DDR5 yeni bir platform. RAM seçebilir belki. Ya da RAM arızalı olabilir. Sen önce yarın görüntü aldığın konfigürasyona getirip dediğim şekilde CMOS reset yap. Olmazsa birinden DDR5 RAM ödünç alıp test etmeye çalış.
DDR5 yeni bir platform. RAM seçebilir belki. Ya da RAM arızalı olabilir. Sen önce yarın görüntü aldığın konfigürasyona getirip dediğim şekilde CMOS reset yap. Olmazsa birinden DDR5 RAM ödünç alıp test etmeye çalış.
sistem özellikleri
Msi 4070super 2x
Msi pro a620m-e
Ryzen 5 7600
Kingston cl36 16 gb 5600
Sistemi kurdum ilk basta açılmadı kirmizi sari yandi bende rami 2.slottan 1. Slota aldim ve açildi sonra biosdan expoya basip 1.slotu sectim flashi taktim win 11 aticaktim kaydedip çıktım tekrsr aynisi oldu kırmızi sari ışık yanıyor acılmıyor
Mesaj otomatik birleştirildi:
Arkadaşlar yaptım bios pilini çıkar tak yapınca allahın rızasi icin su bios ekranında yapmam gereken bir durum varmı tekrsr birsey olmasın
Evet msi anakart hocam bios pilinin çentigine bastirdim tamamen firlamadi videodaki gibi biraz kalkti sadece ve alınmıyo normalmi
Çıkardım bios pilini 5 10 dk beklicem düzelmez ise ram arızasımıdır kesin
sistem özellikleri
Msi 4070super 2x
Msi pro a620m-e
Ryzen 5 7600
Kingston cl36 16 gb 5600
Sistemi kurdum ilk basta açılmadı kirmizi sari yandi bende rami 2.slottan 1. Slota aldim ve açildi sonra biosdan expoya basip 1.slotu sectim flashi taktim win 11 aticaktim kaydedip çıktım tekrsr aynisi oldu kırmızi sari ışık yanıyor acılmıyor
2 slot olan giriş seviyesi bir anakartta AM5'te sorun yaşaman aslında normal. Çünkü AMD tarafında bu AM5 maalesef beklenildiği kadar stabil değil. Anakart-Ram uyumu kabus olabiliyor kullanıcılar için. Ram 1.slotta kalsın EXPO/XMP kapat ve biosa gir.
-BIOS Güncelle
Aşağıdaki ayarlar biostaki Advanced veya overclocking sekmesinde yer alır.
-BIOS Ekranında EXPO/XMP aç fakat kaydetme
-DRAM Configuration kısmından gecikmeleri not al veya resmini çek hepsini.
-Ana sayfaya geri dön ve EXPO/XMP kapat.
-Manual olarak DRAM MHZ 5600 yap
- MEM VDD/CPU VDDIO/ MEMVDDQ voltajlarını manual olarak 1.40v yap.
-CPU Soc Voltage Mode [ Override veya AMD Overclocking ] seçip 1.20v yap.
-Kaydettiğin gecikmeleri elinle tek tek DRAM Configuration kısmından gir.
-DIV Mode : UCLK=MCLK yap
-FCLK hızını 1866-1867 hangisi varsa onu yap.
Bulman kolay olsun diye bios arama çubuğuna yazarak bul :
Gear Down Mode : Enable
Power Down Mode : Disable
Memory Context Restore : Disable
Bu işlemleri yapma sebebimiz, bazen anakartın QVL listesinde ram modeli yazsa bile gerçekten uygun olmayabiliyor özellikle EXPO/XMP profilleri çok sakat dengeli çalışmıyor. O yüzden kapatıp manuel ayar çekiyoruz.
MCR ayarı sistemin daha hızlı açılmasını sağlayan ama genelde stabiliteyi bozabilen bir ayar. Arkadaşın sistemi biosta crash veriyor zaten sistem stabil değil ki ben hiçbir sistemde MCR ayarını aktif edilmesini önermiyorum. Fazladan 30 saniye 1-2dk lık pc nin yavaş açılması stabiliteden çok daha önemsiz.