı. Evet. Ama meslek liseleri dışarıdan göründüğü gibi değil.
10. Sınıfa kadar her şey normalken 11. Sınıfa geçildiğinde ne fizik ne kimya ne de doğru düzgün bir matematik dersi görülüyor. Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik olmuyor. Temel Matematik dersi işleniyor. Bu temel matematik de TYT'de pek bir işlev görmüyor. Ben 11. Sınıfım, henüz ne türev ne integral biliyorum.
Ayrıca özellikle öğretmenler durumu çok çarpıtarak aktarıyor. Meslek lisesi kimin için avantajlıdır biliyor musunuz?
Düzgün bir liseye yerleşemeyip mesleğe düşenler, babasının veya amcasının işyeri olup nasıl olsa orada çalışacağım diyerek öylesine okuyanlar. Babası esnaf olup liseyi bitirmek için okuyanlar. Arkasında ailevi olarak güzel bir sermayesi olup ustalık belgesi almak ve işyeri açmak için gidenler. Öylesine tercih yazıp gidenler.
Ve en son tayfa, dershane için gidenler.
Dershane için gidenlerin ortak noktası, okulunda "alanının" açık lisesi açılmışsa oraya yazılırlar, (Bildiğimiz açık liseden farklıdır bu) sonra gider dershaneye yazılırlar. Haftanın örnek veriyorum 4 günü dershaneye gider. Akşamları da okula uğrar açık lise için. Bu şekilde devam eder.
Günümüzde meslek lisesinin çok bir avantajı yok. Evet ben bu sektörde kendimi geliştireceğim, üniversite sınavına bireysel olarak çalışacağım diyorsanız (ki zaman çok kısıtlı) ve bu yoğun, sıkıcı tempoya katılabilecekseniz geçebilirsiniz.
Ben ilkokuldan beri meslek liselerinde okuyorum babam sağ olsun, hep götürür getirirdi beni. 3 yıllık (11. sınıfım) meslek lisesi eğitimimi birkaç gün sonra Mesleki Eğitim Merkezi üzerinden alıp, bir yandan sektörde çalışıp bir yandan paramı kazanıp aynı zamanda dershaneye giderek geçireceğim.
Normalde bahsettiğim bu Mesleki Eğitim Merkezleri okulda sorun çıkartan, notları düzgün olmayan, Vasıfsız öğrencilerin gönderildiği bir yer. Okul yönetimi açıkça bunu söylüyor ki gerçekten öyle. Aklı düzgün çalışıp da buraya (MESEM) giden ben hariç kimse tanımıyorum okulumdan.
Başta ben de her ne kadar üniversite tarafına pek gerekli bakmasam da özellikle erken yaşta sektöre katıldıysanız sizin için fazlasıyla zorunlu oluyor. Tabi bahsettiğim konu babasının, amcasının dükkanında keyfi olarak çalışacakları kapsamıyor.
Alın size meslek liselerinin gerçek yüzü. Sevimsiz bir ortam. Gitmek istemeyeceğiniz bir yer.
Mesaj otomatik birleştirildi:
En basitinden ben bilişim okuyorum. Haftada toplam 18 saat 3 ayrı meslek dersimiz var ON SEKİZ. Şu anda ara tatildeyiz gördüğünüz üzere, haftaya okullar açılacak. Ve Photoshop'ta bizim öğrendiğimiz tek şey dikdörtgen açıp içerisine hazır vektör atıp dosya ayarlarını düzenlemek falan filan. Sınavda neyin nasıl yapıldığını değil shortcutların adını soruyorlar. Ben Mobil Uygulama görmek istemiyorum mesela ama görüyorum. Belki benim ilgi alanım grafik ve web tasarım ama ben aynı zamanda mobil uygulama da görüyorum niye? Sistem çok saçma.
Kendim PS biliyorum. HTML, CSS gibi birçok şeyi de internetten öğrenebiliyoruz günümüzde.
Ben asıl bilişime geçerken istediğim dal Ağ Sistemleri ve Anahtarlamaydı. Koca İzmir'de sadece birkaç okulda olduğundan, onlar da çok kötü okullar olduğundan gitmedim. Ağ Sistemleri ve Anahtarlama okuyanların özellikle anlaşmalı olduğu yerler oluyor. Kimisi datacenter'a kimisi telekom'a gönderiliyor staj için. Bunlar sadece örnek.
8 sene özel okullarda okudum, çok az pratik yapmama rağmen B2 seviyesinde ingilizcem var. Dil ve genel kültür bilgimden memnunum. Ama emin olun bu tür külüstür liselere düşmek istemezdim. Keşke LGS'de karantinayı avantaja çevirip güzelce çalışarak daha iyi bir puan çıkarsaydım diyorum.