Neler Yeni

Çözüldü✓ Anakart kırmızı sarı ışık yanıyor

fenerlimühendis

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
668
İsim
Ahmet Hakan
hocam uyumlu mu? bilmiyorum ben pek anlamıyorum açıkcası itopyaya gittim bugün istedigim seyleri soyledim onlar ayarladı
DDR5 yeni bir platform. RAM seçebilir belki. Ya da RAM arızalı olabilir. Sen önce yarın görüntü aldığın konfigürasyona getirip dediğim şekilde CMOS reset yap. Olmazsa birinden DDR5 RAM ödünç alıp test etmeye çalış.

ipkiwa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Bora
DDR5 yeni bir platform. RAM seçebilir belki. Ya da RAM arızalı olabilir. Sen önce yarın görüntü aldığın konfigürasyona getirip dediğim şekilde CMOS reset yap. Olmazsa birinden DDR5 RAM ödünç alıp test etmeye çalış.
Hocam bu teknolojik aletlerde ne nazlı çıktı dediginiz gibi yapıcagım ram slot 1 de cmos reset
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam birde aklıma geldi açıldıgında ekranda 4800 mhz yazıyordu ortada ama sagda ramin bilgilerinde 5600 yazıyordu bende bios ayarı cart curt yapmak gerekiyor diye slot 1 i secip expo tıkladim kaydedip ciktim sonra boyle oldu

o kadar detaylı bilmiyorum hocam bende aynı sorunu yaşadım bunları yaptım düzeldi ondan söyledim
Keşke sizi dinleyip xmp yapsaydım

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
64
İsim
Merlin
Hocam bu teknolojik aletlerde ne nazlı çıktı dediginiz gibi yapıcagım ram slot 1 de cmos reset

Hocam birde aklıma geldi açıldıgında ekranda 4800 mhz yazıyordu ortada ama sagda ramin bilgilerinde 5600 yazıyordu bende bios ayarı cart curt yapmak gerekiyor diye slot 1 i secip expo tıkladim kaydedip ciktim sonra boyle oldu

Keşke sizi dinleyip xmp yapsaydım
Korkmayın hocam ya yeni ekipmanlar arıza çıkarsa iade veya değişim istersiniz

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Ne yaptın çözebildin mi ? Yardımcı olayım açılmadıysa. Sorununu da kısaca anlatır mısın bana sistem özelliklerini belirterek.

1caagri

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Çağrı bozdemir
Hocam bios pilini çıkar ve 10 saniye bekle fiş prizde takılı olmasın bu işlemi dene bi de .

ipkiwa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Bora
Cmos reset denedim simdi pinlere tornavida degdirerek olmadi bios pilini cikarıcam simdide öyle denicem

EREN PC

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
162
İsim
EREN
Ddr5 ram sıkıntısı yaşıyosun tek slot ram dene yada ramleri iade et tahmin edim msı anakart kulanıyon

ipkiwa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Bora
Ddr5 ram sıkıntısı yaşıyosun tek slot ram dene yada ramleri iade et tahmin edim msı anakart kulanıyon
Evet msi anakart hocam bios pilinin çentigine bastirdim tamamen firlamadi videodaki gibi biraz kalkti sadece ve alınmıyo normalmi

Çıkardım bios pilini 5 10 dk beklicem düzelmez ise ram arızasımıdır kesin

Ne yaptın çözebildin mi ? Yardımcı olayım açılmadıysa. Sorununu da kısaca anlatır mısın bana sistem özelliklerini belirterek.
sistem özellikleri
Msi 4070super 2x
Msi pro a620m-e
Ryzen 5 7600
Kingston cl36 16 gb 5600

Sistemi kurdum ilk basta açılmadı kirmizi sari yandi bende rami 2.slottan 1. Slota aldim ve açildi sonra biosdan expoya basip 1.slotu sectim flashi taktim win 11 aticaktim kaydedip çıktım tekrsr aynisi oldu kırmızi sari ışık yanıyor acılmıyor

Arkadaşlar yaptım bios pilini çıkar tak yapınca allahın rızasi icin su bios ekranında yapmam gereken bir durum varmı tekrsr birsey olmasın

Son düzenleme:

ipkiwa

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Bora
1000032172.jpg

Ekran böyle

EREN PC

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
162
İsim
EREN

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Evet msi anakart hocam bios pilinin çentigine bastirdim tamamen firlamadi videodaki gibi biraz kalkti sadece ve alınmıyo normalmi

Çıkardım bios pilini 5 10 dk beklicem düzelmez ise ram arızasımıdır kesin

sistem özellikleri
Msi 4070super 2x
Msi pro a620m-e
Ryzen 5 7600
Kingston cl36 16 gb 5600

Sistemi kurdum ilk basta açılmadı kirmizi sari yandi bende rami 2.slottan 1. Slota aldim ve açildi sonra biosdan expoya basip 1.slotu sectim flashi taktim win 11 aticaktim kaydedip çıktım tekrsr aynisi oldu kırmızi sari ışık yanıyor acılmıyor
2 slot olan giriş seviyesi bir anakartta AM5'te sorun yaşaman aslında normal. Çünkü AMD tarafında bu AM5 maalesef beklenildiği kadar stabil değil. Anakart-Ram uyumu kabus olabiliyor kullanıcılar için. Ram 1.slotta kalsın EXPO/XMP kapat ve biosa gir.
-BIOS Güncelle
Aşağıdaki ayarlar biostaki Advanced veya overclocking sekmesinde yer alır.

-BIOS Ekranında EXPO/XMP aç fakat kaydetme
-DRAM Configuration kısmından gecikmeleri not al veya resmini çek hepsini.
-Ana sayfaya geri dön ve EXPO/XMP kapat.
-Manual olarak DRAM MHZ 5600 yap
- MEM VDD/CPU VDDIO/ MEMVDDQ voltajlarını manual olarak 1.40v yap.
-CPU Soc Voltage Mode [ Override veya AMD Overclocking ] seçip 1.20v yap.
-Kaydettiğin gecikmeleri elinle tek tek DRAM Configuration kısmından gir.
-DIV Mode : UCLK=MCLK yap
-FCLK hızını 1866-1867 hangisi varsa onu yap.

Bulman kolay olsun diye bios arama çubuğuna yazarak bul :
Gear Down Mode : Enable
Power Down Mode : Disable
Memory Context Restore : Disable

Bu işlemleri yapma sebebimiz, bazen anakartın QVL listesinde ram modeli yazsa bile gerçekten uygun olmayabiliyor özellikle EXPO/XMP profilleri çok sakat dengeli çalışmıyor. O yüzden kapatıp manuel ayar çekiyoruz.

Expo aç Memory Context Restore ayarını aç

Bios güncele önce
MCR ayarı sistemin daha hızlı açılmasını sağlayan ama genelde stabiliteyi bozabilen bir ayar. Arkadaşın sistemi biosta crash veriyor zaten sistem stabil değil ki ben hiçbir sistemde MCR ayarını aktif edilmesini önermiyorum. Fazladan 30 saniye 1-2dk lık pc nin yavaş açılması stabiliteden çok daha önemsiz.

Top Bottom