Neler Yeni

Bilgisayarda virüs bulunursa ne yapılmalı?

Dahası  
Reaksiyon skoru
29
İsim
Alpaslan Alkan
5 yıldır virüs programı kullanmıyorum windows defender vs de tamamen kapalı trojanları çok büyütmeyin gözünüzde genelde çok bi sıkıntı çıkmaz ihtiyacınız olan dosyaları ayırıp format atın
İhtiyacım olan dosyaları Google Drivea yüklesem şayet virüs varsa Google Drive dosyalarıma girmez di mi? Yani eğer format atacaksam da böyle yapmayı düşünüyorum

tekino

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
305
İsim
Tekin Ayber
Google drive çok çok özel dosyalarını yükleme, ssd ya da hdd harici disk al, onda kalsın dosyaların. google zamanı gelir özel bilgilerini bile satar yani senin haberin olmadan :D

Kagusto

80+
Bu Kullanıcının Doğum Günü!
Dahası  
Reaksiyon skoru
70
İsim
Kağan Ustaoğlu
Arkadaşlar elim ayağım titreyerek yazıyorum bunu. 2 buçuk saat kadar önce bilgisayarıma Kaspersky yükleyip tam tarama başlattım. Tarama %1'e geldiğinde bilgisayarda 2 trojan buldu. Taramayı durdurdum ve ilk trojanı sildim. Ardıından ikincisini silmek istedim ve Kaspersky üzerinden "çöz" tuşuna bastım. Siliniyor gibi oldu ama silinmedi.

Daha sonra defalarca tıkladım ve en son bilgisayara bir şey oldu. Hangi uygulamaya/dosyaya/klasöre girersem gireyim hata veriyordu sistemde böyle bir dosya yok gibi ve açmıyordu. Ardından belki düzelir umuduyla yeniden başlattım bilgisayarı ve düzeldi. Her şey normale döndü. Kaspersky karantina kısmına girince ise o dosyayı gördüm ve hemen kalıcı sil dedim. Acaba bu trojan silinirken aktif mi oldu bilmiyorum veya aktif olurken mi yakalandı. Sonrasında içimi korku kapladı.

ESET ve Malwarebytes indirdim ücretsiz deneme sürümlerini. Malwarebytes ile taradım iki defa ve sorunları bulup sildim. Ardından tekrar tarama yaptım temiz çıktı. Sonrasında ESET ile başlangıç taraması yaptım ve pek çok sorun buldu(truva atı dahil). Bunların bazılarını otomatik sildi. Bazılarını ise karantinadan ben sildim. ESET taraması 1 buçuk saate yakın sürdü. Ardından tekrar Kaspersky ile "hızlı tarama" yaptım ve sorun bulamadı. Windows'un kendi antivirüsü "mrt" ile hızlı tarama yaptım ve yine sorun bulmadı. Ancak ben çok korkuyorum. Ne yapmalıyım acil bir şekilde bana öneri/tavsiye herhangi bir şey verir misiniz? Kafayı sıyırmak üzereyim. Ve bu virüslerin ne kadar süredir bilgisayarımda olduğunu bilmiyorum.
Yukarıdaki arkadaş gibi ben de anti-virüs kullanmayalı rahat 9-10 yıl olmuştur hatta windows defenderi bile custom iso hazırlayarak komple sistemden kaldırılmış şekilde windows kuruyorum. Güvenli limanlarda takılmak yeterli oluyor. Açıkçası yüzlerce korsanlıkta bile problem yaşamadım, biraz temkinli olmak tecrübeli olmak yetiyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
29
İsim
Alpaslan Alkan
Önemli dosyalarını harici ssd veya hdd'ye yedeklemeni tavisye ederim. Sana bir sır :) Virüssüz windows hatta linux bile yoktur... Mutlaka her işletim sistemine bulaşmış hazır veya sonradan kök salmış virüsler filan olur ama sen bu bilinçle en mahrem belgelerini korumasını bilecen. Bilgisayarda hepsini saklamak yerine harici dvd, usb veya ssd--hdd disklerde saklamalısın. virüs için o kadar da tedirgin olma çünkü hiç bi şey yapmasan da windowsda mutlaka bir virüs olur, hatta bir virüs programının tanımladığı virüsü diğeri yok sayabilir... Bu işler biraz da para işleri.
Siz ve quartle bilgili gözüküyorsunuz :D. Elimde harici HDD veya SSD bulunmuyor. Bu durumda ne yapabilirim? Virüs programı çok ciddi değil mi ki? Neden böyle bir şey yapsınlar ki para için diyeceğim ama para için neler neler yapılıyor maalesef..

Kagusto

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
70
İsim
Kağan Ustaoğlu
Şunu da eklemeyi unutmuşum, antivirüs programlarının temel işlevi sisteminde sorun bulmaktır yoksa onlara ihtiyacın olmadığını anlarsın. Bu yüzden kendi kendine bile bilgisayarına virüs indirme ihtimali var bu programların. Anti-virüs = virüs benim için. İlaç endüstrisi gibi düşün.

Dahası  
Reaksiyon skoru
29
İsim
Alpaslan Alkan
Google drive çok çok özel dosyalarını yükleme, ssd ya da hdd harici disk al, onda kalsın dosyaların. google zamanı gelir özel bilgilerini bile satar yani senin haberin olmadan :D
Haklısınız. Ancak Google Drivea şimdilik yani format bitene kadar yüklemeyi düşünüyorum daha sonrasında tabii ki sizin dediğinizi uygulamayı düşünürüm çünkü gerçekten mantıklı.

Kagusto

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
70
İsim
Kağan Ustaoğlu
Siz ve quartle bilgili gözüküyorsunuz :D. Elimde harici HDD veya SSD bulunmuyor. Bu durumda ne yapabilirim? Virüs programı çok ciddi değil mi ki? Neden böyle bir şey yapsınlar ki para için diyeceğim ama para için neler neler yapılıyor maalesef..
Kişisel dosyalarını telefonunda yer varsa ona aktarabilirsin, Google drive kullanabilirsin veya en kötü bir flash bellek tüm kişisel dosyalar için yeterlidir. Yıllardır kullandığım programların setupları, oyunların fixleri ve müzik/video/fotolar dahil 64 GB bellek bana hayli hayli yetiyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
29
İsim
Alpaslan Alkan
Şunu da eklemeyi unutmuşum, antivirüs programlarının temel işlevi sisteminde sorun bulmaktır yoksa onlara ihtiyacın olmadığını anlarsın. Bu yüzden kendi kendine bile bilgisayarına virüs indirme ihtimali var bu programların. Anti-virüs = virüs benim için. İlaç endüstrisi gibi düşün.
Bu dediğinizi şey gibi düşünelim. Nestle hem çikolata üretiyor şekerli ve birde şeker hastalığı için ilaç. Varın gerisini siz anlayın. Peki bana ne tavsiye edersiniz şu an ki durumda ne yapmalıyım?

Kagusto

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
70
İsim
Kağan Ustaoğlu
Haklısınız. Ancak Google Drivea şimdilik yani format bitene kadar yüklemeyi düşünüyorum daha sonrasında tabii ki sizin dediğinizi uygulamayı düşünürüm çünkü gerçekten mantıklı.
Rar arşivi oluşturup parola koyarak google driveda güvenle saklayabilirsin
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bu dediğinizi şey gibi düşünelim. Nestle hem çikolata üretiyor şekerli ve birde şeker hastalığı için ilaç. Varın gerisini siz anlayın. Peki bana ne tavsiye edersiniz şu an ki durumda ne yapmalıyım?
Formatla bilgisayarını. Bilmediğin hiçbir şeyi indirmemeye/çalıştırmamaya özen göster. Anti virüs programı kullanma. Windows defender olabildiğince kapalı olsun (çekirdek ve yalıtım zımbırtıları hariç).

Dahası  
Reaksiyon skoru
29
İsim
Alpaslan Alkan
Kişisel dosyalarını telefonunda yer varsa ona aktarabilirsin, Google drive kullanabilirsin veya en kötü bir flash bellek tüm kişisel dosyalar için yeterlidir. Yıllardır kullandığım programların setupları, oyunların fixleri ve müzik/video/fotolar dahil 64 GB bellek bana hayli hayli yetiyor.
Maalesef telefonumda yer bulunmuyor. Ancak Google One kullanıyorum 100 GB ya yakın bulut depolama var oraya yüklesem şimdilik. Zaten format bitince geri indireceğim oradan.

Rar arşivi oluşturup parola koyarak google driveda güvenle saklayabilirsin

Formatla bilgisayarını. Bilmediğin hiçbir şeyi indirmemeye/çalıştırmamaya özen göster. Anti virüs programı kullanma. Windows defender olabildiğince kapalı olsun (çekirdek ve yalıtım zımbırtıları hariç).
Anladım. Peki format atarken nasıl yapmam lazım sıfırlayıp mı yoksa direkt usb den Windows kurup mu? Hangisi daha güvenlidir?

tekino

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
305
İsim
Tekin Ayber
Yükleme sözleşmelerini oku dicem de kimse okumaz :D

Sözleşmelerde girdiğine yüklediğin dosya ve klasörlere her türlü erişim hakkını, kontrol hakkını veriyorsun ve bilgilerin işlenebilir hatta satılabilir... Ben böyle biliyorum ama bunlar yapılırken senin ruhun bile duymaz.

Ayrıca virüs programlarının kendileri de virüstür, bu tespite sonuna kadar katılıyorum. Aşırı titiz olma ama bilgisayarda da çok özel şeyleri bulundurma.

Kagusto

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
70
İsim
Kağan Ustaoğlu
Maalesef telefonumda yer bulunmuyor. Ancak Google One kullanıyorum 100 GB ya yakın bulut depolama var oraya yüklesem şimdilik. Zaten format bitince geri indireceğim oradan.

Anladım. Peki format atarken nasıl yapmam lazım sıfırlayıp mı yoksa direkt usb den Windows kurup mu? Hangisi daha güvenlidir?
Usbye rufus ile yazdırıp temiz kurulum yapmak. Diğer seçenekleri düşünme, pcnin içinden geçmek için birebir.
Microsoft account ile giriş yapmamaya da dikkat et. Windows denen illet bloatware dolu.

Dahası  
Reaksiyon skoru
29
İsim
Alpaslan Alkan
Yükleme sözleşmelerini oku dicem de kimse okumaz :D

Sözleşmelerde girdiğine yüklediğin dosya ve klasörlere her türlü erişim hakkını, kontrol hakkını veriyorsun ve bilgilerin işlenebilir hatta satılabilir... Ben böyle biliyorum ama bunlar yapılırken senin ruhun bile duymaz.

Ayrıca virüs programlarının kendileri de virüstür, bu tespite sonuna kadar katılıyorum. Aşırı titiz olma ama bilgisayarda da çok özel şeyleri bulundurma.
Haklısınız ben bile okumadım çünkü tek amacım virüsleri silmesiydi. E yani dediğiniz olabilir çünkü her dosyaya erişiyor yani ama bir bakıma virüs temizlemek için mecbur 🥲.

Bundan sonra öyle yapacağım usb ile bağlanan SSD alıp ancak şu an için nasıl bir yol izlemeliyim bilemiyorum.

Usbye rufus ile yazdırıp temiz kurulum yapmak. Diğer seçenekleri düşünme, pcnin içinden geçmek için birebir.
Microsoft account ile giriş yapmamaya da dikkat et. Windows denen illet bloatware dolu.
Rica etsem biraz daha detay verir misiniz? Rufus ile yazdırmak nasıl oluyor? Birde niçin Microsoft account ile giriş yapmayayım o kısmı anlamadım benim orada hesabım var çünkü.

Top Bottom