20K bandı ile 30K bandı arasında tercih yapmak yada biraz nakit toplayıp 2. ele yönelmek en mantıklısı şuan için
30K bandında RTX5070 12GB
20K bandında 9060XT 16GB
2. el tarafında;
14K 7700XT 12GB
10K ASUS 4060 8GB
2. el almanın karlı tarafı bir süre kullandıktan sonra satarken aldığınız fiyata satabiliyorsunuz ama 0 alındığında ve satmak istediğinizde fiyat illaki kırılıyor yani 14K ya 7700XT aldınız diyelim ve 6 ay kullanıp satma kararı aldığınızda fiyat çok etkilenmeyecektir. Ama hiçbir şekilde nakitim çıkmıyor
anca kredi kartına yüklenebilirim öderim de diyorsanız zaten 25K yı gözden çıkarmışken 5070 almanızı tavsiye ederim. Her ne kadar AMD fiyat avantajı olsada RTX5070 en azından 4-5 sene ölmeyecek bir kart. Sistemi bu haliyle alırsanız diğer yaza kadar borçlar biter ve en az 3-4 sene hiçbir parçayı değişmeden kullanabileceğiniz ve nakite sıkıştığınızda da 2. elden hızlıca satabileceğiniz bir sistem olmuş olur şu an AMD işlemci NVIDIA ekran kartı çok fazla kullanılıyor. Düşünün bu sistemi 2. elden alma şansınız olsa 40K TL yi direk vermez miydiniz?
Gayet güzel dengeli seçenekler direk bütçeye göre seçilebili, yarın öbür gün fiyatların ne olacağı belli olmaz. Ben biraz düşerse 5060 ti 16GB alacaktım düşmesini beklerken fiyat 22000TL civarlarında geziyordu şuan en ucuzu 25K o yüzden özellikle de yılın son birkaç ayında çok beklemeyi tavsiye etmiyorum. Belki önümüzdeki ayın başı ve ortalarına doğru kasım indirimi vs. vs. birkaç bin tl kar edebilirsiniz ama onlarda da taksit seçenekleri aşırı kısıtlı olacaktır diye düşünüyorum. Yıl sonu geldi ve asgari ücret zamlanacak hiçkimse taksit yapmak istemiyor. Yani tam şu sıralar fiyatların "normal" diyebileceğimiz sınırlar içerisinde olduğu sıralar bence.
Dipnot: Şu anda 4K monitör i5 14600K 32GB ram sıvı soğutmalı kasa psu sıfır alınmış çift monitör bir sistem kullanıyorum ve ekran kartım ARC A750 8GB elim rahata çıkana kadar bekliyorum çünkü şuanlık işimi görüyor 2K da FSR destekli oyunlarda FSR kullanabiliyorum ve en azından düşük orta ayarlarda çoğu oyun 60FPS veriyor.
Ekran kartını 2. elden 5 bin tl ye aldım birkaç ay önce sistemin geri kalanını tamamen 0 aldım herhalde bi 25k tl falan gitti ama şunun duruşuna bakın.
Önümüzdeki ay bende 20-30k bandında bi ekran kartı alıcam hala düşünüyorum ne alsam diye piyasa çok kötü hem 2. el hemde 0 tarafında. geçiçi bir süreliğine 0 ARC B580 de kullanabilirsiniz illa 0 alcam diyorsanız. Driver sorunu vs. hiçbirşey yok sapasağlam çalışıyor intel kartlar benim tek gördüğüm sorun minecraftta shader açınca akışkan maddeler (su, lav) bozuluyor. Başka bir sorun görmedim.