RAM artırımı yaparken uyumlu bileşenler seçmek önemlidir. Almış olduğunuz "Kingston HyperX Fury 8 GB 3200 MHz DDR4 CL16" RAM, genel olarak iyi bir seçimdir. Ancak, uyumsuzluk sorunları yaşamamak için aşağıdaki noktaları kontrol etmenizde fayda var:
1. Uyumluluk: Bilgisayarınızın anakartı, bu RAM modülünü destekliyor mu? Anakartınızın maksimum RAM kapasitesi ve desteklediği RAM hızlarını kontrol edin.
2. Dual Channel: Eğer mevcut RAM'inizle aynı özelliklere sahip bir RAM aldıysanız (hız, kapasite, CL değeri), dual channel performansından faydalanabilirsiniz. Farklı RAM'ler kullanmak, uyumsuzluk yaratabilir ve performans kaybına neden olabilir.
3. Farklı Markalar: Farklı markalarda RAM kullanmak sorun yaratabilir. Ancak, aynı hız ve zamanlama değerlerine sahip oldukları sürece çalışmaları muhtemeldir.
4. Test: RAM’i taktıktan sonra bilgisayarınızı açın ve BIOS veya işletim sistemi üzerinden RAM’in tanınıp tanınmadığını kontrol edin. Ayrıca, bir stres testi yaparak stabilitesini kontrol edebilirsiniz.
Eğer RAM’ler uyumlu değilse, bu sistem kararsızlığına veya mavi ekran hatalarına yol açabilir. Ancak, uyumlu oldukları sürece kullanmanızda bir sakınca yoktur. Herhangi bir sorun yaşarsanız, RAM’inizi değiştirmek veya iade etmek en iyi seçenek olabilir. Başka bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin! Ayrıca, anakart modelinizi belirtmeniz durumunda daha sağlıklı önerilerde bulunabilirim.
-
Eğer Anakart Markanızın Modelini Bilmiyorsanız, Aşağıdaki Yöntemleri Kullanabilirsiniz:
-
1. Windows Sistem Bilgileri
Adım 1: Başlat menüsüne sağ tıklayın ve "Çalıştır" seçeneğine tıklayın.
Adım 2: Açılan pencerede msinfo32 yazın ve Enter'a basın.
Adım 3: "Sistem Özeti" bölümünde, "Anakart Üreticisi" ve "Anakart Modeli" bilgilerini bulabilirsiniz.
2. Komut İstemi
Adım 1: Başlat menüsüne sağ tıklayın ve "Windows Terminal" veya "Komut İstemi"ni açın.
Adım 2: Aşağıdaki komutu yazın ve Enter'a basın:
"wmic baseboard get product,Manufacturer" Bu komut, anakart üreticisi ve modeli hakkında bilgi verecektir.
3. BIOS/UEFI
Bilgisayarınızı başlatırken BIOS veya UEFI ayarlarına girmek için genellikle Delete, F2 veya F10 tuşlarına basmanız gerekir. Burada anakart modelini görebilirsiniz.
4. Fiziksel Kontrol
Bilgisayar kasasını açarak anakartın üzerinde yazılı olan model numarasını kontrol edebilirsiniz. Genellikle anakartın üzerinde, işlemci soketinin yakınında veya RAM slotlarının yanında bulunur.
5. Üçüncü Parti Yazılımlar
CPU-Z veya Speccy gibi yazılımları indirerek sistem bilgilerinizi detaylı bir şekilde görebilirsiniz. Bu yazılımlar, anakart modelinizi de gösterir.
Bu yöntemlerden birini kullanarak anakart modelinizi öğrenebilirsiniz.