Neler Yeni

Bilgisayarımdan nefret ediyorum. Düşük GPU kullanım sorunu. (RTX 3070Ti)

seycim

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Mahir
Bilgisayarı 2 sene önce satın alıp toplayıp kurduktan sonra kullanmaya başladığımdan beri bazen monitöre ekran gelmiyor, anakart üzerindeki uyarı ledlerinden BOOT ve DRAM ledleri yanıyordu. Bir süre sonra BOOT uyarı ledi kayboldu ve yerini yalnızca DRAM'e bıraktı. RAM'lerimde sanırım bir problem var fakat çözemedim. Garantisi devam ediyor ama garanti kapsamında mı bilmiyorum.

Bu sorunlardan da öte, ekran kartımda bir sorun olabilir mi endişesiyle içim bir türlü rahat edemiyor. Oyunlarda GPU kullanımım o kadar berbat, o kadar rezil ki samimi söylüyorum 10 yıllık bilgisayardan daha kötü performans veriyor.

10 yıllık bir ekran kartı oyunda %95 gpu kullanımına sahipken benim bilgisayarım oyunu 60fps'te tutmak için kendini iyice zorluyor. Yahu arkadaş, kendine gel. GPU kullanımı %15 %20 nedir ya? Genel olarak RDR2 gibi optimizasyonu muhteşem olan ve illaki yük bindirecek oyunlarla iyi anlaşıyor sistemim fakat optimizasyonu normal olan oyunlarda veya en basitinden basit indie oyunlarda falan %30'a genellikle yaklaşmıyor bile. CPU kullanımı bu durumlarda bazen %90'lara kadar da çıkabiliyor. Fakat artık durum öyle sıkıcı hale geldi ki bu alt + Z kombinasyonuyla şu ***** değerleri görmek canımı sıkıyor. Fortnite gibi oyunlardan bahsetmek dahi istemiyorum. Performans grafiklerinde dahi fps droplar yiyorum, kaliteyi artırayım diyorum bu sefer öyle fps droplar yiyorum ki oyun oynanamaz hale geliyor.

Normalde 3070Ti harika bir kart olması gerekirken ***** oyunlarda %10-20 gpu kullanımına sahip olarak yük bindirmeme sorumluluğunu neden üstleniyor anlamış değilim. Varsın %100 gpu'mu kullansın sistemimi tüketsin gitsin, umrumda dahi olmaz. Fakat bir türlü şu düşük güç tüketimini aşamadım. Lütfen yardımcı olun.

Oyun kütüphanemde 450'ye yakın oyunum var fakat adamakıllı oyun zevki alamıyorum bu sorun yüzünden. Overclock yapmayı denedim, MSI Afterburner'dan defalarca ayar çekmeye çalıştım, NVIDIA denetim masasındaki ayarları kurcaladım, sürücülerimi güncelledim, BIOS'umu güncelledim. Donanım testi yaptım sorunlu parçam mı var diye. YOK ARKADAŞ, ÇÖZÜLMÜYOR SORUN. Çareyi forumlarda aramaya başladım, bu da olmazsa ya bu nefret ettiğim bilgisayarı 10-15k zarar ederek satacağım ya da bilgisayar esnaflarında dolandırılacağım.

Şimdi sorunları toplayalım:
1. Dehşet derecede düşük GPU güç tüketimi.
2. Darboğaz olsa bile bu denli bir darboğaz olabileceğine ihtimal dahi veremiyorum.

Sistem Özelliklerim:
EKRAN KARTI
Asus RTX 3070 TI TUF Gaming OC Edition

İŞLEMCİ
Intel i5-11400F 2.60GHz

GÜÇ KAYNAĞI
Sharkoon 750W Gold Zero

RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB (2X8) 3200MHz

Top Bottom