İsmail Crin
80+
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 84
- İsim
- İsmail
Merhabalar bilgisayarımın açılış hızını bir nebze arttırmak isterim, bios üzerinden fast boot özelliği açık. açmadan önce 16.2 saniyede açılırken bu özellik sayesinde 5.4'e inmiş bulunmakta. ancak birkaç araştırma daha yaptıktan sonra bir forumdaki bir yazıyı gördüm. ama güvenilir mi değil mi bilemedim o yüzden size yazıyorum.
Bu yazıyı gördüm sizce işe yarar mı? güvenilir mi? ve sizin bildiğiniz başka ayarlar vs var mı? Teşekkürler.
- Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOp timizeFunction" anahtarına gidin, burada "Enable" adındaki string anahtarı bulun ve değerini "Y" yapın. Bu açılış zamanını hızlandırma da yardım edecektir.
- Menülerin daha hızlı açılmasını istiyorsanız Regedit'e girip
"HKEY_CURRENT_USER\Control Panel \Desktop" anahtarına gidin ve "MenuShowDelay" değerini "1" yapın.
- Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contr ol\PriorityControl" anahtarına gidin, burada sağ tıklayıp "new > DWORD value" deyin isim olarak ta "IRQ8Priority" deyin ve değerini "1" yapın.
- Windows XP'de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasör için son erişim ve son güncelleme bilgilerini tutar. Bu özellik kullanışlı olsa da normal bir kullanıcı için çoğu zaman pek bir anlam ifade etmiyor. Bu özelliği kapatmak için Regedit'e girip "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\ Control\FileSystem" anahtarına gidip "NtfsDisableLastAccessUpdate" değerini bulun ve değerini "1" yapın.
- NTFS dosya sistemli işletim sisteminizde "NTFS Check"e yapacağınız ufak ayarla bilgisayarın açılışını hızlandırabilirsiniz. "CHKNTFS" komutu "AUTOCHK" başlangıç sayım zamanının kullanım komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamanı 4 saniyeye düşürmeniz mümkün, bunun için komut satırına "CHKNTFS/T:4" yazmanız yeterli böylece "AUTOCHK" süresi 4 saniye olacaktır.
- Windows XP'nin açılışını hızlandırmak için Microsoft tarafından ücretsiz olarak sunulan ve üzerine tıklayarak yükleyebileceğiniz Bootvis isimli aracı kullanabilirsiniz. Kuruluma ihtiyaç duymayan programı kullanmak için arşiv dosyasını açmanız yeterli olacaktır. Bootvis'i çalıştırın ve Trace/Next Boot+Driver Delays komutunu çalıştırın. Son olarak ayarlar üzerinde değişiklik yapmadan OK düğmesine tıklayın. Bootvis, sistemi yeniden başlatacak ve ardından açılış işlemini analiz edecektir. Aynı zamanda sistemin açılışındaki her bir adımı grafik olarak da görüntüleyebilirsiniz. Daha sonra elde edilen sonuçlar doğrultusunda açılışın düzenlenmesi için Trace/Optimize System komutunu çalıştırın. Bunun sonucunda Windows XP bir kez daha yeniden başlatılacak ve açılış işlemi optimize edilecektir. Bundan böyle işletim sisteminiz, daha öncekine kıyasla biraz daha hızlı açılacaktır.
Edit:
NOT: Bilgisayarım'a sağ tıklayıp, Özellikler > Gelişmiş > Başlangıç ve Kurtarma Ayarları > İşletim sistemleri listesini gösterme süresi 1 saniye, onun bir altındaki seçeneği de 1 saniye olarak ayarlayın...
Ayrıca msconfig > Başlangıç ayarlarını da sık sık yapın
Bu yazıyı gördüm sizce işe yarar mı? güvenilir mi? ve sizin bildiğiniz başka ayarlar vs var mı? Teşekkürler.