Neler Yeni

Rehber Ekran Kartına Overclock Nasıl Yapılır? Ekran Kartı Nedir?

Katılım
28 Aralık 2020
Mesajlar
17
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
sarp
Dostlar selam! Bugün tıpkı bundan bir gün önce hazırlamış olduğum ve İşlemciler hakkında genel bilgi verdiğim rehberin bir benzerini, ekran kartları için yapacağım. O rehberde "AMD işlemcilere overclock nasıl yapılır? sorularınıza da cevap bulabilirsiniz. Buradan ulaşabilirsiniz.
O zaman hazırsak, rehbere geçelim.

1- Ekran Kartı Nedir?
Bilgisayarda görüntünün monitöre yansımasını sağlayan bileşendir. Bu ekran kartları, görüntünün monitöre yansımasını sağlamak dışında, ekrana gelen görüntü kalitesini de kendi kalitesine göre belirler. Bilgisayarda ki en önemli bileşenlerden biridir.

2- Ekran Kartı Olmadan Bir Bilgisayar Çalışabilir Mi?
Cevap evet, çalışır ama nasıl çalışır?

Ekran kartı, aslında göründüğü gibi büyük bir bileşen değildir. Ekran kartı aynı bir işlemci gibidir, boyut olarak da işlemciden bile küçüktür. Biz o küçük kısma "GPU" adını veriyoruz.
O GPU'yu alıp, biraz daha küçültüp, normal bir işlemcinin içine koyup, birbirlerine entegre ettiğinizde, işlemcinin içine bir "ekran kartı" koymuş olursunuz. Bu işlemcilere ise içinde dahili grafik birimi bulunduran işlemciler denir, yani "APU" işlemciler.

Peki, APU işlemcinin içindeki ekran kartı, normal bir ekran kartı ile aynı performansı verebilir mi?

Cevap hayır arkadaşlar. Boyut olarak çok küçük olması gerektiğinden, normal bir harici ekran kartındaki teknolojilerin çoğunu içinde barındıramaz. Bu sebeple APU işlemcinin verdiği grafik performansı, harici bir ekran kartından çok çok daha düşük olacaktır. Günümüzde ise, en iyi APU işlemcileri üreten marka ise, Advanced Micro Devices, yani AMD'dir. ( Sadece APU işlemci mi cidden? :D)

3-Ekran Kartı Üreticileri Kimdir?
Gördüğümüz gibi birçok marka var. ASUS, MSI , GIGABYTE, ZOTAC, INNO3D, GALAX, PALIT, XFX, SAPPHIRE, vb.

Peki bu markalar ekran kartı üreticisi mi?

Cevap hayır, bu markalar tam olarak bir ekran kartı üreticisi sayılamaz. Günümüzde popüler olarak ekran kartı üreten iki marka vardır. Birisi AMD, diğeri NVIDIA.

4- Peki Bu Markalar Ekran Kartı Üretmiyorsa Ne Yapıyor?
Bu markaların yaptığı şeyi kabaca anlatabiliriz; Örnek vereceğimiz kart, nVidia RTX 2060. ASUS ya da diğer markalar. (XFX, SAPPHIRE hariç, çünkü bu markalar sadece AMD ile çalışıyor) ASUS nVidia'dan RTX 2060' GPU'sunu (bazı yerlerde çipset diye de geçer) alıyor. Bu GPU'yu alıp, kendi ürettiği PCB nin üzerine entegre ediyor. (PCB aslında genel olarak ekran kartı dediğimiz yerdir. Mesela ana kartın, o kart dediğimiz siyah plastik kısmına PCB denir. Ekran kartlarını ana karta taktığımızda, eğer ekran kartının arkasında herhangi bir back plate "arka plaka" yoksa, o üzerinde garip garip şekiller olan o çıplak yüzeye PCB denir.) O GPU'yu ürettiği PCB'nin üzerine entegre ettikten sonra, kart ısınmasın diye, üzerine soğutma bloğu ve fanlar, ve bütçeye göre süslemeler, RGB'ler gelir.
İşte bu fanları, soğutma bloğunu ve her şeyin üzerinde bulunduğu o plastik kısmı, bu tür markalar üretir. Asıl bizim ekranımızı görmemize ve oyunlarda FPS almamıza sebep olan küçük parçayı, yani GPU'yu üreten iki marka vardır. AMD ya da NVIDIA.
Mesela ASUS bu GPU'yu alıyor ve bir serisinde, fan rulmanları, diğer seriye göre daha düşük seviye oluyor. Ya da bir serisinde özel RGB kullanırken, diğer serisinde kullanmıyor.
İşte seriden seriye oluşan fiyat farklarının sebebi budur. ASUS TUF Gaming ile, ASUS ROG STRIX serisinin arasındaki fiyat farkı gibi. ASUS ROG STRIX' de daha kaliteli bileşenler kullanıldığında, maliyeti arttığı için, fiyatı da artıyor.

Bu kısım hakkında son olarak küçük bir örnek vereceğim. Bundan 2-3 ay önce 1650 Super kartını inceliyordum. İki model çıktı karşıma, birisi ZOTAC GAMING' in, diğeri MSI' ın Gaming X serisi.
ZOTAC olanın fiyatı 1700 TL iken, MSI' ın fiyatı 2000 TL idi. Bunlar sonuç olarak aynı GPU' lar ve performans farkları yok. ZOTAC' ın arkasında bir back plate yok, herhangi bir RGB 'si yok ve fanların çapı ve soğutma bloğu MSI' a göre daha küçük. ZOTAC daha mantıklı olduğu için ZOTAC aldım. MSI alsaydım ne olurdu? RGB ışıklarım olurdu, ve kart biraz daha az ısınırdı ama 1650 Super genel olarak ısınmayan bir kart zaten bu yüzden pek de gerek yok. RGB olarak da benim ihtiyacım yok. Çünkü kasamda 6 adet canavar gibi ARGB fanlar var. Kasamda da görünüme dair bir şeyim olmasaydı eğer, MSI alırdım ama zaten cıvıl cıvıl bir kasam olduğundan, ZOTAC aldım. İşte aradaki fark bunlar dostlar.

Sizlere de önerim, kasanızda zaten sizi tatmin edebilecek kadar görünüme dair bir şeyler varsa; gidip ekran kartı RGB diye 200-300 TL fazladan vermenize gerek yok. :)

5- Overclock Nedir?
(Bu makaleyi bir önceki rehberim olan
AMD İşlemcilere OC Rehberi'nden kopyaladım ve ekran kartına uyarladım. Çoğumuz bilse de, bilmeyen arkadaşlar için yararlı olabilir.)

Overclock'un Türkçe karşılığı,"hız aşırtma" dır.

Bir ekran kartının "Maksimum Çekirdek Hızı" 2000 MHz diyelim, biz bu değeri, MSI AfterBurner yardımı ile 2100 ya da 2500 MHz'e çektiğimizde overclock yapmış oluyoruz.
İşte, ekran kartının sunmuş olduğu maksimum MHz-GHz değerini yükselttiğimizde, o ekran kartının hızını aşırtmış oluyoruz, yani overclock buna deniyor.

6- Overclock Nasıl Yapılır?
Bu madde de, voltaj ayarları ile oynamadan, nasıl basit ama etkili olabilecek bir OC'dan bahsedeceğim.
-MSI AfterBurner ve FurMark programlarını kuruyoruz.
-Kurduktan sonra MSI AfterBurner' da önümüze küçük bir sekme gelecek ve sekmelerde sırasıyla Power Limit, Temp Limit, Core Clock, Memory Clock ve Fan Speed. Fan speed in altında iki adet tıklanabilen simge bulunuyor. Ayarlar çark işareti, resetleme yuvarlak ok işareti ve yapılan ayarları kaydetme tik işareti. Tik işaretine tıklayabilmemiz için, bir ayarı değiştirmemiz gerekiyor.
-Arayüzü tanıttığımıza göre OC işlemine geçelim.

-İşlem iki farklı bölümden oluşuyor, biri çekirdek hızı yani "core clock", diğeri ise bellek hızı yani "memory clock".

-Core clock kısmını biz değil, MSI AfterBurner halledecek, bunun sebebi ise, 15 dakika içerisinde, ekran kartının ayarlarıyla sürekli oynayıp, en doğru ve en stabil ayarı bulması. Fakat MSI AfterBurner, bellek hızını yani memory clock kısmına herhangi bir işlem uygulamıyor, onu deneme yanılma yöntemiyle biz yapıyoruz.

Core Clock
Adım 1- Core clock dan başlıyoruz, sol üstte bulunan OC ve yanında büyüteç simgesi bulunan yere tıklıyoruz.
Adım 2- Önümze çıkan sayfada altta "test ve scan" yazacaktır. Scan kısmına basıp, testin bitmesini bekliyoruz, test bittiğinde +? core clock verildiği ve değerler beyaz sayfada yazacaktır. (Beyaz sayfada yazan verileri bir kağıda yazın ya da ekran fotoğrafı alın, sonra lâzım olabilir.) + verilen değer direkt olarak MSI AfterBurner'a işlenecektir. Yani buradaki OC işlemimiz bitti.

Memory Clock
Adım 1- Daha önceden indirdiğimiz FurMark ve MSI AfterBurner'ı açıyoruz.
Adım 2- MSI AfterBurner arayüzünde core clock un aşağısında bulunan memory clock kısmına geliyoruz ve ordaki 0'a tıklayıp 200 yazıp, enter tuşuna basıyoruz.
Adım 3- FurMark programında FullScreen kısmını işaretleyip, "GPU stress test" seçeneğini seçiyoruz ve 10 dakika boyunca değerleri takip ediyoruz. Isı değerleri normal ise, FPS artışı varsa, görüntüde herhangi bir donma, takılma, bozulma, kasma yoksa, memory clock kısmına +100 daha vererek devam ediyoruz.
Adım-4 Tekrar FurMark ile test ediyoruz,

Bu şekilde her +100 MHz'de FurMark ile test ediyoruz. Testte yüksek sıcaklıklar, görüntüde kasma donma yoksa devam ediyoruz. ÖRNEK olarak toplamda +600 MHz verdiniz, test ettiniz ve bir sorunla karşılaşmadınız diyelim, +100 daha verip 700'e çıkartın. Ama +700'de bilgisayar donarsa, veya sıcaklık çok artarsa, testi kapatın ve +600' e geri düşürün. Testi kapatamıyorsanız, yani bilgisayar donduysa, kasanın reset tuşundan reset atın ve bilgisayar tekrar açıldığında, MSI AfterBurner OC Scanner'ın vermiş olduğu ve sizin not aldığınız core clock değerini MSI AfterBurner'a yazın. Memory Clock olarak da en son bilgisayarın stabil olduğu değeri yazın, ÖRNEK +600. Sonra tik işaretine basın ve FurMark' a girin, tekrar test edin. Bir problem çıkarsa -100 düşürün. Çıkmaz ise hiç bir şey yapmayın, çünkü bilgisayar en son verdiğiniz rakamda takılmıştı.

Ekran kartınız ile yaptığınız bellek hızı arttırma overclock' unda, eğer +1000 MHz gibi yüksek değerlere çıkılırsa, bu işin zahmeti büyür.
Her seferinde FurMark testinden sonra OCCT ile tekrardan bir ekran kartı stabilite testi ve olası hatalara karşı Memtest86 ile RAM testi yapmanız gerekecektir.

Adım 5- Yapılan işlemin, bilgisayar açıldığında direkt ekran kartına entegre olması için MSI AfterBurner'da alt tarafta kartınızın adı ve driver versiyonu yazan kısmın sol tarafında kalan, küçük Windows logosuna bir kere basıyoruz ve tik işaretine basıyoruz. Sonra programı kapatabilirsiniz, çünkü işimiz bitti. Bu işlem sayesinde ayarlar kaybolmayacak, biz iptal edene kadar ekran kartı OC ayarları yerinde duracak.
OC işleminden sonra yapmanızın size artı getireceği bir şey daha var. Ekran kartını bayağı zorlayan bir oyuna girip 1-2 saat oynamak. 1-2 saat sonunda herhangi bir hata, kasma, ısı vs gibi problemler ile karşılaşmazsanız, OC stabil demektir ama bir sorunla karşılaşırsanız, OC' yi yavaş yavaş düşürüp test etmeniz gerekir. (-100 MHz memory clock, -5 Mhz core clock)

Evet arkadaşlar, rehberin sonuna geldik. Buraya kadar okuyan arkadaşlarımın hepsine çok teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur, olduysa bi' beğeninizi esirgemeyin lütfen. :)
Rehberde yanlış diyebileceğiniz bir ibare görür iseniz, beni uyarın. Ben de yanlış olduğunu düşünüyorsam, düzeltirim.
Kendinize iyi bakın, iyi forumlar!

İzinsiz kopyalamayalım lütfen!
Hocam çooook uzun bir rehber olmuş elinize sağlık.
Amd radeon kartlara nereden overlcok yapabilirim?
 

UnlegitPanda

80+ Bronze
Katılım
31 Mayıs 2020
Mesajlar
1,634
Dahası  
Reaksiyon skoru
698
İsim
Enes kaplan
RX 5500XT de bu islemi uygulasam yüzde kaç performans artışı olur?
 
Katılım
28 Aralık 2020
Mesajlar
103
Dahası  
Reaksiyon skoru
28
İsim
Burak Ayaz
Dostlar selam! Bugün tıpkı bundan bir gün önce hazırlamış olduğum ve İşlemciler hakkında genel bilgi verdiğim rehberin bir benzerini, ekran kartları için yapacağım. O rehberde "AMD işlemcilere overclock nasıl yapılır? sorularınıza da cevap bulabilirsiniz. Buradan ulaşabilirsiniz.
O zaman hazırsak, rehbere geçelim.

1- Ekran Kartı Nedir?
Bilgisayarda görüntünün monitöre yansımasını sağlayan bileşendir. Bu ekran kartları, görüntünün monitöre yansımasını sağlamak dışında, ekrana gelen görüntü kalitesini de kendi kalitesine göre belirler. Bilgisayarda ki en önemli bileşenlerden biridir.

2- Ekran Kartı Olmadan Bir Bilgisayar Çalışabilir Mi?
Cevap evet, çalışır ama nasıl çalışır?

Ekran kartı, aslında göründüğü gibi büyük bir bileşen değildir. Ekran kartı aynı bir işlemci gibidir, boyut olarak da işlemciden bile küçüktür. Biz o küçük kısma "GPU" adını veriyoruz.
O GPU'yu alıp, biraz daha küçültüp, normal bir işlemcinin içine koyup, birbirlerine entegre ettiğinizde, işlemcinin içine bir "ekran kartı" koymuş olursunuz. Bu işlemcilere ise içinde dahili grafik birimi bulunduran işlemciler denir, yani "APU" işlemciler.

Peki, APU işlemcinin içindeki ekran kartı, normal bir ekran kartı ile aynı performansı verebilir mi?

Cevap hayır arkadaşlar. Boyut olarak çok küçük olması gerektiğinden, normal bir harici ekran kartındaki teknolojilerin çoğunu içinde barındıramaz. Bu sebeple APU işlemcinin verdiği grafik performansı, harici bir ekran kartından çok çok daha düşük olacaktır. Günümüzde ise, en iyi APU işlemcileri üreten marka ise, Advanced Micro Devices, yani AMD'dir. ( Sadece APU işlemci mi cidden? :D)

3-Ekran Kartı Üreticileri Kimdir?
Gördüğümüz gibi birçok marka var. ASUS, MSI , GIGABYTE, ZOTAC, INNO3D, GALAX, PALIT, XFX, SAPPHIRE, vb.

Peki bu markalar ekran kartı üreticisi mi?

Cevap hayır, bu markalar tam olarak bir ekran kartı üreticisi sayılamaz. Günümüzde popüler olarak ekran kartı üreten iki marka vardır. Birisi AMD, diğeri NVIDIA.

4- Peki Bu Markalar Ekran Kartı Üretmiyorsa Ne Yapıyor?
Bu markaların yaptığı şeyi kabaca anlatabiliriz; Örnek vereceğimiz kart, nVidia RTX 2060. ASUS ya da diğer markalar. (XFX, SAPPHIRE hariç, çünkü bu markalar sadece AMD ile çalışıyor) ASUS nVidia'dan RTX 2060' GPU'sunu (bazı yerlerde çipset diye de geçer) alıyor. Bu GPU'yu alıp, kendi ürettiği PCB nin üzerine entegre ediyor. (PCB aslında genel olarak ekran kartı dediğimiz yerdir. Mesela ana kartın, o kart dediğimiz siyah plastik kısmına PCB denir. Ekran kartlarını ana karta taktığımızda, eğer ekran kartının arkasında herhangi bir back plate "arka plaka" yoksa, o üzerinde garip garip şekiller olan o çıplak yüzeye PCB denir.) O GPU'yu ürettiği PCB'nin üzerine entegre ettikten sonra, kart ısınmasın diye, üzerine soğutma bloğu ve fanlar, ve bütçeye göre süslemeler, RGB'ler gelir.
İşte bu fanları, soğutma bloğunu ve her şeyin üzerinde bulunduğu o plastik kısmı, bu tür markalar üretir. Asıl bizim ekranımızı görmemize ve oyunlarda FPS almamıza sebep olan küçük parçayı, yani GPU'yu üreten iki marka vardır. AMD ya da NVIDIA.
Mesela ASUS bu GPU'yu alıyor ve bir serisinde, fan rulmanları, diğer seriye göre daha düşük seviye oluyor. Ya da bir serisinde özel RGB kullanırken, diğer serisinde kullanmıyor.
İşte seriden seriye oluşan fiyat farklarının sebebi budur. ASUS TUF Gaming ile, ASUS ROG STRIX serisinin arasındaki fiyat farkı gibi. ASUS ROG STRIX' de daha kaliteli bileşenler kullanıldığında, maliyeti arttığı için, fiyatı da artıyor.

Bu kısım hakkında son olarak küçük bir örnek vereceğim. Bundan 2-3 ay önce 1650 Super kartını inceliyordum. İki model çıktı karşıma, birisi ZOTAC GAMING' in, diğeri MSI' ın Gaming X serisi.
ZOTAC olanın fiyatı 1700 TL iken, MSI' ın fiyatı 2000 TL idi. Bunlar sonuç olarak aynı GPU' lar ve performans farkları yok. ZOTAC' ın arkasında bir back plate yok, herhangi bir RGB 'si yok ve fanların çapı ve soğutma bloğu MSI' a göre daha küçük. ZOTAC daha mantıklı olduğu için ZOTAC aldım. MSI alsaydım ne olurdu? RGB ışıklarım olurdu, ve kart biraz daha az ısınırdı ama 1650 Super genel olarak ısınmayan bir kart zaten bu yüzden pek de gerek yok. RGB olarak da benim ihtiyacım yok. Çünkü kasamda 6 adet canavar gibi ARGB fanlar var. Kasamda da görünüme dair bir şeyim olmasaydı eğer, MSI alırdım ama zaten cıvıl cıvıl bir kasam olduğundan, ZOTAC aldım. İşte aradaki fark bunlar dostlar.

Sizlere de önerim, kasanızda zaten sizi tatmin edebilecek kadar görünüme dair bir şeyler varsa; gidip ekran kartı RGB diye 200-300 TL fazladan vermenize gerek yok. :)

5- Overclock Nedir?
(Bu makaleyi bir önceki rehberim olan
AMD İşlemcilere OC Rehberi'nden kopyaladım ve ekran kartına uyarladım. Çoğumuz bilse de, bilmeyen arkadaşlar için yararlı olabilir.)

Overclock'un Türkçe karşılığı,"hız aşırtma" dır.

Bir ekran kartının "Maksimum Çekirdek Hızı" 2000 MHz diyelim, biz bu değeri, MSI AfterBurner yardımı ile 2100 ya da 2500 MHz'e çektiğimizde overclock yapmış oluyoruz.
İşte, ekran kartının sunmuş olduğu maksimum MHz-GHz değerini yükselttiğimizde, o ekran kartının hızını aşırtmış oluyoruz, yani overclock buna deniyor.

6- Overclock Nasıl Yapılır?
Bu madde de, voltaj ayarları ile oynamadan, nasıl basit ama etkili olabilecek bir OC'dan bahsedeceğim.
-MSI AfterBurner ve FurMark programlarını kuruyoruz.
-Kurduktan sonra MSI AfterBurner' da önümüze küçük bir sekme gelecek ve sekmelerde sırasıyla Power Limit, Temp Limit, Core Clock, Memory Clock ve Fan Speed. Fan speed in altında iki adet tıklanabilen simge bulunuyor. Ayarlar çark işareti, resetleme yuvarlak ok işareti ve yapılan ayarları kaydetme tik işareti. Tik işaretine tıklayabilmemiz için, bir ayarı değiştirmemiz gerekiyor.
-Arayüzü tanıttığımıza göre OC işlemine geçelim.

-İşlem iki farklı bölümden oluşuyor, biri çekirdek hızı yani "core clock", diğeri ise bellek hızı yani "memory clock".

-Core clock kısmını biz değil, MSI AfterBurner halledecek, bunun sebebi ise, 15 dakika içerisinde, ekran kartının ayarlarıyla sürekli oynayıp, en doğru ve en stabil ayarı bulması. Fakat MSI AfterBurner, bellek hızını yani memory clock kısmına herhangi bir işlem uygulamıyor, onu deneme yanılma yöntemiyle biz yapıyoruz.

Core Clock
Adım 1- Core clock dan başlıyoruz, sol üstte bulunan OC ve yanında büyüteç simgesi bulunan yere tıklıyoruz.
Adım 2- Önümze çıkan sayfada altta "test ve scan" yazacaktır. Scan kısmına basıp, testin bitmesini bekliyoruz, test bittiğinde +? core clock verildiği ve değerler beyaz sayfada yazacaktır. (Beyaz sayfada yazan verileri bir kağıda yazın ya da ekran fotoğrafı alın, sonra lâzım olabilir.) + verilen değer direkt olarak MSI AfterBurner'a işlenecektir. Yani buradaki OC işlemimiz bitti.

Memory Clock
Adım 1- Daha önceden indirdiğimiz FurMark ve MSI AfterBurner'ı açıyoruz.
Adım 2- MSI AfterBurner arayüzünde core clock un aşağısında bulunan memory clock kısmına geliyoruz ve ordaki 0'a tıklayıp 200 yazıp, enter tuşuna basıyoruz.
Adım 3- FurMark programında FullScreen kısmını işaretleyip, "GPU stress test" seçeneğini seçiyoruz ve 10 dakika boyunca değerleri takip ediyoruz. Isı değerleri normal ise, FPS artışı varsa, görüntüde herhangi bir donma, takılma, bozulma, kasma yoksa, memory clock kısmına +100 daha vererek devam ediyoruz.
Adım-4 Tekrar FurMark ile test ediyoruz,

Bu şekilde her +100 MHz'de FurMark ile test ediyoruz. Testte yüksek sıcaklıklar, görüntüde kasma donma yoksa devam ediyoruz. ÖRNEK olarak toplamda +600 MHz verdiniz, test ettiniz ve bir sorunla karşılaşmadınız diyelim, +100 daha verip 700'e çıkartın. Ama +700'de bilgisayar donarsa, veya sıcaklık çok artarsa, testi kapatın ve +600' e geri düşürün. Testi kapatamıyorsanız, yani bilgisayar donduysa, kasanın reset tuşundan reset atın ve bilgisayar tekrar açıldığında, MSI AfterBurner OC Scanner'ın vermiş olduğu ve sizin not aldığınız core clock değerini MSI AfterBurner'a yazın. Memory Clock olarak da en son bilgisayarın stabil olduğu değeri yazın, ÖRNEK +600. Sonra tik işaretine basın ve FurMark' a girin, tekrar test edin. Bir problem çıkarsa -100 düşürün. Çıkmaz ise hiç bir şey yapmayın, çünkü bilgisayar en son verdiğiniz rakamda takılmıştı.

Ekran kartınız ile yaptığınız bellek hızı arttırma overclock' unda, eğer +1000 MHz gibi yüksek değerlere çıkılırsa, bu işin zahmeti büyür.
Her seferinde FurMark testinden sonra OCCT ile tekrardan bir ekran kartı stabilite testi ve olası hatalara karşı Memtest86 ile RAM testi yapmanız gerekecektir.

Adım 5- Yapılan işlemin, bilgisayar açıldığında direkt ekran kartına entegre olması için MSI AfterBurner'da alt tarafta kartınızın adı ve driver versiyonu yazan kısmın sol tarafında kalan, küçük Windows logosuna bir kere basıyoruz ve tik işaretine basıyoruz. Sonra programı kapatabilirsiniz, çünkü işimiz bitti. Bu işlem sayesinde ayarlar kaybolmayacak, biz iptal edene kadar ekran kartı OC ayarları yerinde duracak.
OC işleminden sonra yapmanızın size artı getireceği bir şey daha var. Ekran kartını bayağı zorlayan bir oyuna girip 1-2 saat oynamak. 1-2 saat sonunda herhangi bir hata, kasma, ısı vs gibi problemler ile karşılaşmazsanız, OC stabil demektir ama bir sorunla karşılaşırsanız, OC' yi yavaş yavaş düşürüp test etmeniz gerekir. (-100 MHz memory clock, -5 Mhz core clock)

Evet arkadaşlar, rehberin sonuna geldik. Buraya kadar okuyan arkadaşlarımın hepsine çok teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur, olduysa bi' beğeninizi esirgemeyin lütfen. :)
Rehberde yanlış diyebileceğiniz bir ibare görür iseniz, beni uyarın. Ben de yanlış olduğunu düşünüyorsam, düzeltirim.
Kendinize iyi bakın, iyi forumlar!

İzinsiz kopyalamayalım lütfen!
Merhaba Hocam Discord Sunucumda Sizin Metninizi Paylaşabilirmiyim Rehber Kanalım İçin
Alıntı Olduğunu Belirtip Link Koyacağım
 

KebanFiru

80+ Bronze
Katılım
8 Nisan 2021
Mesajlar
1,798
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
915
İsim
Hakan(KebanFiru)
Dostlar selam! Bugün tıpkı bundan bir gün önce hazırlamış olduğum ve işlemciler hakkında genel bilgi verdiğim rehberin bir benzerini, ekran kartları için yapacağım. O rehberde "AMD işlemcilere overclock nasıl yapılır?” sorularınıza da cevap bulabilirsiniz. Buradan ulaşabilirsiniz.
O zaman hazırsak, rehbere geçelim.

1- Ekran Kartı Nedir?
Bilgisayarda görüntünün monitöre yansımasını sağlayan bileşendir. Bu ekran kartları, görüntünün monitöre yansımasını sağlamak dışında, ekrana gelen görüntü kalitesini de kendi kalitesine göre belirler. Bilgisayarda ki en önemli bileşenlerden biridir.

2- Ekran Kartı Olmadan Bir Bilgisayar Çalışabilir Mi?
Cevap evet, çalışır ama nasıl çalışır?

Ekran kartı, aslında göründüğü gibi büyük bir bileşen değildir. Ekran kartı aynı bir işlemci gibidir, boyut olarak da işlemciden bile küçüktür. Biz o küçük kısma "GPU" adını veriyoruz.
O GPU'yu alıp, biraz daha küçültüp, normal bir işlemcinin içine koyup, birbirlerine entegre ettiğinizde, işlemcinin içine bir "ekran kartı" koymuş olursunuz. Bu işlemcilere ise içinde dahili grafik birimi bulunduran işlemciler denir, yani "APU" işlemciler.

Peki, APU işlemcinin içindeki ekran kartı, normal bir ekran kartı ile aynı performansı verebilir mi?

Cevap hayır arkadaşlar. Boyut olarak çok küçük olması gerektiğinden, normal bir harici ekran kartındaki teknolojilerin çoğunu içinde barındıramaz. Bu sebeple APU işlemcinin verdiği grafik performansı, harici bir ekran kartından çok çok daha düşük olacaktır. Günümüzde ise, en iyi APU işlemcileri üreten marka ise, Advanced Micro Devices, yani AMD'dir. ( Sadece APU işlemci mi cidden? :D)

3-Ekran Kartı Üreticileri Kimdir?
Gördüğümüz gibi birçok marka var. ASUS, MSI , GIGABYTE, ZOTAC, INNO3D, GALAX, PALIT, XFX, SAPPHIRE, vb.

Peki bu markalar ekran kartı üreticisi mi?

Cevap hayır, bu markalar tam olarak bir ekran kartı üreticisi sayılamaz. Günümüzde popüler olarak ekran kartı üreten iki marka vardır. Birisi AMD, diğeri NVIDIA.

4- Peki Bu Markalar Ekran Kartı Üretmiyorsa Ne Yapıyor?
Bu markaların yaptığı şeyi kabaca anlatabiliriz; Örnek vereceğimiz kart, nVidia RTX 2060. ASUS ya da diğer markalar. (XFX, SAPPHIRE hariç, çünkü bu markalar sadece AMD ile çalışıyor) ASUS nVidia'dan RTX 2060' GPU'sunu (bazı yerlerde çipset diye de geçer) alıyor. Bu GPU'yu alıp, kendi ürettiği PCB nin üzerine entegre ediyor. (PCB aslında genel olarak ekran kartı dediğimiz yerdir. Mesela ana kartın, o kart dediğimiz siyah plastik kısmına PCB denir. Ekran kartlarını ana karta taktığımızda, eğer ekran kartının arkasında herhangi bir back plate "arka plaka" yoksa, o üzerinde garip garip şekiller olan o çıplak yüzeye PCB denir.) O GPU'yu ürettiği PCB'nin üzerine entegre ettikten sonra, kart ısınmasın diye, üzerine soğutma bloğu ve fanlar, ve bütçeye göre süslemeler, RGB'ler gelir.
İşte bu fanları, soğutma bloğunu ve her şeyin üzerinde bulunduğu o plastik kısmı, bu tür markalar üretir. Asıl bizim ekranımızı görmemize ve oyunlarda FPS almamıza sebep olan küçük parçayı, yani GPU'yu üreten iki marka vardır. AMD ya da NVIDIA.
Mesela ASUS bu GPU'yu alıyor ve bir serisinde, fan rulmanları, diğer seriye göre daha düşük seviye oluyor. Ya da bir serisinde özel RGB kullanırken, diğer serisinde kullanmıyor.
İşte seriden seriye oluşan fiyat farklarının sebebi budur. ASUS TUF Gaming ile, ASUS ROG STRIX serisinin arasındaki fiyat farkı gibi. ASUS ROG STRIX' de daha kaliteli bileşenler kullanıldığında, maliyeti arttığı için, fiyatı da artıyor.

Bu kısım hakkında son olarak küçük bir örnek vereceğim. Bundan 2-3 ay önce 1650 Super kartını inceliyordum. İki model çıktı karşıma, birisi ZOTAC GAMING' in, diğeri MSI' ın Gaming X serisi.
ZOTAC olanın fiyatı 1700 TL iken, MSI' ın fiyatı 2000 TL idi. Bunlar sonuç olarak aynı GPU' lar ve performans farkları yok. ZOTAC' ın arkasında bir back plate yok, herhangi bir RGB 'si yok ve fanların çapı ve soğutma bloğu MSI' a göre daha küçük. ZOTAC daha mantıklı olduğu için ZOTAC aldım. MSI alsaydım ne olurdu? RGB ışıklarım olurdu, ve kart biraz daha az ısınırdı ama 1650 Super genel olarak ısınmayan bir kart zaten bu yüzden pek de gerek yok. RGB olarak da benim ihtiyacım yok. Çünkü kasamda 6 adet canavar gibi ARGB fanlar var. Kasamda da görünüme dair bir şeyim olmasaydı eğer, MSI alırdım ama zaten cıvıl cıvıl bir kasam olduğundan, ZOTAC aldım. İşte aradaki fark bunlar dostlar.

Sizlere de önerim, kasanızda zaten sizi tatmin edebilecek kadar görünüme dair bir şeyler varsa; gidip ekran kartı RGB diye 200-300 TL fazladan vermenize gerek yok. :)

5- Overclock Nedir?
(Bu makaleyi bir önceki rehberim olan
AMD İşlemcilere OC Rehberi'nden kopyaladım ve ekran kartına uyarladım. Çoğumuz bilse de, bilmeyen arkadaşlar için yararlı olabilir.)

Overclock'un Türkçe karşılığı,"hız aşırtma" dır.

Bir ekran kartının "Maksimum Çekirdek Hızı" 2000 MHz diyelim, biz bu değeri, MSI AfterBurner yardımı ile 2100 ya da 2500 MHz'e çektiğimizde overclock yapmış oluyoruz.
İşte, ekran kartının sunmuş olduğu maksimum MHz-GHz değerini yükselttiğimizde, o ekran kartının hızını aşırtmış oluyoruz, yani overclock buna deniyor.

6- Overclock Nasıl Yapılır?
Bu madde de, voltaj ayarları ile oynamadan, nasıl basit ama etkili olabilecek bir OC'dan bahsedeceğim.
-MSI AfterBurner ve FurMark programlarını kuruyoruz.
-Kurduktan sonra MSI AfterBurner' da önümüze küçük bir sekme gelecek ve sekmelerde sırasıyla Power Limit, Temp Limit, Core Clock, Memory Clock ve Fan Speed. Fan speed in altında iki adet tıklanabilen simge bulunuyor. Ayarlar çark işareti, resetleme yuvarlak ok işareti ve yapılan ayarları kaydetme tik işareti. Tik işaretine tıklayabilmemiz için, bir ayarı değiştirmemiz gerekiyor.
-Arayüzü tanıttığımıza göre OC işlemine geçelim.

-İşlem iki farklı bölümden oluşuyor, biri çekirdek hızı yani "core clock", diğeri ise bellek hızı yani "memory clock".

-Core clock kısmını biz değil, MSI AfterBurner halledecek, bunun sebebi ise, 15 dakika içerisinde, ekran kartının ayarlarıyla sürekli oynayıp, en doğru ve en stabil ayarı bulması. Fakat MSI AfterBurner, bellek hızını yani memory clock kısmına herhangi bir işlem uygulamıyor, onu deneme yanılma yöntemiyle biz yapıyoruz.

Core Clock
Adım 1- Core clock dan başlıyoruz, sol üstte bulunan OC ve yanında büyüteç simgesi bulunan yere tıklıyoruz.
Adım 2- Önümze çıkan sayfada altta "test ve scan" yazacaktır. Scan kısmına basıp, testin bitmesini bekliyoruz, test bittiğinde +? core clock verildiği ve değerler beyaz sayfada yazacaktır. (Beyaz sayfada yazan verileri bir kağıda yazın ya da ekran fotoğrafı alın, sonra lâzım olabilir.) + verilen değer direkt olarak MSI AfterBurner'a işlenecektir. Yani buradaki OC işlemimiz bitti.

Memory Clock
Adım 1- Daha önceden indirdiğimiz FurMark ve MSI AfterBurner'ı açıyoruz.
Adım 2- MSI AfterBurner arayüzünde core clock un aşağısında bulunan memory clock kısmına geliyoruz ve ordaki 0'a tıklayıp 200 yazıp, enter tuşuna basıyoruz.
Adım 3- FurMark programında FullScreen kısmını işaretleyip, "GPU stress test" seçeneğini seçiyoruz ve 10 dakika boyunca değerleri takip ediyoruz. Isı değerleri normal ise, FPS artışı varsa, görüntüde herhangi bir donma, takılma, bozulma, kasma yoksa, memory clock kısmına +100 daha vererek devam ediyoruz.
Adım-4 Tekrar FurMark ile test ediyoruz,

Bu şekilde her +100 MHz'de FurMark ile test ediyoruz. Testte yüksek sıcaklıklar, görüntüde kasma donma yoksa devam ediyoruz. ÖRNEK olarak toplamda +600 MHz verdiniz, test ettiniz ve bir sorunla karşılaşmadınız diyelim, +100 daha verip 700'e çıkartın. Ama +700'de bilgisayar donarsa, veya sıcaklık çok artarsa, testi kapatın ve +600' e geri düşürün. Testi kapatamıyorsanız, yani bilgisayar donduysa, kasanın reset tuşundan reset atın ve bilgisayar tekrar açıldığında, MSI AfterBurner OC Scanner'ın vermiş olduğu ve sizin not aldığınız core clock değerini MSI AfterBurner'a yazın. Memory Clock olarak da en son bilgisayarın stabil olduğu değeri yazın, ÖRNEK +600. Sonra tik işaretine basın ve FurMark' a girin, tekrar test edin. Bir problem çıkarsa -100 düşürün. Çıkmaz ise hiç bir şey yapmayın, çünkü bilgisayar en son verdiğiniz rakamda takılmıştı.

Ekran kartınız ile yaptığınız bellek hızı arttırma overclock' unda, eğer +1000 MHz gibi yüksek değerlere çıkılırsa, bu işin zahmeti büyür.
Her seferinde FurMark testinden sonra OCCT ile tekrardan bir ekran kartı stabilite testi ve olası hatalara karşı Memtest86 ile RAM testi yapmanız gerekecektir.

Adım 5- Yapılan işlemin, bilgisayar açıldığında direkt ekran kartına entegre olması için MSI AfterBurner'da alt tarafta kartınızın adı ve driver versiyonu yazan kısmın sol tarafında kalan, küçük Windows logosuna bir kere basıyoruz ve tik işaretine basıyoruz. Sonra programı kapatabilirsiniz, çünkü işimiz bitti. Bu işlem sayesinde ayarlar kaybolmayacak, biz iptal edene kadar ekran kartı OC ayarları yerinde duracak.
OC işleminden sonra yapmanızın size artı getireceği bir şey daha var. Ekran kartını bayağı zorlayan bir oyuna girip 1-2 saat oynamak. 1-2 saat sonunda herhangi bir hata, kasma, ısı vs gibi problemler ile karşılaşmazsanız, OC stabil demektir ama bir sorunla karşılaşırsanız, OC' yi yavaş yavaş düşürüp test etmeniz gerekir. (-100 MHz memory clock, -5 Mhz core clock)

Evet arkadaşlar, rehberin sonuna geldik. Buraya kadar okuyan arkadaşlarımın hepsine çok teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur, olduysa bi' beğeninizi esirgemeyin lütfen. :)
Rehberde yanlış diyebileceğiniz bir ibare görür iseniz, beni uyarın. Ben de yanlış olduğunu düşünüyorsam, düzeltirim.
Kendinize iyi bakın, iyi forumlar!

İzinsiz kopyalamayalım lütfen!
Keşke görsel de ekleseydiniz, daha efektif olurmuş. Onun dışında elinize sağlık.
 

YankıÖzkan

80+ Bronze
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
730
Dahası  
Reaksiyon skoru
201
İsim
Yankı Özkan
Dostlar selam! Bugün tıpkı bundan bir gün önce hazırlamış olduğum ve işlemciler hakkında genel bilgi verdiğim rehberin bir benzerini, ekran kartları için yapacağım. O rehberde "AMD işlemcilere overclock nasıl yapılır?” sorularınıza da cevap bulabilirsiniz. Buradan ulaşabilirsiniz.
O zaman hazırsak, rehbere geçelim.

1- Ekran Kartı Nedir?
Bilgisayarda görüntünün monitöre yansımasını sağlayan bileşendir. Ekran kartları, görüntünün monitöre yansımasını sağlamak dışında, ekrana gelen görüntü kalitesini de kendi kalitesine göre belirler. Bilgisayardaki en önemli bileşenlerden biridir.

2- Ekran Kartı Olmadan Bir Bilgisayar Çalışabilir Mi?
Cevap evet, çalışır ama nasıl çalışır?

Ekran kartı aslında göründüğü gibi büyük bir bileşen değildir. Ekran kartı aynı bir işlemci gibidir. Boyut olarak işlemciden bile küçüktür. Biz o küçük kısma "GPU" adını veriyoruz.
O GPU'yu alıp, biraz daha küçültüp, normal bir işlemcinin içine koyup, birbirlerine entegre ettiğinizde, işlemcinin içine bir "ekran kartı" koymuş olursunuz. Bu işlemcilere ise içinde dahili grafik birimi bulunduran işlemciler denir, yani "APU" işlemciler.

Peki APU işlemcinin içindeki ekran kartı, normal bir ekran kartı ile aynı performansı verebilir mi?

Cevap hayır arkadaşlar. Boyut olarak çok küçük olması gerektiğinden, normal bir harici ekran kartındaki teknolojilerin çoğunu içinde barındıramaz. Bu sebeple APU işlemcinin verdiği grafik performansı, harici bir ekran kartından çok daha düşük olacaktır. Günümüzde ise, en iyi APU işlemcileri üreten marka ise, Advanced Micro Devices, yani AMD'dir. ( Sadece APU işlemci mi cidden? :D)

3-Ekran Kartı Üreticileri Kimdir?
Gördüğümüz gibi birçok marka var. ASUS, MSI , GIGABYTE, ZOTAC, INNO3D, GALAX, PALIT, XFX, SAPPHIRE, vb.

Peki bu markalar ekran kartı üreticisi mi?

Cevap hayır, bu markalar tam olarak bir ekran kartı üreticisi sayılamaz. Günümüzde popüler olarak ekran kartı üreten iki marka vardır. Birisi AMD, diğeri NVIDIA.

4- Peki Bu Markalar Ekran Kartı Üretmiyorsa Ne Yapıyor?
Bu markaların yaptığı şeyi kabaca anlatabiliriz; Örnek vereceğimiz kart, nVidia RTX 2060. ASUS ya da diğer markalar. (XFX, SAPPHIRE hariç, çünkü bu markalar sadece AMD ile çalışıyor) ASUS nVidia'dan RTX 2060' GPU'sunu (bazı yerlerde çipset diye de geçer) alıyor. Bu GPU'yu alıp, kendi ürettiği PCB nin üzerine entegre ediyor. (PCB aslında genel olarak ekran kartı dediğimiz yerdir. Mesela ana kartın o kart dediğimiz siyah plastik kısmına PCB denir. Ekran kartlarını ana karta taktığımızda, eğer ekran kartının arkasında herhangi bir back plate "arka plaka" yoksa, o üzerinde garip garip şekiller olan o çıplak yüzeye PCB denir.) O GPU'yu ürettiği PCB'nin üzerine entegre ettikten sonra, kart ısınmasın diye, üzerine soğutma bloğu, fanlar ve bütçeye göre süslemeler, RGB'ler gelir.
İşte bu fanları, soğutma bloğunu ve her şeyin üzerinde bulunduğu o plastik kısmı, bu tür markalar üretir. Asıl bizim ekranımızı görmemize ve oyunlarda FPS almamıza sebep olan küçük parçayı, yani GPU'yu üreten iki marka vardır. AMD ve NVIDIA.
Mesela ASUS bu GPU'yu alıyor ve bir serisinde, fan rulmanları, diğer seriye göre daha düşük seviye oluyor. Ya da bir serisinde özel RGB kullanırken, diğer serisinde kullanmıyor.
İşte seriden seriye oluşan fiyat farklarının sebebi budur. ASUS TUF Gaming ile, ASUS ROG STRIX serisinin arasındaki fiyat farkı gibi. ASUS ROG STRIX' de daha kaliteli bileşenler kullanıldığı için fiyatı da artıyor.

Bu kısım hakkında son olarak küçük bir örnek vereceğim. Bundan 2-3 ay önce 1650 Super kartını inceliyordum. İki model çıktı karşıma, birisi ZOTAC GAMING' in, diğeri MSI' ın Gaming X serisi.
ZOTAC olanın fiyatı 1700 TL iken, MSI' ın fiyatı 2000 TL idi. Bunlar sonuç olarak aynı GPU' lar ve performans farkları yok. ZOTAC' ın arkasında bir back plate yok, herhangi bir RGB 'si yok ve fanların çapı ve soğutma bloğu MSI' a göre daha küçük. ZOTAC daha mantıklı olduğu için ZOTAC aldım. MSI alsaydım ne olurdu? RGB ışıklarım olurdu, ve kart biraz daha az ısınırdı ama 1650 Super genel olarak ısınmayan bir kart zaten bu yüzden pek de gerek yok. RGB olarak da benim ihtiyacım yok. Çünkü kasamda 6 adet canavar gibi ARGB fanlar var. Kasamda da görünüme dair bir şeyim olmasaydı eğer, MSI alırdım ama zaten cıvıl cıvıl bir kasam olduğundan, ZOTAC aldım. İşte aradaki fark bunlar dostlar.

Sizlere de önerim, kasanızda zaten sizi tatmin edebilecek kadar görünüme dair bir şeyler varsa; gidip ekran kartı RGB diye 200-300 TL fazladan vermenize gerek yok. :)

5- Overclock Nedir?
(Bu makaleyi bir önceki rehberim olan
AMD İşlemcilere OC Rehberi'nden kopyaladım ve ekran kartına uyarladım. Çoğumuz bilse de, bilmeyen arkadaşlar için yararlı olabilir.)

Overclock'un Türkçe karşılığı,"hız aşırtma" dır.

Bir ekran kartının "Maksimum Çekirdek Hızı" 2000 MHz diyelim, biz bu değeri, MSI AfterBurner yardımı ile 2100 ya da 2500 MHz'e çektiğimizde overclock yapmış oluyoruz.
İşte, ekran kartının sunmuş olduğu maksimum MHz-GHz değerini yükselttiğimizde, o ekran kartının hızını aşırtmış oluyoruz, yani overclock buna deniyor.

6- Overclock Nasıl Yapılır?
Bu madde de, voltaj ayarları ile oynamadan, nasıl basit ama etkili olabilecek bir OC'dan bahsedeceğim.
-MSI AfterBurner ve FurMark programlarını kuruyoruz.
-Kurduktan sonra MSI AfterBurner' da önümüze küçük bir sekme gelecek ve sekmelerde sırasıyla Power Limit, Temp Limit, Core Clock, Memory Clock ve Fan Speed. Fan speed in altında iki adet tıklanabilen simge bulunuyor. Ayarlar çark işareti, resetleme yuvarlak ok işareti ve yapılan ayarları kaydetme tik işareti. Tik işaretine tıklayabilmemiz için, bir ayarı değiştirmemiz gerekiyor.
-Arayüzü tanıttığımıza göre OC işlemine geçelim.

-İşlem iki farklı bölümden oluşuyor, biri çekirdek hızı yani "core clock", diğeri ise bellek hızı yani "memory clock".

-Core clock kısmını biz değil, MSI AfterBurner halledecek, bunun sebebi ise, 15 dakika içerisinde, ekran kartının ayarlarıyla sürekli oynayıp, en doğru ve en stabil ayarı bulması. Fakat MSI AfterBurner, bellek hızını yani memory clock kısmına herhangi bir işlem uygulamıyor, onu deneme yanılma yöntemiyle biz yapıyoruz.

Core Clock
Adım 1- Core clock dan başlıyoruz, sol üstte bulunan OC ve yanında büyüteç simgesi bulunan yere tıklıyoruz.
Adım 2- Önümze çıkan sayfada altta "test ve scan" yazacaktır. Scan kısmına basıp, testin bitmesini bekliyoruz, test bittiğinde +? core clock verildiği ve değerler beyaz sayfada yazacaktır. (Beyaz sayfada yazan verileri bir kağıda yazın ya da ekran fotoğrafı alın, sonra lâzım olabilir.) + verilen değer direkt olarak MSI AfterBurner'a işlenecektir. Yani buradaki OC işlemimiz bitti.

Memory Clock
Adım 1- Daha önceden indirdiğimiz FurMark ve MSI AfterBurner'ı açıyoruz.
Adım 2- MSI AfterBurner arayüzünde core clock un aşağısında bulunan memory clock kısmına geliyoruz ve ordaki 0'a tıklayıp 200 yazıp, enter tuşuna basıyoruz.
Adım 3- FurMark programında FullScreen kısmını işaretleyip, "GPU stress test" seçeneğini seçiyoruz ve 10 dakika boyunca değerleri takip ediyoruz. Isı değerleri normal ise, FPS artışı varsa, görüntüde herhangi bir donma, takılma, bozulma, kasma yoksa, memory clock kısmına +100 daha vererek devam ediyoruz.
Adım-4 Tekrar FurMark ile test ediyoruz,

Bu şekilde her +100 MHz'de FurMark ile test ediyoruz. Testte yüksek sıcaklıklar, görüntüde kasma donma yoksa devam ediyoruz. ÖRNEK olarak toplamda +600 MHz verdiniz, test ettiniz ve bir sorunla karşılaşmadınız diyelim, +100 daha verip 700'e çıkartın. Ama +700'de bilgisayar donarsa, veya sıcaklık çok artarsa, testi kapatın ve +600' e geri düşürün. Testi kapatamıyorsanız, yani bilgisayar donduysa, kasanın reset tuşundan reset atın ve bilgisayar tekrar açıldığında, MSI AfterBurner OC Scanner'ın vermiş olduğu ve sizin not aldığınız core clock değerini MSI AfterBurner'a yazın. Memory Clock olarak da en son bilgisayarın stabil olduğu değeri yazın, ÖRNEK +600. Sonra tik işaretine basın ve FurMark' a girin, tekrar test edin. Bir problem çıkarsa -100 düşürün. Çıkmaz ise hiç bir şey yapmayın, çünkü bilgisayar en son verdiğiniz rakamda takılmıştı.

Ekran kartınız ile yaptığınız bellek hızı arttırma overclock' unda, eğer +1000 MHz gibi yüksek değerlere çıkılırsa, bu işin zahmeti büyür.
Her seferinde FurMark testinden sonra OCCT ile tekrardan bir ekran kartı stabilite testi ve olası hatalara karşı Memtest86 ile RAM testi yapmanız gerekecektir.

Adım 5- Yapılan işlemin, bilgisayar açıldığında direkt ekran kartına entegre olması için MSI AfterBurner'da alt tarafta kartınızın adı ve driver versiyonu yazan kısmın sol tarafında kalan, küçük Windows logosuna bir kere basıyoruz ve tik işaretine basıyoruz. Sonra programı kapatabilirsiniz, çünkü işimiz bitti. Bu işlem sayesinde ayarlar kaybolmayacak, biz iptal edene kadar ekran kartı OC ayarları yerinde duracak.
OC işleminden sonra yapmanızın size artı getireceği bir şey daha var. Ekran kartını bayağı zorlayan bir oyuna girip 1-2 saat oynamak. 1-2 saat sonunda herhangi bir hata, kasma, ısı vs gibi problemler ile karşılaşmazsanız, OC stabil demektir ama bir sorunla karşılaşırsanız, OC' yi yavaş yavaş düşürüp test etmeniz gerekir. (-100 MHz memory clock, -5 Mhz core clock)

Evet arkadaşlar, rehberin sonuna geldik. Buraya kadar okuyan arkadaşlarımın hepsine çok teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur, olduysa bi' beğeninizi esirgemeyin lütfen. :)
Rehberde yanlış diyebileceğiniz bir ibare görür iseniz, beni uyarın. Ben de yanlış olduğunu düşünüyorsam, düzeltirim.
Kendinize iyi bakın, iyi forumlar!

İzinsiz kopyalamayalım lütfen!
Bende OC ve yanında büyüteç simgesi yok. Neyden bahsettiğinizi biliyorum ama o buton bende yok. Ne yapabilirim?
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
894,448
Mesajlar
8,204,991
Üyeler
138,355
Son üye
Bedirhn
Top Bottom