İnceleme Casper Excalibur G870 MX6 uygulaması sonrası sıcaklıklar.

Güncelleme: 8. günü an itibariyle geçtik arkadaşlar pumpout söz konusu değil. Ekran kartı sıcaklığı konuda paylaştığımla hemen hemen aynı. İşlemci sıcaklığı biraz arttı ama ortalama 80 derecelerde. Arada çok nadir 90 üstüne fırladığını görüyorum ama çok saniyelik.
 
Son düzenleme:
1 2 gün önce 1 saat aralıksin gow ragnarok oynadım. Ekran görüntüsü almamışım ama ekran kartı 70 derecelerde ortalama 76 işlemci ise ortalama 88 89 maksimum 96 görüyor.

Yukarıdaki değer ekran kartı aşağıdaki işlemci.
20250905_234417-min.webp

Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ayarlar Ultra ve medium karışık. FG açık.
 
Güncelleme 10 gün sonra durumlar.

Laptopa Artic Mx6 sürmeden önce içinde ne olduğu belirsiz macun vardı, işlemci 100 dereceye spike atıyor ortalama 95 96 derecelerdeydi. Bu sırada ghz değeri 3.6 ghz sabittir w değeri de 30 35W'larda anlık 40W'a çıkmaktaydı. Fabrikasyon limitleri neyse o vardı. PL1 limiti yiyordu işlemci sürekli. Ama pl1 w değeri kaçtı hatırlamıyorum.:coffee:

Konuyu ilk açtığım gün mx6 sürüp işlemci uzun oyun oynadığımda işlemcim ortalama 80 derece maksimum 85 derece, ekran kartı 70 75 derece arası değerlerdeydi ortalaması 73 dereceydi. CihazTV'nin de PTM7950 olan ürünü de bu şekildeydi G870 5060 olan. Pumpout için hemen hemen her gün testler yaptım. Konu açıldığında ben mx6 sürdüğümde throttlestopta limit yoktu, fabrikasyon neyse o. Bir tek pl2 limiti 55W olarak eklemiştim ki 70 80W görmeyeyim oyunda i5 12450H için gereksiz bir w değeri oyunda. Sonra 1 haftayı tamamlayınca oyunlarda ekran kartında 2 3 derece farklılık hissettim artış şeklinde ama bu pumpout değil 105W değerini 4060 çok rahat tartıyor. Önemsenecek değerler değil yani. Asıl farklılığı işlemci geçirdi, ortalama olarak dereceler 5 6 derece arttı bir de 89 90 derece ortalamaydı bu değerlerde kötü değildi ama anlık 97 🔥 derece gibi spikeler vardı. İngilizce kelime Spike Türkçesi nedir bilmiyorum buna da yapay zeka böyle diyor. Ve bu spikeler sıklaştıkça korkmaya başladım. Sabit 4.093 ghz ve 45W 50W değerlerdeydi. Vapelord hocamın söylediği pl2 45W limitine rağmen 50W'a spike atıyor işlemci. İşlemci zaten Gpu'ya göre dikdörtgen küçük bit yüzeye sahip ekran kartına göre bu yüzden anladığım kadarı ile işlemci soğutması en sıkıntı parçaymış laptoplarda. Daha kolay pumpot yapıyormuş yüzey alanın ince olmasından. :)

ChatGPT'ye danıştım korkunca bu konuda. O turbo time limiti 48 geldi bende fabrikasyon, 24'e düşürmelisin dedi ama fazla düşürmek istemedim 36 saniyeye düşürdüm. PL2 limitini konuda gelen Vapelord hocamın mesajı üzerine 45W'a çekmiştim daha önce. Onu da 40W'a düşürdüm. PL1 40W'tı onu da 35W'a düşürdüm. Ortalama 88 derece ile 92 arası geziyor ve sıcaklıkta oluşan anlık spikeler ortadan kalktı. Sabit 88 89 dereceler görüyoruz. Ama İntel'in ç*p :F: dengeli işlemcileri saolsun güç spikeleri devam ediyor. :poop::kekw:
PL1 limiti asla yemediğinden işlemci 35W limiti görmeyin zaten ortalama 40 41W gibi değerler çekiyor arada 45W'a spike atıyor. Bu da 90 dereceyi anlık görmesine neden oluyor ama 97 derece gibi anlık dereceler gitti bu konuda rahatız. ChatGPT oyunda 2 3 fps harici çok fark hissedemezsin dedi ghz değerleri de sabit 3.8 3.9 ghz bu değiştirilen limitlerle beraber. GOW ragnarökta test yaptığım için kafam rahat ama işlemci benchmark testlerine oynama yapar dedi skor olarak o yüzden sizlere benchmark atamıyorum. PTM 7950 nasip olursa düşünüyorum ileride belki helios denerim ve onla bazı bench skorları düşünebiliriz.

Özetle olay işlemcinin 95 derece sabit kalmasını önlemek aslında, 90 derece altında kalmasını sağlamak zaten sabit 95+ derece demek pumpout demek. Şu an 90 üzerine çıkmasını engellemiş oluyoruz sadece. Keşke ilk gün olduğu gibi 85 derecelerde sabit kalsa ama o ilk günmüş. Şu an sabit 88 89 derecelerde gönül ister ki 85 derecede kalsın lakin chat gpt 97 derece spikelere bile normal diyor 90 derecelere normal diyor. Bana 90 derece bile yüksek geliyor 80 70 dereceler sepserin dereceler. İntel işlemciler 100 dereceye kadar dayanır diyor chatgpt bey ben macunun ve laptopun ömrü uzasın diye bu rehber kıvamında konuyu açtım. Benim uyguladığım ayarlar çok güzel çalışıyor ancak G870'in versiyonlarına göre de değişebilir. Macunun kalitesine viskozitesine göre değişebilir.

Konu başında bulunan ilk görselde içinde bilmediğim bir macun vardı pl1 limiti çok erken giriyordu cihaza. Artık pl2 oluyor ama pl1 yok. Sonuç olarak Artic Mx6'dan memnunum, benim zaten G870'ten beklentim rekortmenlik değil, segmenti cihazlar ile skor kapıştırma gibi bir derdim yok, Victus 16 gibi cihazları geçmesi derdim değil, Nvidia RTX 4060 ile oyunlarda iyi performans almak yeterli benim için ve bir de ileride tasarım gibi işler yaparsam mühendislik işleri gibi bunlar içinde yeterince gücü var. Kronik sorunu olmaması benim için en önemli artısı oldu. Hall sensör yok, anakart yanma daha duymadım G870 için. Çok şükür kafam rahat o yönden ve toz bakımını yapınca eskiden olan boşta gereksiz fan yükseltmesi azaldı. Victus 15'e benzeyen bir soğutması var kötü deniyor ama onu da çözüyorsunuz gördüğünüz gibi. Mx6 sürdüğüm ilk gün 3D mark testi yapılabilirmiş. Bu yukarıda verdiğim değerler oyun içi 1 saat oynama süre zarfında elime geçen değerler. GOW Ragnarök hem işlemciyi hem ekran kartını zorluyor, benchmarklar malum sadece işlemci veya ekran kartını test ediyorlar. İkisini birlikte yüke sokanları da var ama iki bileşeni birden kullanmadan yapılan testlerde dereceler daha düşük olacaktır. Mx6 bitesiye kadar kullanırsam belki de ilk gün 3D mark testi paylaşırım buraya şimdilik öyle bir zamanım yok konuyu okuyan ve destekleyen herekse teşekkür ediyorum iyi günler. Özetlen Throttle Stop'u iyi kullanmayı da bilmek şart arkadaşlar. :pikacu:(y)
 
Son düzenleme:
Geri
Top