Bilgisayar hiçbir hata vermeden donuyor

Reaksiyon skoru
4
Yeni kurduğum sistem hata vermeden direkt resim şeklinde donuyor hiç tepki vermiyor. şarkı açıksa bile ses direkt kesiliyor ve güç tuşuyla kapatmadan açılmıyor. İşlemciyi, RAM'i ve PSU'yu OCCT ile stres testine soktum, hiçbir hata almadım Cinebench ve FurMark testleri de keza öyle yük altında hiç donma takılma almadım fakat dümdüz internette gezinirken ve bilgisayarı yeniden başlatırken bile donabiliyor. Yardımcı olabilir misiniz?

Sistem:
  • İşlemci: Ryzen 9800X3D
  • GPU: MSI RTX 3070 Ti Ventus X3
  • RAM: G.Skill 2x16 GB DDR5 6000MHz CL30
  • Anakart: MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi
  • PSU: Raijintek Ampere 1000W 80+ Platinum ATX 3.1
İşin ilginç tarafı 2 yada 3 gün boyunca hiç donmadan sağlam şekilde çalışıp alakasız bir zamanda internette gezinirken, oyun oynarken veya açmaya çalışırken veya bilgisayarı yeniden başlatmaya çalışırken donuyor. Diğer bir ilginçlik her türlü stres testi yapmama rağmen hiçbirinde donmaması veya mavi ekran vermemesi hatta aşağıya 45dk boyunca yaptığım AIDA64 stabilite test sonucunu da bırakıyorum. EXPO açık ve kapalı şekilde denedim iki şekilde de donuyor bilgisayar. BIOS ayarlarını da bırakıyorum aşağıya.(default ayarlarda da bir farklılık yok bu arada default ayarlarda da donmalar oluyor) BIOS ayarlarım şöyle: X3D Gaming Mode aktif, PBO Limits: Motherboard, Scalar: X10, Max CPU Boost Clock Override(+): 200, Curve Optimizer: All Core Negative 40, Memory context restore: Açık (açık olmadan önce de donuyordu açtıktan sonra da)

Ekler

• Ekran-görüntüsü-2025-03-31-165846.jpeg
    Ekran-görüntüsü-2025-03-31-165846.jpeg
    368.6 KB · Hit: 29
bios default yapıp xmp1 çek başka hiç ayar yapma
ram ile alakalı olabilir mi çift ram önce tek ram olarak dene birini sök diğerini tak tek ram ile çalıştır sonra aynı sekilde 2 slotun 2 ram tek tek dene
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

genelde anlık donma hiç tepki vermeme gibi durumlar ram den kaynaklı oluyor

X3D Gaming mode un senin işlemci için bir artısı yok normal kullanımda da aktif etmeni tavsiye etmem. arkadaşın dediği gibi bios default yapıp ayar değiştirmeden takip etmeni öneririm. bir all core negative 40 yüksek bir değer, daha önce 10 20 gibi değerler girip test etmeni öneririm. ben işlemcimi -20 - 85w termal limitli kullanıyorum.

bir de ssd olarak ne kullanıyorsun, sadece işlemci ile görüntü almayı denedin mi? bu durumda hata alıyor musun?

bios default yapıp xmp1 çek başka hiç ayar yapma
ram ile alakalı olabilir mi çift ram önce tek ram olarak dene birini sök diğerini tak tek ram ile çalıştır sonra aynı sekilde 2 slotun 2 ram tek tek dene

genelde anlık donma hiç tepki vermeme gibi durumlar ram den kaynaklı oluyor
Dediğim gibi default ayarlarda EXPO açmadan ve RAMlerin yerini değiştirsem tek de kullansam dahi donmalar yaşıyorum ama 2 gün ama 3 gün elbet donuyor bir şekilde çözemedim.

X3D Gaming mode un senin işlemci için bir artısı yok normal kullanımda da aktif etmeni tavsiye etmem. arkadaşın dediği gibi bios default yapıp ayar değiştirmeden takip etmeni öneririm. bir all core negative 40 yüksek bir değer, daha önce 10 20 gibi değerler girip test etmeni öneririm. ben işlemcimi -20 - 85w termal limitli kullanıyorum.

bir de ssd olarak ne kullanıyorsun, sadece işlemci ile görüntü almayı denedin mi? bu durumda hata alıyor musun?
İlk 4 gün default ayarlarda kullandım bu arada o süreçte bile donmalar yaşadım. Bir tek SSDyi gen5 olmamasına rağmen gen5 slota taktım aklıma ondan yapabileceği hiç gelmedi. Böyle bir hataya neden olma şansı var mı? SSD MSI M390 500 GB ayrıca bilgisayarda 2 adette sata SSD takılı

Son düzenleme:
söylediğim gibi ram olduğunu düşünüyorum tek slot denemeni tavsiye ediyorum

Bugün AM5 secure frame gelecek kasayı açtığımda dediğinizi uygulayacağım teşekkürler.
gerek yoktu ki niee aldin 1 derece için mi

Dediğim gibi default ayarlarda EXPO açmadan ve RAMlerin yerini değiştirsem tek de kullansam dahi donmalar yaşıyorum ama 2 gün ama 3 gün elbet donuyor bir şekilde çözemedim.

İlk 4 gün default ayarlarda kullandım bu arada o süreçte bile donmalar yaşadım. Bir tek SSDyi gen5 olmamasına rağmen gen5 slota taktım aklıma ondan yapabileceği hiç gelmedi. Böyle bir hataya neden olma şansı var mı? SSD MSI M390 500 GB ayrıca bilgisayarda 2 adette sata SSD takılı
hayır pcie5.0 geriye dönüktü destekler 4.0 taktın diye sıkıntı yapmaz

gerek yoktu ki niee aldin 1 derece için mi

hayır pcie5.0 geriye dönüktü destekler 4.0 taktın diye sıkıntı yapmaz
İşlemcinin fiziksel tasarımı içimi rahat ettirmedi hem rahat termal macun uygulamak ve işlemcinin sağına soluna taşmaması için aldım ısı yönünden bir beklentim yok açıkçası.

sadece işlemci üzerinden görüntü alıp kullanmayı dene pcie yuvasından da ani donmalar yapabilir. bilgisayardaki parçaları alternatifleri ile deneyerek kullanmayı dene. ssd leri çıkart mesela bir de öyle dene. m2 ssd de bahsettiğin problemi yapabilir bu arada.

ssd den kaynaklı da olabiliyor bu tarz takınmalar test yaptınız mı?

ssd den kaynaklı da olabiliyor bu tarz takınmalar test yaptınız mı?
sadece işlemci üzerinden görüntü alıp kullanmayı dene pcie yuvasından da ani donmalar yapabilir. bilgisayardaki parçaları alternatifleri ile deneyerek kullanmayı dene. ssd leri çıkart mesela bir de öyle dene. m2 ssd de bahsettiğin problemi yapabilir bu arada.
SSD'ler hiç aklıma gelmedi açıkçası siz söyleyince aklıma girdi. Bu hafta sonu deneyeceğim.

Geri