Neler Yeni

Bir rap şarkısı nasıl yapılır?

Aybars Han

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,586
İsim
İsmi ismi.
Benim öğrendiğime göre beatin üstüne söz yazılcakmış bende free beatler üzerinde denedim bazen bazı yerleri kaçırıyorum onun dışında sıkıntı yok gibi. Peki sözün üstüne beat yapılabilir mi? ve nasıl daha fazla gelişebilirim?
Mesaj otomatik birleştirildi:

.....hort

Son düzenleme:

zapkinus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,695
İsim
Kanon
İlgilendiği Kategoriler
müziğe dair her şey
Rap yapmanın tek bir yolu yok. İstersen bir beat bulur (ya da yapar) ve onun üzerine söz yazarsın, istersen de önce sözleri yazarsın, sonra da sözlerine ve okuşuyuş tarzına uygun tempoda (bpm) bir beat bulursun (ya da yaparsın).

Ben rap ile uğraştığım zamanlar öncesinde beatimi yapıyordum ya da buluyordum, sonrasındaysa üzerine söz yazıyordum. Böylece sözler müziğe uygun olarak, müziğin hissettirdiği duygularla ve atmosferle uyumlu oluyordu.

Bu işte yeniysen doğrusu ne diye sorma, yanlış olsa da yürümeye devam et, yaptıkça doğru (sana en uygun olan) yolu bulacaksın.

Sormak istediğin teknik detaylar ya da sorular varsa sorabilirsin.

Aybars Han

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,586
İsim
İsmi ismi.
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Rap yapmanın tek bir yolu yok. İstersen bir beat bulur (ya da yapar) ve onun üzerine söz yazarsın, istersen de önce sözleri yazarsın, sonra da sözlerine ve okuşuyuş tarzına uygun tempoda (bpm) bir beat bulursun (ya da yaparsın).

Ben rap ile uğraştığım zamanlar öncesinde beatimi yapıyordum ya da buluyordum, sonrasındaysa üzerine söz yazıyordum. Böylece sözler müziğe uygun olarak, müziğin hissettirdiği duygularla ve atmosferle uyumlu oluyordu.

Bu işte yeniysen doğrusu ne diye sorma, yanlış olsa da yürümeye devam et, yaptıkça doğru (sana en uygun olan) yolu bulacaksın.

Sormak istediğin teknik detaylar ya da sorular varsa sorabilirsin.
Teşekkürler başka konulara baktığımda free basit beatlerden sürekli çalış ritim kaçırma vs. diyorlardı. Beat yapmayı nasıl daha hızlı öğrendiniz? Bir kanal önerisi vb. verirseniz sevinirim.

Son düzenleme:

zapkinus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,695
İsim
Kanon
İlgilendiği Kategoriler
müziğe dair her şey
Teşekkürler başka konulara baktığımda free basit beatlerden sürekli çalış ritim kaçırma vs. diyorlardı.
Anlamadım, biraz daha açıklayabilir misin?
Beat yapmayı nasıl daha hızlı öğrendiniz? Bir kanal önerisi vb. verirseniz sevinirim.
YouTube üzerinden video izleyerek, FL'i ve Reaper'ı karıştırarak öğrendim ama ahım şahım değil tabii ki. Amatör düzeydeyken bıraktım, profesyonel değilim anlayacağın.

Aybars Han

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,586
İsim
İsmi ismi.
Anlamadım, biraz daha açıklayabilir misin?

YouTube üzerinden video izleyerek, FL'i ve Reaper'ı karıştırarak öğrendim ama ahım şahım değil tabii ki. Amatör düzeydeyken bıraktım, profesyonel değilim anlayacağın.
yani bazen beatin üzerine söz yazdığımda uyumsuz oluyor onları iyi ayarlayıp gelişmek şeklinde dedim. Bi de fl zor bir program mı biraz kurcaladım kabus gibi .d

zapkinus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,695
İsim
Kanon
İlgilendiği Kategoriler
müziğe dair her şey
yani bazen beatin üzerine söz yazdığımda uyumsuz oluyor onları iyi ayarlayıp gelişmek şeklinde dedim. Bi de fl zor bir program mı biraz kurcaladım kabus gibi .d
Uyumsuz olmasının iki sebebi vardır.
Birincisi müziğin çok sert olması ama sözlerin melankolik olması gibi içerik uyumsuzluğu.
İkincisiyse tempoya uymaman. Sen bir bar (satır) yazıyorsun ama senin yazdığın bar beat'in sana verdiği bar aralığına sığmıyor. Kelimeler fazla geliyor, oturtamıyorsun ya da yavaş okuyorsun. (Teknik olarak şöyle de açıklanabilir: 100 BPM beat üzerinde 80 BPM bir şarkının sözlerini okuyor gibisin.)
Yani ritmi tutturman gerekiyor, o da yaptıkça gelişir. Ekstradan kafiye ve flow'a da dikkat edersen daha ritmik olur şarkın.

Ben de FL'i ilk indirdiğimde arayüzünü gördükten sonra silmiştim. Ama FL zor değil. Aslında zor olan DAW (Digital Audio Workstation) (Ableton, Reaper, Fasttracker, Logic) yok. Sadece alışma ve sana uygunluk meselesi. Herhangi bir programı kurcalayıp öğrenebilirsin.

Aybars Han

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,586
İsim
İsmi ismi.
Uyumsuz olmasının iki sebebi vardır.
Birincisi müziğin çok sert olması ama sözlerin melankolik olması gibi içerik uyumsuzluğu.
İkincisiyse tempoya uymaman. Sen bir bar (satır) yazıyorsun ama senin yazdığın bar beat'in sana verdiği bar aralığına sığmıyor. Kelimeler fazla geliyor, oturtamıyorsun ya da yavaş okuyorsun. (Teknik olarak şöyle de açıklanabilir: 100 BPM beat üzerinde 80 BPM bir şarkının sözlerini okuyor gibisin.)
Yani ritmi tutturman gerekiyor, o da yaptıkça gelişir. Ekstradan kafiye ve flow'a da dikkat edersen daha ritmik olur şarkın.

Ben de FL'i ilk indirdiğimde arayüzünü gördükten sonra silmiştim. Ama FL zor değil. Aslında zor olan DAW (Digital Audio Workstation) (Ableton, Reaper, Fasttracker, Logic) yok. Sadece alışma ve sana uygunluk meselesi. Herhangi bir programı kurcalayıp öğrenebilirsin.
Flow akışkanlık olarak geçiyor ama hala ne olduğunu anlayamadım. Flow nasıl daha iyi yapılır yada teknik olarak nedir?

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,019
İsim
Murat Orhan
Flow akışkanlık olarak geçiyor ama hala ne olduğunu anlayamadım. Flow nasıl daha iyi yapılır yada teknik olarak nedir?
Flow kısaca arka arkaya kafiye üreterek bunu akışa sokmak gibi düşünebilirsin adı bu yüzden flow. Lirikalite de kısaca yazdığın sözlerin anlamlı olup olmaması,Rhyme zaten kafiye demek vs vs. Sen hangi tür yapacaksın bu önemli. Reggie mi? Funky mi? Battle mi? Oldschool mu new school mu?

Newschool çakal uzi gibi yapacaksan baştan söyle hiç yardım etmeyelim. Zaten newschool rapler artık değer görmüyor. Cok muz değersiz az muz değerli mantığı.

Aybars Han

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,586
İsim
İsmi ismi.
Flow kısaca arka arkaya kafiye üreterek bunu akışa sokmak gibi düşünebilirsin adı bu yüzden flow. Lirikalite de kısaca yazdığın sözlerin anlamlı olup olmaması,Rhyme zaten kafiye demek vs vs. Sen hangi tür yapacaksın bu önemli. Reggie mi? Funky mi? Battle mi? Oldschool mu new school mu?

Newschool çakal uzi gibi yapacaksan baştan söyle hiç yardım etmeyelim. Zaten newschool rapler artık değer görmüyor. Cok muz değersiz az muz değerli mantığı.
İçime his doğdu biri newschool yapcaksan yardım etmeyelim diye nasılsa öyle çıktı lan fjdkhgdkgh neyse öyle bir amacım yok şükür. Bu arada flow kafiyelerin üst üste getirilmesi demişsin bunu en iyi yapanlar şeho ile defkhan o zaman yada doğru anlamış mıyım şehinşahın birinden örnek vereyim.
Bir kibrit al
Sigara yak da kutuyu çalma gider ayak
Fikre bak, fiktif harp, ekmek arası ittifak
Afganistan istila, Irak'ta bitti şimdi var
Sırada kafası bitli, cebi delikli, pili bitik diyar

oldschool sayılır.Şanışer tarzı ama lirikal açıdan da hidraya benzer.

zapkinus

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,695
İsim
Kanon
İlgilendiği Kategoriler
müziğe dair her şey
Flow aslında okuma tarzı, ritmik tarz ama halk arasında sağlam olan okuyuşlar flow diye bitelendiriliyor.
Flow denen şeyin hızlı olmasına gerek yok. Flow'u kafiyenin bir üst versiyonu gibi düşünebilirsin. Kafiyeyi sadece satır sonunda yaparken flow cümleler boyu olabilir. Nasıl açıklayacağımı bilmiyorum, şöyle bir örnek vereyim:

Dinlersen üst üste cümlelerin ne kadar uyumlu ve akıcı olduğunu görebilirsin. Beat'le de tam uyumlu oluyor, boşluk bırakmıyor ya da ritim de kaçırmıyor.

İkinci verse'ün tamamını (Savai) dinle. Savai sağlam bir flow yapıyor.

Yani tam olarak açıklayamıyorum ama işe girdikçe kendi kendine her şeyi öğreneceksin. Genellikle Sagopa flow yapmıyor ama Ceza yapıyor desem çok yanlış olmaz, daha iyi anlarsın.

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,019
İsim
Murat Orhan
İçime his doğdu biri newschool yapcaksan yardım etmeyelim diye nasılsa öyle çıktı lan fjdkhgdkgh neyse öyle bir amacım yok şükür. Bu arada flow kafiyelerin üst üste getirilmesi demişsin bunu en iyi yapanlar şeho ile defkhan o zaman yada doğru anlamış mıyım şehinşahın birinden örnek vereyim.
Bir kibrit al
Sigara yak da kutuyu çalma gider ayak
Fikre bak, fiktif harp, ekmek arası ittifak
Afganistan istila, Irak'ta bitti şimdi var
Sırada kafası bitli, cebi delikli, pili bitik diyar
Şehoyu bilmiyorum ama defkhan bu işi en iyi yapanlardan biri sektörde onu örnek alıyorsan gayet güzel.

Joker'in de birkaç örneğine bakabilirsin

Aybars Han

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,586
İsim
İsmi ismi.
Flow aslında okuma tarzı, ritmik tarz ama halk arasında sağlam olan okuyuşlar flow diye bitelendiriliyor.
Flow denen şeyin hızlı olmasına gerek yok. Flow'u kafiyenin bir üst versiyonu gibi düşünebilirsin. Kafiyeyi sadece satır sonunda yaparken flow cümleler boyu olabilir. Nasıl açıklayacağımı bilmiyorum, şöyle bir örnek vereyim:

Dinlersen üst üste cümlelerin ne kadar uyumlu ve akıcı olduğunu görebilirsin. Beat'le de tam uyumlu oluyor, boşluk bırakmıyor ya da ritim de kaçırmıyor.

İkinci verse'ün tamamını (Savai) dinle. Savai sağlam bir flow yapıyor.

Yani tam olarak açıklayamıyorum ama işe girdikçe kendi kendine her şeyi öğreneceksin. Genellikle Sagopa flow yapmıyor ama Ceza yapıyor desem çok yanlış olmaz, daha iyi anlarsın.
hemen hemen çözdüm sadece cümle sonunda değil benim verdiğim örnekde öyle.
Şehoyu bilmiyorum ama defkhan bu işi en iyi yapanlardan biri sektörde onu örnek alıyorsan gayet güzel.
teşekkürler üzerinde biraz çalışacağım

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,019
İsim
Murat Orhan
Flowu anlatmak cidden biraz zor ama normal söyleyişten ayırabilmen için bu şekilde örneklendirdim, ek olarak Defkhan Hight Tech'te güzel bir örnek buna. Ama her rapper bu şekilde aynı tarzda yapmıyor tabii. Mode XL'in tarzı veya Ben fero'nun tarzı gibi farklı tarzlar da var. Ezhel eskiden Ais Ezhelken Reggie yapıyordu mesela.

hemen hemen çözdüm sadece cümle sonunda değil benim verdiğim örnekde öyle.

teşekkürler üzerinde biraz çalışacağım
Sözleri belli bir flowa oturtmak zordur ilk başta en basitten başla. Yazdığın sözlerin kulak tırmalamaması için kafiyeli yazmaya çalış en önemlisi bu şuan senin için.

önerebileceğim birkaç şarkı bırakıyorum buraya

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,017,513
Üyeler
161,297
Son üye
PCME
Top Bottom