"Kendini havalı sanmak için seçilen 'şey'." sözü beni her gördüğümde çok üzüyor. Evet, bir kesim var ki hiçbir şey bilmeden, araştırmadan izlediği filmlerin ya da duyduğu birkaç şeyin gazına gelerek Ateist oluyor ama bunu direkt her Ateist'e damga vurmak yanlış.
Bu konuları ele alan, Tanrı denen varlığın gerçek olup olmadığını, gerçek olduğuna nasıl inanacağımızı, gerçek olmadığına nasıl inanacağımızı anlatan kitaplar ve araştırmacıların/felsefecilerin sunduğu kaynaklar var. Bu kaynaklara/kitaplara göz attığınızda aklınızdan geçen düşünceler ve yorumlamalarınız zaten sizi kendi kafanız içinde sorguladığınız o "Tanrı" denilen varlık ile ilgili inancınıza götürecektir.
Nasıl ki bir Ateist için "Hiç Kur'an okumadan cahil cahil konuşuyorlar." diyorsanız, aynısını bir Müslüman ya da Hristiyan'a gidip "Hiç bilimsel kaynakları araştırmamış, kitap okumamış." demek de mümkündür. İşin özünde hiçkimse belli bir araştırma yapmadan "bir inanca sahibim" dememelidir.
Kimse şuna karşı çıkmayacaktır eminim: ülkemizdeki Müslüman kişilerin çoğu Kur'an okumamış, araştırma yapmamış, sorgulamamış ve direkt toplumun baskısı ya da çevresel faktörler nedeniyle Müslüman kişilerdir. Buna karşı çıkıyorsanız, kendinizi kandırıyorsunuzdur. O yüzden lütfen kimse kimseye çıkıp da "Senin inancın neden bu?" diye yargılamasın. Nasıl ki bir Müslüman bir Ateist'e gidip "E bu dağları kim yarattı?" gibi saçma ve hiçbir kanıta sürüklemeyen sorularla onu devirmeye çalışıyorsa, aynı şekilde bir Ateist gelip "Milyarlarca yıldır süren ve hala daha devam eden yer kabuğunun hareket edip çatlaması sonucu yüksek sıcaklıktaki magmanın yüzeye ulaşıp temas ettiği suyu taşlaştırarak sert kayalardan oluşan "dağ" dediğimiz oluşumları oluşturma hareketi sayesinde dağlar oluşur." deyip karşıdakini devirmeye çalışabilir. Ateist kişi bunu yaptığında onu dövmek ya da ona sövmek gerekmez.
Hiçbir teorinin, inancın kesinliği yoktur. Herkes kendi dinine, inancına göre yaşayabilir. Bunun sonucuna da kişi kendisi katlanır. Ama Tanrı vardır, ama Tanrı yoktur. Fark etmez.