Neler Yeni

Bilgisayar boot süresi ( açılış hızını ) nasıl arttırabilirim?

Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
İsmail
Merhabalar bilgisayarımın açılış hızını bir nebze arttırmak isterim, bios üzerinden fast boot özelliği açık. açmadan önce 16.2 saniyede açılırken bu özellik sayesinde 5.4'e inmiş bulunmakta. ancak birkaç araştırma daha yaptıktan sonra bir forumdaki bir yazıyı gördüm. ama güvenilir mi değil mi bilemedim o yüzden size yazıyorum.
- Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOp timizeFunction" anahtarına gidin, burada "Enable" adındaki string anahtarı bulun ve değerini "Y" yapın. Bu açılış zamanını hızlandırma da yardım edecektir.

- Menülerin daha hızlı açılmasını istiyorsanız Regedit'e girip
"HKEY_CURRENT_USER\Control Panel \Desktop" anahtarına gidin ve "MenuShowDelay" değerini "1" yapın.

- Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\PriorityControl" anahtarına gidin, burada sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyin isim olarak ta "IRQ8Priority" deyin ve değerini "1" yapın.

- Windows XP'de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelliği kapatmak için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\FileSystem" anahtarına gidip "NtfsDisableLastAccessUpdate" değerini bulun ve değerini "1" yapın.

- NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde "NTFS Check"e yapacağınız ufak ayarla bilgisayarın açılışını hızlandırabilirsiniz. "CHKNTFS" komutu "AUTOCHK" başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı 4 saniyeye düşürmeniz mümkün, bunun için komut satırına "CHKNTFS/T:4" yazmanız yeterli böylece "AUTOCHK" süresi 4 saniye olacaktır.

- Windows XP'nin açılışını hızlandırmak için Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan ve üzerine tıklayarak yükleyebileceğiniz Bootvis isimli aracı kullanabilirsiniz. Kuruluma ihtiyaç duymayan programı kullanmak için arşiv dosyasını açmanız yeterli olacaktır. Bootvis'i çalıştırın ve Trace/Next Boot+Driver Delays komutunu çalıştırın. Son olarak ayarlar üzerinde değişiklik yapmadan OK düğmesine tıklayın. Bootvis, sistemi yeniden başlatacak ve ardından açılış işlemini analiz edecektir. Aynı zamanda sistemin açılışındaki her bir adımı grafik olarak da görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra elde edilen sonuçlar doğrultusunda açılışın düzenlenmesi için Trace/Optimize System komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda Windows XP bir kez daha yeniden başlatılacak ve açılış işlemi optimize edilecektir. Bundan böyle işletim sisteminiz, daha öncekine kıyasla biraz daha hızlı açılacaktır.

Edit:

NOT: Bilgisayarım'a sağ tıklayıp, Özellikler > Gelişmiş > Başlangıç ve Kurtarma Ayarları > İşletim sistemleri listesini gösterme süresi 1 saniye, onun bir altındaki seçeneği de 1 saniye olarak ayarlayın...

Ayrıca msconfig > Başlangıç ayarlarını da sık sık yapın

Bu yazıyı gördüm sizce işe yarar mı? güvenilir mi? ve sizin bildiğiniz başka ayarlar vs var mı? Teşekkürler.

Revainer

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Merhabalar bilgisayarımın açılış hızını bir nebze arttırmak isterim, bios üzerinden fast boot özelliği açık. açmadan önce 16.2 saniyede açılırken bu özellik sayesinde 5.4'e inmiş bulunmakta. ancak birkaç araştırma daha yaptıktan sonra bir forumdaki bir yazıyı gördüm. ama güvenilir mi değil mi bilemedim o yüzden size yazıyorum.

Bu yazıyı gördüm sizce işe yarar mı? güvenilir mi? ve sizin bildiğiniz başka ayarlar vs var mı? Teşekkürler.
Hocam 5.4 saniye olmuş daha ne istiyorsunuz. :D

Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
İsmail
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam 5.4 saniye olmuş daha ne istiyorsunuz. :D
haklısınız ama bukadar ayar varken ve açılma hızını arttırabilecek potansiyel varken neden yapmayayım diye düşündüm, çünkü sadece boot süresi 5.4 saniye ancak 5-6 saniye de hoşgeldiniz ekranından önce gelen siyah ekranda kalıyor.
1625916771330.png

Bu sadece boot yapma süresi

Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
İsmail
Biraz para biriktirip M2 SSD ye geçebilirsiniz
ssd'min performansı azalınca almayı düşünüyorum ancak yukarıda alıntı yaptığım mesaj hakkında cevabımı alamadım, denemekten zarar gelir mi? veya işe yarar mı

Akiran

80+ Silver

Bu tarz kayıt defteri yöntemlerini denemenizi tavsiye etmem. 5 saniye gayet iyi bir süre, kaliteli bir M.2 SSD'ye geçmek süreyi azaltabilir.

Dahası  
Reaksiyon skoru
84
İsim
İsmail
Bu tarz kayıt defteri yöntemlerini denemenizi tavsiye etmem. 5 saniye gayet iyi bir süre, kaliteli bir M.2 SSD'ye geçmek süreyi azaltabilir.
peki, 5 saniye sadece boot süresi bu güzel bir süre ama hoşgeldiniz ekranından önce gelen siyah ekran 5-6 saniye sürüyor. bunu nasıl azaltabilirim?

21ebu

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
279
İsim
Ebubekir
ssd'min performansı azalınca almayı düşünüyorum ancak yukarıda alıntı yaptığım mesaj hakkında cevabımı alamadım, denemekten zarar gelir mi? veya işe yarar mı
Ufak bir hata da sistem bozulabilir, önermem hem 5 saniye oldukça iyi bir süre

zaq aura

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
823
İsim
Mert
1625922353187.png

Benim bu sistemle böyle agalar normal mi ?

yigitrocks

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,309
İsim
Yiğit Aralim
1600AF, 1650 Super, 16GB RAM, 500GB SSD
Bu sistem ile 13 saniye boot süresi alıyorum ben. Siz nasıl o kadar düşürdünüz?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Çevrim içi yöneticiler

• B1L0
    Hayırlı forumlar

Forum istatistikleri

Konular
1,059,035
Üyeler
168,232
Son üye
fnecata