Neler Yeni

Bilgisayarda virüs bulunursa ne yapılmalı?

Dahası  
Reaksiyon skoru
30
İsim
Alpaslan Alkan
Arkadaşlar elim ayağım titreyerek yazıyorum bunu. 2 buçuk saat kadar önce bilgisayarıma Kaspersky yükleyip tam tarama başlattım. Tarama %1'e geldiğinde bilgisayarda 2 trojan buldu. Taramayı durdurdum ve ilk trojanı sildim. Ardıından ikincisini silmek istedim ve Kaspersky üzerinden "çöz" tuşuna bastım. Siliniyor gibi oldu ama silinmedi.

Daha sonra defalarca tıkladım ve en son bilgisayara bir şey oldu. Hangi uygulamaya/dosyaya/klasöre girersem gireyim hata veriyordu sistemde böyle bir dosya yok gibi ve açmıyordu. Ardından belki düzelir umuduyla yeniden başlattım bilgisayarı ve düzeldi. Her şey normale döndü. Kaspersky karantina kısmına girince ise o dosyayı gördüm ve hemen kalıcı sil dedim. Acaba bu trojan silinirken aktif mi oldu bilmiyorum veya aktif olurken mi yakalandı. Sonrasında içimi korku kapladı.

ESET ve Malwarebytes indirdim ücretsiz deneme sürümlerini. Malwarebytes ile taradım iki defa ve sorunları bulup sildim. Ardından tekrar tarama yaptım temiz çıktı. Sonrasında ESET ile başlangıç taraması yaptım ve pek çok sorun buldu(truva atı dahil). Bunların bazılarını otomatik sildi. Bazılarını ise karantinadan ben sildim. ESET taraması 1 buçuk saate yakın sürdü. Ardından tekrar Kaspersky ile "hızlı tarama" yaptım ve sorun bulamadı. Windows'un kendi antivirüsü "mrt" ile hızlı tarama yaptım ve yine sorun bulmadı. Ancak ben çok korkuyorum. Ne yapmalıyım acil bir şekilde bana öneri/tavsiye herhangi bir şey verir misiniz? Kafayı sıyırmak üzereyim. Ve bu virüslerin ne kadar süredir bilgisayarımda olduğunu bilmiyorum.

Öğrenen_biri

80+ Bronze
Neden durdurdun ki. Zaten tümünü bulduktan sonra silme işlemi yapıyor kaspersky. Ayrıca bazı dosyları trojen sanıyor onlara bakman lazım. Mesela benim birkaç mobil projemdeki dosyaları sandı.

Dahası  
Reaksiyon skoru
30
İsim
Alpaslan Alkan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
temiz bi formatla yarım saatte sorunu kökten çözersin
Atmadan bir çözümü yok mudur bunun kurban olayım ya sabahtan beri delirmek üzereyim.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Neden durdurdun ki. Zaten tümünü bulduktan sonra silme işlemi yapıyor kaspersky. Ayrıca bazı dosyları trojen sanıyor onlara bakman lazım. Mesela benim birkaç mobil projemdeki dosyaları sandı.
Çok uzun sürüyordu (2 gün kaldı yazıyordu) bu yüzden durdurdum ve bulunanları da sildim zaten. Ne yapmalıyım?

tekino

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
Tekin Ayber
Şaka mı yapıyorsun, neden bir iki şey buldu diye elin ayağın titriyor ki... :) Aşırı önemli dosya veya bilgiler mi var bilgisayarında..?

Dahası  
Reaksiyon skoru
30
İsim
Alpaslan Alkan
kesin bir çözümü yok dediğim gibi elinde boş flash bellek varsa yarım saatte biter
Boş flash bellek var elimde ancak eğer virüs bulaştıysa veya trojan benim kayıtlı şifrelerimi çekmez mı?

Öğrenen_biri

80+ Bronze
Atmadan bir çözümü yok mudur bunun kurban olayım ya sabahtan beri delirmek üzereyim.

Çok uzun sürüyordu (2 gün kaldı yazıyordu) bu yüzden durdurdum ve bulunanları da sildim zaten. Ne yapmalıyım?
2 gün sürmez. Max 1,5-2 saat sürer sonra silme işlemi için onay isterdi

Uğraşmak istemiyorsan at format

Dahası  
Reaksiyon skoru
30
İsim
Alpaslan Alkan
Şaka mı yapıyorsun, neden bir iki şey buldu diye elin ayağın titriyor ki... :) Aşırı önemli dosya veya bilgiler mi var bilgisayarında..?
Kendime göre önemli bilgiler ve dosyalar var evet :D. Zaten bu sebepten format atmak istemiyorum pek ve antivirüs ile çözümü vs. yok mudur?

quartle

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,890
İsim
1
Boş flash bellek var elimde ancak eğer virüs bulaştıysa veya trojan benim kayıtlı şifrelerimi çekmez mı?
o konuda çok bilgili değilim ama aşırı korkulacak bişey yok forumda bilgisayarına virüs girmeyen yoktur çok korkulacak bişey yok

Dahası  
Reaksiyon skoru
30
İsim
Alpaslan Alkan
2 gün sürmez. Max 1,5-2 saat sürer sonra silme işlemi için onay isterdi

Uğraşmak istemiyorsan at format
Şu an Bitdefender ile tarıyorum 3 milyona yakın dosya taradı onu bekliyorum. Uğraşmak değilde dosyalarımın gitmesini istemiyorum.

o konuda çok bilgili değilim ama aşırı korkulacak bişey yok forumda bilgisayarına virüs girmeyen yoktur çok korkulacak bişey yok
Çoğu insanın başına geliyor zaten. Benim korktuğum şey ben çok uzun süredir virüs taraması yapmıyordum ilk defa yaptım ve böyle oldu. Şayet bu virüs, trojan günlerdir aylardır vardı ise benim bilgilerim hesaplarım çalınmaz mıydı?

quartle

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,890
İsim
1
Şu an Bitdefender ile tarıyorum 3 milyona yakın dosya taradı onu bekliyorum. Uğraşmak değilde dosyalarımın gitmesini istemiyorum.

Çoğu insanın başına geliyor zaten. Benim korktuğum şey ben çok uzun süredir virüs taraması yapmıyordum ilk defa yaptım ve böyle oldu. Şayet bu virüs, trojan günlerdir aylardır vardı ise benim bilgilerim hesaplarım çalınmaz mıydı?
5 yıldır virüs programı kullanmıyorum windows defender vs de tamamen kapalı trojanları çok büyütmeyin gözünüzde genelde çok bi sıkıntı çıkmaz ihtiyacınız olan dosyaları ayırıp format atın

tekino

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
Tekin Ayber
Önemli dosyalarını harici ssd veya hdd'ye yedeklemeni tavisye ederim. Sana bir sır :) Virüssüz windows hatta linux bile yoktur... Mutlaka her işletim sistemine bulaşmış hazır veya sonradan kök salmış virüsler filan olur ama sen bu bilinçle en mahrem belgelerini korumasını bilecen. Bilgisayarda hepsini saklamak yerine harici dvd, usb veya ssd--hdd disklerde saklamalısın. virüs için o kadar da tedirgin olma çünkü hiç bi şey yapmasan da windowsda mutlaka bir virüs olur, hatta bir virüs programının tanımladığı virüsü diğeri yok sayabilir... Bu işler biraz da para işleri.

Top Bottom