Anakartın detayları ?

4JAVEXX

80+
Reaksiyon skoru
119
Neredeyse her anakart incelemesinde yada anakart kutusu üstünde yada daha başka yerlerde duymuşuzdur "Anakartın vrm dizilimi böyle, Anakartın faz yapısı şöyle diye"

Peki bu Vrm ve Faz yapısı anakartta ne işe yarar ?
Ne kadar fazlaysa o kadar iyi midir ?
Cevapları bekliyorum :)

CPU beslemesi, ne kadar iyi ise o kadar OC potansiyeli vardır diyebiliriz.

peki bu vrmlerin mosfetlerin faz yapıalrının çeşitleri var mı
Biraz göreceli.
MOSFET ve power stage olarak ayrılabiliyor, mesela X anakartında High Side FET ve Low Side FET varken diğer Z anakartında sadece power stage olabiliyor.
High ve Low Side FET'leri olan anakart:
1600448644532.png

Normal Power stage olan anakart:
1600448678881.png

yada anakart alırken nasıl anlıyacağız iyi olup olmadığını
İnternette o soket için VRM düzey listeleri bulunuyor, oradaki listelerden bakabilirsin, aklında bir şeyler canlanır.
Veya bana sorabilirsin.

Bir de sana şu konulara bakmanı öneririm, açıklayıcı bilgiler var.
Ben de çok ifade edemedim, çok iyi de bildiğim söylenemez.

@crazyreign verdiğin bilgiler gerçekten yeterince tatmin etti fakat aklımda hala bi kaç soru işareti var overclock için bi anakartta vrm yapısı nasıl olmalı çok mu olmalı yada az olup amperi mi yüksek olmalı
(Mesela yüksek overclocclar için Z77 Anakart arıyorum ve karşıma AsRock Z77 Pro3 Çıktı fakat VRM Soğutması çok kötü olduğunu 85 dereceye kadar çıktığını okudum ve bunun yanında 4+1 faz yapısı avrmış daha fazla detay bilmiyorum sence bu yüksek overclocklar için nasıl bi anakart ?)

overclock için bi anakartta vrm yapısı nasıl olmalı çok mu olmalı yada az olup amperi mi yüksek olmalı
O kullanılan MOSFET'lere bağlı.
Her zaman yüksek faz daha iyi olur diye bir şey yok, ama genel olarak yüksek olması iyi :D.
(Mesela yüksek overclocclar için Z77 Anakart arıyorum ve karşıma AsRock Z77 Pro3 Çıktı fakat VRM Soğutması çok kötü olduğunu 85 dereceye kadar çıktığını okudum ve bunun yanında 4+1 faz yapısı avrmış daha fazla detay bilmiyorum sence bu yüksek overclocklar için nasıl bi anakart ?)
O kadar eski anakartların VRM'i hakkında pek bir bilgim yok maalesef.

Biraz göreceli.
MOSFET ve power stage olarak ayrılabiliyor, mesela X anakartında High Side FET ve Low Side FET varken diğer Z anakartında sadece power stage olabiliyor.
High ve Low Side FET'leri olan anakart:
Alıntıyı görüntüle
Normal Power stage olan anakart:
Alıntıyı görüntüle

İnternette o soket için VRM düzey listeleri bulunuyor, oradaki listelerden bakabilirsin, aklında bir şeyler canlanır.
Veya bana sorabilirsin.

Bir de sana şu konulara bakmanı öneririm, açıklayıcı bilgiler var.
Ben de çok ifade edemedim, çok iyi de bildiğim söylenemez.
18 yasinda bunlari nasil ögrendin mesleğin falan mi instadada sürekli pc bilesenleriyle oynuyorsun

Kral yoruyorum seni ama High Side Fet ve Low Side Fet nedir ? Ne zamandan beri kullanılıyo ? Power stageden farkı nedir ?

Kral yoruyorum seni ama High Side Fet ve Low Side Fet nedir ?
Uzun konu ya o, ben de o konu hakkında aşırı bilgiliyim diyemem.
Ne zamandan beri kullanılıyo ?
Bayağıdır var.
Power stageden farkı nedir ?
Faydaları zararları ne bilmiyorum ama anakart üzerinde 1 tane MOSFET oluyor her faz için, çip gibi gözüken şey o.
Low ve High side olanlarda iki çip var mesela.

Uzun konu ya o, ben de o konu hakkında aşırı bilgiliyim diyemem.

Bayağıdır var.

Faydaları zararları ne bilmiyorum ama anakart üzerinde 1 tane MOSFET oluyor her faz için, çip gibi gözüken şey o.
Low ve High side olanlarda iki çip var mesela.
tamam kral vallaha anakart hakkında ki neredeyse tüm soru işaretlerim kalktı sağ ol

Faz bileşenlerinin görevi anakartına giriş yapan voltajın işlemci tarafından istenen şekilde sabit stabil olmasını, işlemcinin yüksek voltaj istediği durumlarda en hızlı şekilde ve tam olarak o voltajı sağlamak, idle durumunda ise voltajı düşürerek işlemcinin yorulmasını önlemek ve güç tasarrufu sağlamaktır.
Mosfet: Güç ihtiyacını hassas bir şekilde ayarlamaktan sorumludur
Bazı mosfet dizileri tek yonga halindeyken bazıları yüksek voltaj ve düşük voltajdan sorumlu olacak şekilde çift yonga halindedir.
Choke coil: Boğucu bobinler (hani şu kare kutucuklar) işi karta giriş yapan voltajı elektriksel parazitlerden arındırarak işlemciye ulaştırmaktır.
Faz hattı ne kadar fazla ve kuvvetli ise özellikle işlemci ve belleklere giden voltaj o kadar stabil ve elektriksel parazitten bir o kadar arındırılmış olur, aynı zamanda kendi üzerlerinden geçen yük miktarıda pay edilerek azalır.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,217,713
Üyeler
197,258
Son üye
Resbaak
Geri