Omnissiah
80+ Bronze
Bir bıçak için en sağlıklı restorasyon ve keskinleştirme yöntemi bileme taşıdır zira bileme taşı hem ıslak kullanılması hem çeliği düzgünce alması nedeniyle en iyi sonuçları alabileceğiniz yöntemdir. Burada makineyle hemen biletmenin yanlış olduğunu bilmenizi istiyorum çünkü makine sürtünmenin sonucunda bıçağınızın çeliğine ısı verir bu ısı ise çeliğin suyu kaybetmesine dolayısıyla bıçağınızın uzun vadede kırılmasına neden olmaktadır. Onun için kaliteli bir taşa maksimum 500-900 lira vererek onu en az 5 sene kullanabilirsiniz. Burada masatla yapıyorum işte bileme aletiyle yapıyorum diyenlere şunu söylemeliyim siz bıçağınıza uzun vadede zarar veriyorsunuz zira özellikle bileme aleti sizin bıçağınızın çeliğini soyarak tırtıklı hale getiriyor
GRİT SEVİYELERİ NEDİR?
Taşlarımızın üzerinde grit numaraları vardır ve bunların işlevlerini size anlatacağım ki hem paranızdan olmayın hem vakit kaybetmeyin.
Öncelikle 120-320 grit taşlar genelde artık ağzı iyice kırılmış bütün keskinliğini kaybetmiş yani oldukça eski veya hasarlı bıçakları onarmak üzerinde ki kötü çeliği hızlıca soyup yeni bir ağız açmak ve bilemeye hazır hale getirmek için kullanılır ki eğer bıçağınız çok eski ve iyice körelmiş değilse bu grit seviyesinde ki bir taşı almanızı önermem zira bu seviye taşlar bıçakları onarıp sonra bilemeye ve parlatmaya hazırlamak için kullanılır ki çoğu bıçak hasarlı değil sadece körelmiş olduğu için bu grit seviyesini geçiyoruz arkadaşlar. Eğer ağır hasarlı bıçağınız yoksa bunu almanıza gerek yok.
400-800+ grit taşlar ise artık yavaş yavaş bıçağınızın ağzına son dokunuşları yapıp keskinleştirme işlemine geçtiğiniz aralıktır bıçağınızı ayna gibi parlak ve keskin yapmaz ama ağzı artık son dokunuşlar için hazırlar ve evet ucuz grit taşları genelde bu aralıktadır bıçağınıza keskinlik sağlar mutfak bıçakları için idealdir aşırı keskinlik vermez ama yeterlidir ucuzdur. Burada yerli marka çitlembik bileme taşı alabilirsiniz
600-1000+ aralıkta taşlar işte bıçağınızı yavaş ama güzel bir keskinliğe getirmeye yarayan aralıktır, bilemesi yavaştır zira grit derecesi arttıkça bıçağı bileme hızı düşer ve ekonomik olarak uygun taşlardır burada size yerli üretim makita bileme taşını önerebilirim iyi bir performansı var sizin işleriniz görecektir fiyatı da uygundur
1000-2000+ taşlar ise artık bıçağınızı jilet ayarında bir keskinlik seviyesine ulaştırmak için kullanılır ki bu taşlarla yapacağınız bir çalışma sizin bıçağınızı adeta yepyeni bir hale getirecektir ki bıçağım jilet gibi olsun diyorsanız bu ayar size yeterlidir daha üstüne çıkmaya gerek yok. Bu taşlar oldukça keyiflidir japon taşlarını tercih edebilirsiniz ama oldukça yavaştır sabırlı olmanız ve açıyı iyi ayarlamanız baskıyı iyi kurmanız lazım ki bıçağınız ve taşınız uzun ömürlü olsun. Taş olarak japon üretimi rox marka şu taşı öneriyorum gayet tatmin edecektir eğer jilet ayarında bir şey istiyorsanız
2000-6000+ bu ayarda ve üst taşlar artık tiktokta gördğünüz işte bıçağı kağıdın zerine koyup yağ gibi kesen, ayna gibi parlayan bir yüzeye sahip bıçakları oluşturmak için kullanılır en üst grit seviyesidir eğer jiletin bir üstü yani ayna gibi parlayan aşırı keskin bir bıçak için bu ayarda bir aralığı kullanabilirsiniz ama bence bir yerden sonra bu kadar üste çıkmanıza bence gerek yok fakat ayna gibi parlayan kılıç gibi keskin bir aralık için bu taşları alabilirsiniz fakat dediğim gibi bir alt grit seviyesi gayet keskinlik için yeterli. Burada yine japon taşı olan zaika bileme taşını alabilirsiniz
bileme nasıl yapılır
Son düzenleme: